- imaš - zaenkrat še ni problemov - je vse tako lepo razloženo, da je vse jasn - jst berem za druge pa ne vem - ja - ni brez veze
NoMAD.....a imaš v planu napravit kakšno lekcijo o sorodnih lestvicah.......splošno o teoriji lestvic, kateri moli duri spadajo v njo in kakšen primer kako iz ene lestvice lahko preideš v drugo?
Več ali manj ... tole so še neprevedeni naslovi lekcij lepo po vrsti. kot čakajo na obdelavo Pozicije Downstroke i upstroke Vežbe na praznim žicama Osnovni akordi Osnovni akordi - II Bare hvatovi Osnovni akordi - 7 Osnovni akordi - m7 Osnovni akordi - maj Osnovni akordi - dim Još neki akordi - I Još neki akordi - II Hammer on Pull off Trill Slide Vibrato Tremolo arm vibrato Band up Preband Let back Tremolo arm band down Tremolo arm band up Natural harmonic Pinched harmonic Tapping Tapped harmonic Cut off Muted note Dead note Rake Trzanje Opšti saveti gitaristima Kako se grade akordi Kako se grade akordi - II deo Kako se grade akordi - III deo Kako se grade akordi - rezime Paralelni akordi Žice Toniranje gitare Skale Sviranje u koracima Progresija Progresija - II deo Progresija - III deo Progresija - IV deo Vaijeve vežbe sa uglovima Efekti trenutno se pa igram s pozicijami v c-dur lojtrci: tole kar sprašuješ pa ne štekam čist dobr... misliš na dur in mol AKORDE verjetno ? Dej kak primer, pa bom(o) na konc ko obdelam vse Orbine lekcije dodajal in vrival še kej kr vas zanima
Tako ja....kateri duri/moli akordi...to sem mislil. Kar sem mislil pa s tistimi lestvicami....mislil sem..kot je že Alias napisal v enem postu...primer komad Mala terasa...kjer se recimo spremeni v delu ko zapoje " na nebotičnik sva odšla"...recimo tukaj se zamenja....in zanima me po teoretični razlagi....zakaj je to možno...iz česa izhaja? Naredi prehod na akordu ki ga vsebujejo obe lestvici?
mislim da bo to še vse pojasnjeno, problem je sam, ker se sam uč‡im sprot, tist kar mi pač ni jasno. Tole šolo sem šel pisat tud zato da sam sebe zdrilam, da pač najprej absolviram snov, preden si jo upam ven dat in objavit. torej teoretična izhodišča teh zamenjav ključa? nisem jih nikjer zasledil, ponavadi gredo komadi gor za pol tona, al pa za enega celega... če bom kje zasledil kako teorijo na to temo; v smislu: kaj se da in kaj ne... al pa če še kdo drug kaj najde
Zanimivo vprašanje! Mala terasa je naša zimzelena pesem, ki se ponavadi poje na kakšnih piknikih ipd. pa nikoli nisem bila pozorna na prehode akordov. Pesem je v treh različnih tonalitetah: 1. Pesem se začne v C tonaliteti (akordi C F G), 2. potem pa se tonaliteta zamenja pri Sva šla na malo teraso v Dis (akordi Dis Gis B ), 3. potem pa se zamenja tonaliteta pri Na nebotičnik sva odšla v Fis (akordi Fis H Cis dis) Sem malo probavala, poiskala skupne tone, vendar so menjave tonalitet tako čudne, da mi ne rata nič kaj pametnega skupaj spravit. Tega teoretično ne znam razložit. Vendar pa nikjer ne piše, da mora biti cel komad v isti tonaliteti (je pa sicer najbolj pogosto). Velikokrat se v komadih npr. na koncu za finish, ko se refren že velikokrat ponovi, spremeni tonaliteta in se cel refren zviša za pol tona ali pa cel ton, da pesem ni pusta. Se pa tonaliteta spreminja velikokrat tudi v goveji pardon narodno-zabavni glasbi, to ima tudi Natalija Verboten, pa v jazzu - Neisha... In sicer se tonaliteta spremeni v prej IV. ton na lestvici. Če je prej komad v C (C F G), je potem v F (F B C), nato pa se spet vrne v C. Ne vem ravno, zakaj tako. Zdi se mi, da menjava tonalitete popestri komad, lahko pa tudi pomaga pevcu, da lažje zapoje določene tone, ker bi bil komad drugače previsok.
