Brenkanje: Lojze Slak - V Dolini Tihi

Discussion in 'Praksa' started by AliAs, Feb 22, 2007.

1. AliAs

AliAs Super Administrator Staff Member

Mp3 posnetek (desni klik in Shrani kot…): Na desnem zvočniku boste slišali originalno pesem, na levem mojo kitaro, na obeh pa moj glas, ki govori kateri akord morate prijeti :D

Besedilo z akordi - KLIK

Prijemi akordov:

1 – Kazalec
    1 in debela črna črta – Barre prijem kazalca
    2 – Sredinec
    3 – Prstanec
    4 – Mezinec
    X - Zadušena struna

Namesto E akorda na 7. prečki lahko primete tudi osnovni E akord: 022100 – za začetnike je prijem precej lažji.

Vzorec brenkanja:
    Skoraj skozi celo pesem sem uporabil takle način brenkanja:

O X X O X X O X X O X X

Smer brenkanja je ves čas navzdol.
    O = 'stisnjen' akord
    X = zadušeni prijem akorda – z levo roko popustim prijem akorda le toliko, da dušim vse strune.

Opazil sem tudi, da se tempo po drugi kitici (ko Lojze igra svoj 'solo' na harmoniki) nekoliko poveča.
    Po tem delu mojega glasu ni več â€“ zaporedje akordov je zopet enako, kot v prvi ali drugi kitici.

PS: naslednji teden bo sledil še en hec na tole, v ekshibicionistih ;)

EDIT: No če bi se radi malo razvedrili, ste le KLIK do obljubljenega heca :D

Last edited: Apr 13, 2007
  2. ryms

ryms New Member

Če malo dopolnim tole lekcijo: ta valček se igra na nacin, ki je na posnetku zelo izrazen: torej 1,2,3 ,1,2,3... in 1. udarec mora bit mocan in povdarjen (nekako takole " TAN" tantan, TAN tantan..." :D )

Edina stvar so se akordi. V naslednji temi sem objavil akorde, ki se uporabljajo pri igranju narodnozabavne glasbe ... KLIK

Nekateri uporabljajo tudi barreje in te ki so zgoraj navedeni, ampak vecina slovenskih in tudi avstrijskih ansamblov igra te akorde. Majhna razlika je v nacinu igranja..najbolj pri polki...ce ima kdo kakrsnakoli vprasanja z igranjem kitare pri narodnozabavni glasbi lahko vprasa...igram ritem kitaro in cez kaksene 3 mesece bom igral v ans.

bom pa posnel..ce bom imel cas tale valcek

Last edited by a moderator: Apr 9, 2007
  3. 6ackpite

6ackpite Member

a so ti akordi za spremljavo harmonike uglašene na cfb ali za kakšno drugo uglasitev?

Če ti akordi niso za cfb harmoniko, naj prosim kdo napiše kakšna je spremljava za cfb.

4. NoMAD

NoMAD Administrator Staff Member

če zamenjaš tele akorde, ki jih je navedel AliAs:
    F#, H in C# (in E, ki pa tukaj bl dodatek)
    z
    F , B in C (D# )
    boš igral v omenjeni uglasitvi

torej :
    F# = F
    H = B
    C# = C
    E = D#

Last edited: Apr 29, 2007
  5. 6ackpite

6ackpite Member

hvala Nomad:24:

6. Deni

Deni New Member

Sem potegnil tole temo iz naftalina. In sicer bi mel vprašanje. In sicer ker sem še bolj kto ne začetnik mi tile bare-ji ne gredo še od rok in bi si rad s kapodastrom pomagal da bi imel lažje enostavne prijeme ?

7. NoMAD

Vnesi original akorde (copy/paste) v transposerja : http://tabtransposer.com/

POZOR - obvezno odkljukaj opcijo: "Use H and B instead of B and Bb" nato pa se malo poigraj z "Change key by" ...

Prepričan sem da boš dobil ven kako kombinacijo akordov, bolj prijazno do tvojih neveščih prstov.

8. sandy123

sandy123 New Member

Pozdravljeni
    Zanima me ali je na splosno kaka razlika ali igras pesem solo ali pa da spremljas kitaro?
    Ali je za zacetnika spremljava tezja kot pa solo igranje.
    Sam se matram naucit da bi nekoc pri harmonki lahko mal igral:p

9. Remix

Remix Member

Pozdravljen

Tegale tvojega vprašanja pa ne razumem čisto. S čim bi spremljal kitaro....? Običajno kitara spremlja kak drug instrument ... redimo harmoniko. Da bi igral pri harmoniki....??? A je to kaka gostilna "Pri harmoniki" pa bi ti imel tam redni špil al kaj? :)

10. NoMAD

:)
    stavim da je sandy123 namesto
    hotel napisat
    In moj odgovor (če sem dobil stavo) :

če igraš spremljavo ob kitari potem igraš "spremljavo" torej akorde.
    Solo pa igra seveda harmonika. Nisem še slišal solo kitare ob spremljavi harmonike, če seveda odmislim razne avantgardne muzike ali pa BFM ob Slaku itd...

