Pravih tablatur ne znam risat ampak mislim, da bo tudi to dovolj razumljivo. |--1--|-----|----|---- 6. struna |--1--|-----|-3--|--- 5 |--1--|-----|-4--|-- 4 |--1--|--2- |----|-- 3 |--1--|-----|----|- 2 |--1--|-----|----|- 1. struna |-----|-----|----|---- 6. struna |-----|-----|-3--|--- |-----|-----|-4--|-- |-----|--2- |----|-- |--1--|-----|----|- |--1--|-----|----|- Pri narodno zabavni (ki jo zadnja dva tedna malo sprobavam igrat) uporabljam takšne akorde... igram pa brez šeste strune in včasih celo brez pete. Take prijeme pa uporabljam zato, ker jih lažje "štopam"... V prvem postu sem malo glupo napisal. Mislil sem povedat da z barejem držim le spodnji dve struni in ne, da brenkam samo spodnji struni... in pa ve kdo zakaj ne gre urejat posta na tem forumu?
fftopic: Ni res - vsak lahko ureja svoja sporočila - v določenem času. Prej je bilo nastavljeno na 2min ampak sem sedaj prestavil na 30min. To je več kot dovolj časa za urejanje sporočila.
Ahaaaa, zdej je pa bolj jasno in razumljivo ja! To se uporablja večinoma pri ska-ju pa še marsikje drugje
Nekaj je že v Arhivu akordov in tabulatur Je nekaj od Avsenikov, Lojzeta Slaka, Alfija Nipiča, Beneških fantov, Mladih dolenjcev, Gamsov.... Š e kaj bi se našlo. Bilo bi pa super če bi kdo še kaj uploadal
O mene pa zanima recimo zdaj mislima s sosedom igrat nekaj skupej mam pa CFB harmonika, pa sem spremenli za nocoj je druga rekla mi iz HEA durav v CFB. Pa me zanima zdej če kje pridejo kakšni C7 ali F7 če sploh kje pridejo oz. kako je s tem? tnx v naprej :tongue: Code: B F C F F C Če dolgo boš izbirala zala deklica, B C F fantov štela več ne boš, ostala brez moža F C Sem dolgo hodil za teboj in verjel ti vse B F C F zdaj sem končno le spoznal, da ne ljubiš me. B F C F Refren: B F Nocoj je druga rekla mi, tiste tri besede, B ki sem jih zaman želel slišati od tebe. F B F Nocoj je druga rekla mi, da ima me rada B vem, da bom te prebolel, z jutrom boš odšla. F B F B F C Če dolgo boš izbirala, zala deklica B C F bo lepota kar čez noč na skrivaj odšla. F C Igrala se z ljubeznijo takrat več ne boš B F C F fantje ne pozabijo okenca brez rož. B F C F Refren: B F Nocoj je druga rekla mi, tiste tri besede, B ki sem jih zaman želel slišati od tebe. F B F Nocoj je druga rekla mi, da ima me rada B vem, da bom te prebolel, z jutrom boš odšla. F B F B F B F Nocoj je druga rekla mi, da ima me rada B vem, da bom te prebolel, z jutrom boš odšla. F B vem, da bom te prebolel, z jutrom boš odšla.
Še enkrat ! ... pa tokrat uporabi vejice, pike in velike začetnice... Vsaj toliko da bomo vedeli, če ti je draga rekla, da boš nocoj moral tole igrat; ali pa mogoče - je tako ime komada! Pa čigav je tale polka/valček... Rad pomagam, sam rabim zato ene par podatkov... na splošno pa kar se tiče sedmic: če se bojiš da ni prav - igraj pač brez njih... predvidevam da še ne snemaš demo posnetka za raketo pod kozolcem.
A bi lahko mogoče kdo prikazal tudi praktičen primer polke in valčka. Kakšen video ali pa mp3 posnetek z kordi kot v sekciji šolski kotiček. Recimo Mladi dolenjci - Nocoj je druga rekla mi (polka). Prosim, prosim, prosim!
kar je on povedu so čisti akordi od f, fis, g, as, a,... špilaš pa narodno zabavno muzko recimo valček tk da je prvi udarc 100% drugega maš 50% tretjega pa 70% če se razumemo vsakič? pa zaštopaš prijem. za polko je stvar drugačna ker poznamo več stilov(alpski, antoničev...) je pa osnova cel ton pa odvzet drugi se pravi doba pa pridužena druga... osnove pri durih so pa recimo ko harmonikaš igra tako da meh potiska no3 igraš akord ko pa vleče ven pa igraš subdominanto oz. septakord. to bi blo v grobem use pri narodnozabavni glasbi.