http://trzalica.com/index.php?option=com_remository&Itemid=3&func=fileinfo&id=4756 in un solo kitare gre vmes nazaj dol na C in F , pol pa se refren vrne nazaj na Dis sem pa podobne preskoke zaznal v mnogih pesmih iz časov slovenske popevke, Bele Vrane itak, pa spomni se na dan ljubezni, ma tud en čuden prehod ... v bistvu dve melodiji...
Menjava tonalitete močno popestri komad. Meni je to najbolj zakon. Če so prehodi lepo narjeni, dostikrat s kakšnimi bridge-i ipd. Tega je veliko tudi v metalu. Še več pa v jazzu. Stare slovenske popevke pa so bile instrumentalno na višjem nivoju (za moje pojme), kot te novodbne popevkice (večina, ne vse),.. takrat so te komade pisali majstri (pogosto iz jazz voda) in izvajali celi orkestri. Zato je tut pri teh komadih pogosta menjava tonalitete. Primer komada, kjer se karnaprej menjava tonaliteta: Nightwish - The Phantom Of The Opera (komad sicer ni njihov, ampak tudi sicer oni veliko menjavajo tonaliteto)
NOMAD. šola kitare je ZAKON! Vse pohvale.. Upam, da bo veliko bodočih kitaristov, ki bodo predvsem samouki, našlo tole stran, kjer si zastavil šolo. Ena pripombica... meni sicer ni moteče, vendar če se da nekako v Flashu naštimat, da bi , ko enkrat klikneš na "play" on vedel, da se note "predvajajo" in ne bi upošteval naslednjega klika. Malo sem se igral in kolikor mi je ratalo sem lahko večkrat klinil na isto slikco not (konkretno v lekciji sinkope) in vsakič ko sem klinil.. se je predvajalo čez staro.. tako da je na koncu prišlo do prijetne sinkopirane kokokokokokofonije.... Mogoče sem samo jaz to opazil, ker noben drug nima pripomb.. al pa? Drugač pa super.. kar tako naprej..
ja ja že ... ampak a si poskusu tudi pr lekciji o tempu... tm sem v bistvu naredu pa kr eno ritem mašino poskuste. mal pokliketeklikikliketat ... iz istega razloga enivej ... bl sem skrbel za to da flaši utihnejo, če jih zapustiš z miško, ker bi na strani z ene par flaši bla še hujša kakofonija če bi jih šilal recimo 5 naenkrat... zato je treba bit pač z miško mal previden. skratka, če slišiš dvojne, trojne zvoke, sam miško odmakneš s puščice in se zvok ugasne.
Nima glih veze z vsebino ampak mi je v oko padlo. Vem, da je malenkost ampak pač za kasneje. Pri nekaterih lekcijah se "lamajo" slikce Pa mogoče bi bilo fajn nekje link v teh datotekah v smislu, če najdejo napako, naj javijo v to temo. Zgolj predlog
"Lamajo" ? a to misliš; k je mal zamaknjen ? ni blema bom popravu. Kr se tiče napak, sem un link na vrhu itak naredu za predloge in komentarje... a misliš da dopišem še za javljanje napak... Zadnč mi je mondxxi kr po ZS za eno javu ... mogoče pa nardim link na ZS ... tist iskalnik bom pa ven vrgu, ker je pomoje brez veze; pa še naštelat ga ne znam, oziroma nimam cajta študirat navodila....
Ker je bil link polomljen... sem ga popravil: KLIK sicer pa do Š OLE najlaže dostopaš z glavne strani trzalica.com kjer v glavnem meniju poiščeš Š OLO.