Če pa sprašuješ na splošno in ne zgolj v okviru narodnozabavne muzike, potem pa je moj odgovor: JE razlika!...
    načelno se kitaristi ločijo na solo in ritem kitariste. Sam v NZ solo kitarist ne obstaja!

11. burecio

burecio New Member

Malo gledam to temo in imam eno vprasanje..nena akordni krog kaze vse prijeme barre..v prvem postu pa je oznacen samo f#

12. NoMAD

Katerikoli akord lahko na kitari zaigraš na mnogo načinov. Vseh se preprosto ne da prikazat, oziroma postane nepregledno in nerazumljivo. Zato na akordnem krogu ne boš našel vseh akordov, oziroma vseh možnih prijemov posameznega akorda.

poleg tega pa še...
    Prijemi ki jih za enake akorde brenkajo kitaristi v NZ muziki se ponavadi ločijo od tistih, ki se jih uporablja v pop, rock ali blues muziki.

Torej: AliAsovi prijemi iz prvega posta so OK. Ampak tudi če boš uprabil kak drug prijem ne bo zelo narobe. Bo pa verjetno težje ;) ...zaradi specifike brenkanja v NZ muziki...

13. burecio

burecio New Member

okej, hvala lepa..zanima me se nekaj..da vidim ce sem dobro razbral. za cfb frajtonarco znizam te prijeme za pol tona? pa še nekaj, če nisem tečen :) kje bi našel čim več prijemov za nz glasbo, ce pravis da se malo razlikujejo.. ze vnaprej se ti zahvaljujem za odgovore

14. NoMAD

iz C# na C
    iz F# na F
    iz H na B

... to je pol tona dol. Res je!

vprašanje za miljon! V 10 let obstoja še nismo našli verodostojnega vira, ki bi nam pomagal reševat tovrstna vprašanja. Vse kar smo dobili je bilo vedno le na pol pravilno in večinoma rezultat prepotentnih mladinskih hormonov, ki so nam prodajali buče.... No resnici na ljubo se je na zadnje na forumu javil vselic in objavil recimo tole:Narodnozabavne lekcije in potem vse tiho je bilo :(

15. Remix

Remix Member

Pozdravljeni

Če kdo potrebuje kakšne nasvete glede igranja NZG naj vpraša malo bolj konkretno. Kateri komad, kateri akordi, kakšen ritem.. ali pa mogoče tale komad iz tega dura, ker pač ima kolega b es as harmonko ipd. Sprašujete vse preveč počez in nerazumljivo. Najlepše je kar izpostavit točno določen komad in ga bomo brez težav obdelali v detalje. Če bo treba bomo tudi kaj posneli ;)

Kar na plano z vprašanji.

Last edited: Jan 5, 2015
  16. Remix

Remix Member

...poslušal Aliasov posnetek... ne sede mi najbolj... prvi udarec (o), ki je odprt je absolutno prekratek in preveč odsekan. Ne rečem, da kateri komad ni zaigran takole, vendar bi se po moje moral potruditi da bi ga našel. Praviloma ta prvi udarec zveni dalj časa in "ugasne" šele z udarcem na "x"

:) hmmm zelo teoretično rečeno

17. burecio

burecio New Member

Remix, hvala lepa za taksno ponudbo..ziher se vrnem se kdaj na njo. samo se mi vedno bolj dozdeva, da nebom sam kos temu ucenju kitare..bo treba nekaksnega ucitelja poiskat..

18. burecio

burecio New Member

aja se nekaj..ima mogoce kdo knjigo mala sola od sredenska? :)

19. burecio

burecio New Member

okej..nssel skripto..zdaj pa me se nekaj zanima..v tej skripti so cist drugacni prijemi pokazani kot klasika c dur recimo..po katerih se ravnate?

20. NoMAD

boš pa moral že nekak nam pokazat to skripto, ki si jo našel. link? sken? fotka?
    Al pa vsaj posamezne prijeme shematko zapisat.. recimo ta C.

Kako naj sicer vemo kateri je pravi in če sploh?

Share This Page