Sam igram ritem kitaro, pa se najbolj na to spoznam kar se tice muske tk da ce na kratko povzamem: Polka je 2/4 takt pa se igra pri uglasitvi harmonike na CFB: pri durih F, G in B in C ... js to sam slisim kdaj je kak akord, to je najboljs, drgac pa so komadi ponavadi razdeljeni na dele(A,B,C...) npr Ta sosedov francelj so akordi: 1del...F - dur, 2. del...B - dur. Ce kdo hoce lahk se kje napisem kk js akorde primem(F, Fis, G, Gis..) se primejo enako samo eno prečko nizje. Ce kdo kej rabi naj vprasa...bom cez pribl. kake 4 mesce igral v ansamblu aja pa vecinoma se ne igra domača muska na barre akorde sej je isti šmorn sam vseen Valcek je pa takt 3/4: se lahk igra na tri nacine: 1. nacin: (1,2,3, 1,2,3...) Vsi udarci enako možni in dolgi...najbolj enostavno 2. nacin (1,2,3, 1,2,3...) enak s tem da se prvi udarec bolj povdari (je bolj mocn) ta se najbolj uporablja... 3. nacin se pa glih ne spomnem kk je...kr igram vecinoma 1. pa 2. nacin... Upam, da sem komu pomagu ... ce se pa kdo kej rabi pa naj vpraša.. :tongue:
Evo sem se potrudu pa narisu akorde v Guitar Pro 5 F dur C7 --- sedmica od F C A7----sedmica od A to jih je nekaj najbolj osnovnih... upam da komu pomaga...je pa treba met tut neki glasbene teorije v glavi
zgori si navedu samo čiste dure in ne septakordov oz. sedmic od akorda kod jim ti praviš... moreš pa vedet da pri zahtevnejših komadih...npr. klavžar, modrijani....pa še uporabljaš maje,dime, mole, šestice itd. ritem za valček si pa čisto sfalil ker valček bi bil po tvojem samo en močan udarec in dva čisto nežna kar pa ne poudari valčka ampak mu daje pustost... kod sem navedel v zgornem postu prvi udarec 100% drugi 50% in tretji 70%....s tem dobimo najlepši zven kitare pri nežnih komadih... je pa seveda po sistemu 1,2,3 kod si navedel...
aja tole sem se pozabu za valcek Fmaj7 tk zdej ko so vsi akordi tuki lahk napisem primer polke:F...C7...F...C7 pa konec F..C7..F pa za valcek: G, Fismaj7...D7...G, igras pa 1,2,3,2,2,3 (Fismaj7 je eno precko visje kot Fmaj7...vsi akordi ko sem jih narisu so na prvi precki) pa ker sem napisu os osnove..pol je pa tk ko je Rjavc reku rabis se maje, dime itd... ja Rjavc sej mas prav...zdej sem se spomnu ta ko si ti navedu je 3. nacin valcka..mas prav... sam pravim, da se da valcek igrat na 3. nacine
em daj posnemi kak mp3... sej še nekako razumem kak pa kaj, samo to popuščanje akordov pa mi ne gre oz niti ne vem kdaj točno je treba akord popustiti... mičkeno mi pomagejte no pač sn bimbo kej si morn hehe lp
sej ce mas ful dober posluh tk slisis akorde pa vse..js sploh ne rabim akordov js to probam pa slisim ce je akord ok itd... drgac pa domace muske se na da doma naucit..mislim sej ce si talent pol ja pa ce ti tkle en razlozi...
Pol bo pa to pravcat izziv... če mi boste dobro razložli pa še bom pridno šteko mi bo pa še moralo nekako uspet hehe
a se nisi cu da vaja dela mojstra...js spilam kitaro od oktobra 2006 pa vadim 3 ure na dan al pa se vec..mam pac zeljo cimprej zacet igrat v ansamblu Robi-kita..poslal sem ti ZS