Ephiphone ali Gibson?

Discussion in 'Glasbila, glasbeno opremo in literaturo' started by jakap, Jun 4, 2011.

1. jakap

jakap New Member

Odločam se za nakup nove kitare. Zanima me če je velika razlika med Gibson les pauls in Epiphone les pauls (od 500 € naprej, ker sem slišal da je nižji cenovni razred te kitare u k****). Problem je u ceni kr gibson je nesramnu draga. Hvala za odgovor :D

2. Aries

Aries Member

Sam sem se dolgo spraševal isto. Če res nimaš denarja je epiphone dobra kitara, ki se lahko približa Gibsonu in ti ne bo žal nakupa. Češki Epiphoni so še posebej dobri, vendar jih sam nisem zasledil veliko. Če se boš odločal za epiphone vzemi standard ali custom ( custom je še mal bolši od standarda). Sicer pa so v tujini te kitarce precej cenejše ( npr. esse music store -Italija ).Kot sem rekel se Epiphona lahko približa Gibsonu. Če bi rad pravi Gibson zvok, boš moral malo več našparati. ( ne kupuj poceni modelov Gibsona) tisti gibsoni pod 1000€ niso nič boljši kot Epiphone custom.;)
    Sam sem z Epiphone zelo zadovoljen, če boš imel še kašno specifično vprašanje pa kar na dan z njim =)

3. jakap

jakap New Member

Najlepša hvala za odgoevr. :)Aja kaj pa magneti. slišal sem da veilko ljudi da "naštelati magnete" pr ephiphonu takoj ko ga kupijo.

4. zingy

zingy Member

Ne "naštelat", temveč zamenjat.

5. 2pb

2pb Member

Po mojem mnenju se splača met mal potrplenja in šparat za Gibsona, verjemi. :D Boljše je nareta, boljš zveni, boljši občutek pa več 'mojota'. Gibsone se bolj splača gledat rabljene.
    Drgač pa boljši od čeških Epiphonov naj bi bli japonski.
    Pa tudi pod 1000€ se najde kak solidn Gibson, npr. SG Classic.

6. Aries

Aries Member

Seveda so Gibsoni veliko boljši, vendar niso vsi toliko premožni, da bi si ga lahko privoščili. Ne Kupuj SG, raje našparaj še 500 evrov in kupi Les paul, predvsem, pa sprobaj use, da vidiš, kaj ti najbolj ustreza. Japonski epiphoni niso boljši od čeških xD.

7. 2pb

2pb Member

Kakor vem, je Epiphonova Elitist serija, narejena v Fujigen tovarni na japonskem ena najbolj cenjenih Epiphone serij. Ne smemo pa pozabit, da imamo tudi ameriške Epiphone, ampak so cene $2000+, saj jih izdelujejo v Gibsonovih Custom shop delavnicah.
    Glede Les Paul vs Sg je pa stvar okusa. Zvok med njima je malenkost drugačen, saj je Sg samo iz mahagonija medtem ko ima LP še na vrhu javor.

8. VeNoM

VeNoM Senior Member

@Aries koliko Gibsonov si pravzaprav igral, oziroma si jih celo lastil? Ali pa Epiphonov? Samo vprašam, ker predvidevam po tvojih postih, da imaš ogromno izkušenj.

9. For

For Active Member

Izkušnje so lahko tudi takšne da na to temo dneve in dneve brskaš po netu in bereš izkušnje drugih. Na takšen način lahko ogromno znanja dobiš ....tako kot v šoli.

