Š OLA (osnove glasbene teorije za kitariste)

Discussion in 'Teorija' started by NoMAD, Apr 24, 2008.

1. NoMAD

NoMAD Administrator Staff Member

>>>NAŠ A Š OLA<<<

Začenjamo z našo šolo, ki sicer še ni dokončana (in najbrž tudi nikoli ne bo)
    Do sedaj sem napisal 16 lekcij, ki več ali manj sledijo logiki Orbine Š kole kitare...

Trudil sem se, da zadev nisem samo prevajal, ampak sem po možnosti dodal še kako malenkost...
    predvsem je kar nekaj flash elementov raztrosenih po straneh... malo poklikajte - boste že dojeli.

Vsa vprašanja, predloge (pohvale) itd dodajte v tej temi...

2. LiMuBai

LiMuBai Trzalica.COM Staff Member

Pohvala z moje strani.

3. dimi

dimi Senior Member

SUPER!!!

Sem sicer na hitro šel skozi, pa sem že zvedu par novih stvari :)

4. partyboy

partyboy New Member

Lpo lpo da se nek tud o teoriji lahk navadmo.

5. NoMAD

Dodana je nova lekcija,
    če koga zanima kolk bmp ima Andante recimo: KLIK

in še ena: RITMIKA

6. NoMAD

Imam probleme s terminologijo.
    Tole velja za tiste, ki so hodili v glasbeno šolo in posedujejo še kak učbenik, da mi pomagajo pojasniti naslednje:
    kaj je sinkopa vem KLIK
    ampak ne vem kaj je Kontrtan KLIK

navajam obe lekciji, ker avtor pravi da je Kontrtan obratno od sinkope
    torej;
    • sinkopa je takrat ko je nenaglašena nota, z vezajem (ligatura) povezana z naslednjo - naglašeno in kot posledica tega naglašenost preide tudi nanjo, torej svojo naglasitev prevzame od note za njo
    • Kontrtan pa je, ko nota prevvzame naglasitev od pavze pred njo...
    Nikjer še nisem srečal tega izraza, zatorej se mi zdi da slovenska terminologija pozna kak drug izraz...

EDIT:
    v enem slovarju sem našel tale prevod : kontratempo ???

Ali se komu kaj sanja ?
    google ima probleme s tem izrazom, ker je to tudi ime neke skupine :(

7. finlandia

finlandia New Member

Glej ga zlomka, pa kje si ti to najdu? Tole je kar zakomplicirana zadevica. :confused:

Lahko povem nekaj več o sinkopi, za kontrtan pa še nisem slišala.

Sinkopa je ritmična posebnost, ki nastane z vezavo lahke in težke dobe. Oba tona morata obvezno biti iste višine. Z vezavo se prenese poudarek s težke dobe na lahko. Tako podremo enakomerno izmenjavanje težkih in lahkih dob. Ustvarimo posebno napetost in poživitev ritmičnega dogajanja. Sinkopiranje (prenašanje poudarkov) je značilno za jazzovsko glasbo. (tole sem malo preplonkala iz "Nauk o glasbi - T. Habe")

Če sedaj probam razložit še malo bolj po domače. Npr. imamo 4/4 takt, se pravi v enem taktu 4 četrtinke. Te četrtinke so različno poudarjene.

1. je poudarjena (pod noto je tak znak =)
    2. je nepoudarjena (pod noto je znak u)
    3. je polpoudarjena (pod noto znak -)
    4. je spet nepoudarjena

Če pa imamo sinkopo v dveh taktih (vezava gre čez taktno črto), pa gre takole:

1. takt

1. poudarjena (pod noto je tak znak =)
    2. je nepoudarjena (pod noto je znak u)
    3. je polpoudarjena (pod noto znak -)
    4. prevzame poudarek 1. četrtinke 2. takta, torej je poudarjena, trajanje pa se podaljša (npr. namesto 2x g zaigraš 1x g, ki je še enkrat daljši).

Sinkope se lahko pojavijo tudi v istem taktu in pri različnem trajanju npr. 1. je četrtinka, 2. je osminka, vendar višina tonov pa mora biti obvezno enaka.

Sedaj pa kontrtan ... Sem prebrala razlago. Hm!!! Ni mi čist jasno. Bom še malo pogledala. LP

8. NoMAD

no poglej mal ...
    za sinkopo ni pene, ker se jo da najti ...

ampak tale druga zadeva mi je pa sumljiva zaradi imena.
    mislim da se dejansko v angleščini upotrablja izraz: contra tempo - kontratempo ali nekaj sličnega
    tisti kontrtan je googl našel isto v madžarščini ... jebi ga ekteš pekteš ...

Ne bo pač nobene škode če to zadevo tud prešpricamo... ampak mal mi gre na živce .

9. finlandia

finlandia New Member

Sem brskala po netu, pa nič pametnega ne najdem. Iz mojih las sem naredila že trajno, skadila že preveč cigaret, še dobro da ne grizem nohtov, ker bi že vse pogrizla. Sem zelo trmasta, ampak vdam se!

Iz tega hrvaškega linka mislim, da razumem, kaj ta kontrtan pomeni. 2. primer mi je bolj jasen.

Tu imamo 4/4 takt, sestavljen iz 4 osminskih pavz in 4 osmink. Če bi blo zaporedje osminka, pavza, osminka, pavza... potem bi bile osminke naglašene po vrstnem redu poudarjena, nepoudarjena, polpoudarjena, nepoudarjena (=,u,-,u). Ker pa je vrstni red tak, da so najprej pavze in potem osminke, poberejo osminke poudarke od pavz.

A razumem prav to zadevo?

Če mislim prav, potem vsi to uporabljamo pri igranju, npr. pri kakšnih funky, latino, jazz ritmih... , ko recimo 1. tona ne zaigraš, ampak zadušiš, potem pa drugega zaigraš od spodaj navzgor. Sam da ko nekaj igraš, ne premišljuješ zraven, kam zadeva spada v teoriji, no vsaj jaz ne vedno.

Recimo, da zadevo razumem, ampak glede imena pa mi ni nič jasno.
    Za kontrtan še nisem nikoli slišala, v slovenščini ne vem, kaj bi to bilo. Možno je, da je to contra tempo, to pa latinsko pomeni "proti času", kar bi nekako bilo kar smiselno, ker v stvari nasprotuješ veljavnemu vzorcu.

10. NoMAD

Ekola sem kao združu tale terminološko neznan pojem kar pod črto k sinkopi...

A kej klikate po teh notah? - mislim - a jih kej slište, te ritme pa to...
    se mi zdi da sem premal povdaru klikabilnost...

da se sinkopa tudi sliši...

Kliknite na trikotnik, in miš naj ostane tam, ker če jo odpelješ stran se flash ustavi. Zato da pač vedno zveni samo en, ne pa kakofonija vseh na strani.

11. finlandia

finlandia New Member

Sem pogledala 19. lekcijo, dobro razloženo, pa zelo všeč so mi klikabilne vsebine.
    Videla sem, da note s piko so tudi že razložene, pol pa v to kategorijo spadajo le še triole.
    Lp

12. NoMAD

triole so naslednja lekcija :)

13. F(r)iend

F(r)iend Super Moderator Staff Member

Ej, svaka ti čast NoMAD, da si se spravu tole delat. Bom enkrat, ko bom mel več časa vse temeljito prebral ;)

14. NoMAD

15. NoMAD

16. NoMAD

17. NoMAD

ŠOLA

dodano >>> lekcija 25:
    Durove lestvice, ki se jih sliši.

18. NoMAD

A mam kakšne učence?
    a mate kake probleme?
    a kej ni jasn?
    a spljoh kdo to bere?
    a je tolk kool da ni kej komentirat,
    al je brez veze... pa zato ni več nobenga komentarja

F(r)iend čakam na tvoj obljubljeni čeking.

19. blueman

blueman Guest

super je samo to že vse vem

20. F(r)iend

F(r)iend Super Moderator Staff Member

Aha,.. dobro, da si me spomnil! ...v naslednjih dneh upam :rolleyes:

Share This Page