Kolikor vem je Aries na takšen način ogromno naučil ....verjamem pa da jih tudi kar nekaj v živo sprobal. :)

10. VeNoM

VeNoM Senior Member

Take izkušnje za moje pojme ne štejejo prav dosti oziroma nič, to pa zato, ker je na netu ogromno takih 15 letnih mulcev kot je on, ki mislijo, da so boga prijelo za jajca, ker znajo (v najboljšem primeru povprečno) zašpilat Sweet Child O Mine ali pa Nothing Else Matters s svojo Epiphone LP za 300€ (ki je seveda najboljša kitara na svetu (za njih seveda)) pa seveda Slash in Kirk Hammet sta za njih bogova ...
    Pravtako ne tiste, ko zgoraj omenjeni kitaro špilajo 5min v štacuni po možnosti na cenenem Ibanez ojačevalcu z 8" zvočnikomm, drivom, basi pa trebli do konca pa midli na 0. :p
    S kitaro moraš nekaj prešpilat (na vsaj spodobni opremi), da jo sploh spoznaš, poleg tega je fajn, če prešpilaš več kitar, potem jih lahko šele primerjaš in pišeš po forumih. Ne pa da prebereš od enga 15 letnega "vseveda", da je češki Epiphone boljši od japonskega Elitista (ker mu je krivo, ker ima slabšo kitaro, ali pa nima pojma) in naprej trosiš njegove bedarije... Ali idiotizmi v stilu: "LP je boljši od SGja"...
    Res nvm zakaj se morajo zmerom taki "vsevedi" največ oglašat v temah, ko en človek potrebuje nasvet?

11. NoMAD

NoMAD Administrator Staff Member

Tudi moje mnenje je slično Forovemu. Aries je sicer prišel na stran pred leti kot očiten laik, a se je očitno pridno učil in z njegove strani še nisem zasledil pretiravanj, napihovanj ali širjenje lažnih informacij. Prepričan sem tudi, da bi se npr Zingy, ki tudi tole temo spremlja in je dokazano dal skozi precej kitar, takoj vtaknil v kako očitno neresnico.

12. zingy

zingy Member

Četudi je napisal malce preveč direktno, okvirno prikimavam VeNoMu. Preveč je napisanih mnenj in internetnega znanja, premalo dejanskih izkušenj.

@2pb: japonski in ameriški Epiphoni? Če bi spremljal eBay in bolho bi videl, da ne enih, ne drugih ne dobiš rabljenih, razen če 24 ur spremljaš dotične internetne bolšjake in si pripravljen odšteti bajne novce. Elitisti so krepko višje nad ostalimi (korejskimi, kitajskimi, češkimi) Epiphoni, a tržno vlečejo kratko slamico, saj si ljudje za ta denar raje kupijo Gibsona.

Pri takšnem vprašanju - Epiphone ali Gibson - je odgovor dokaj enostaven. V celoti sloni na osebnih potrebah in preferencah.
    1. Kolikšen imaš proračun?
    Si pripravljen našparat ali želiš nekaj prej in za manjši denar? Postavi si denarno omejitev in realno poglej na situacijo - želiš kitaro zdaj in boš dal manj denarja ter ob tem imaš v mislih dejstvo, da boš enkrat (ko boš napredoval pri igranju ali želel kitaro višjega ranga) tudi kupil kvalitetnejšo kitaro. Lahko da tudi tovrstnih potreb ne boš imel in boš že s kitaro nižjega ranga zadovoljen. Torej - tukaj orišeš v osnovi nabor in ga izločiš od ostalega. Npr. hočem Les Paula, do 700€, Epiphone ali Gibson.
    2. Kako ti kitara leži pod prsti?
    Torej - greš v trgovine (Musicmax, BAM, Čurin Svet Glasbe, AudioPro, Hartman) in pričneš z zbiranjem informacij ter preizkušanjem.
    Če najdeš posamezen kos, ki ti je kot ulit - nanj igraš gladko in brez težav, ti zveni prav, nanjo takoj igraš z veseljem in jo težko odložiš - potem je velika verjetnost, da ti kitara ustreza in upoštevaš to pri izboru.
    3. Koliko ti pomeni znamka?
    To zadnje je predvsem psihološki faktor. Sam sem si že od nekdaj želel Mesa Boogie ojačevalec, ker mi je bil dotični zvok všeč. In sem sprva nabavil Tech21, ki ima simulacijo (ZELO dobro simulacijo, moram reči), a sem želel "pravo stvar". Nato sem si priskrbel pedal Mesa Boogie V-Twin (predojačevalec; za ojačanje sem priskrbel Marshall 8008 Valvestate končno stopnjo), a je to bil prav tako kompromis in daleč od tistega, kar sem iskal (V-Twin je obupen pedal, Tech21 je zvokovno kljub odsotnosti lamp daleč boljši). In na koncu sem nabavil Mesa ojačevalec in izpolnil svoje sanje - to je bilo to, kar sem iskal. Torej - če boš sedaj kupil Epiphona in si v resnici želiš Gibsona... upoštevaj, da boš enkrat prav tako zbral denar in kupil Gibsona.
    4. Osebne okoliščine
    Ali želiš kitaro sedaj? Ne moreš potrpet in počakat? Bi se rad čimprej učil kitaro? Hočeš igrati v bandu in želiš čimprej opremo? Vsa ta in še več vprašanj pridejo v poštev pri nakupu in vsa kažejo na samo eno glavno vprašanje - kaj v resnici potrebuješ?

Tovrstna vprašanja bi ti sicer morali postavljati trgovci v trgovinah in te usmeriti k čimboljšemu nakupu, a kaj, ko je usposobljenost le-teh ponavadi porazna :(

Glavna razlika med Epiphonom in Gibsonom je v izdelavi, obdelavi in kvaliteti materialov. Ko jih preizkusiš ducat, dva (ene in druge znamke) ti postane kaj kmalu jasno, zakaj so prvi v nižjem in drugi v višjem cenovnem rangu. A vendar obstajajo tako izjemni kosi v prvi in slabi kosi v drugi skupini. Zato je preizkus nujen. Najbolj pomembno pri dejanskem nakupu je 2. točka - torej osebna "kemija" s kitaro.

Sam imam Epiphona, s katerim ne bi mogel biti bolj zadovoljen. Sicer me močno mika nekaj Gibsonov in sem igral par res izjemnih kosov, a zaenkrat pokrije Epiphone vse moje potrebe - učenje, igranje v bandih, pisanje komadov ter zvokovno raziskovanje. Je češki, star nekaj čez 15 let in deluje res odlično. A takoj ko ga primeš v roke in nato še Gibsona postane razlika očitna. Teža kitare, obdelava vratu in prečk, rezonanca same kitare (akustični zvok) ter mehkoba strun - celotna izkušnja igranja kitare je drugačna. Od začetnika sicer ne moreš pričakovati, da te stvari zavestno opredeli, oceni ter razume, vendar se še vedno zaznajo na podzavestni ravni.

Torej - razlika seveda obstaja. Na tebi pa je, da se usedeš, odgovoriš na ta vprašanja, greš v trgovino, preizkusiš in se nato odločiš za nakup, zbereš/odšteješ denar, odneseš kitaro in pričneš z igranjem. Tega ne more narediti noben forum namesto tebe.

EDIT: NoMAD - ne omenjaj me z namigovanjem, da se v stvari "vtikam" - še posebej ne, kadar je moj namen pomoč. Si mi že s tistim neumestnim smajlijem v Remixovi temi dovolj naježil dlake. (oba veva, kam pes taco moli) In če si mod, verjetno veš, kdaj kdo kje odgovarja in tipka. Tako da preventivno napovedovanje izpade še bolj neprijetno.

Last edited: Jun 8, 2011
  13. For

For Active Member

Mislim da je osebna izkušnja najmanj pomembna pri takšnem ocenjevanju. Vsi vemo kako smo si različni in kako imamo različen okus.

100 osebnih izkušenj prebrati (brskati dneve in dneve po netu) in upoštevati tudi svojo, je pa veliko več vredno!

Kupiš si nek ojačevalec in ti je tisti zvok super. Kaj ti to pomeni če vsi okrog tebe rečejo da je zanič. Boš še zmeraj vztrajal z svojo osebno izkušnjo, oziroma okusom?
    Seveda boš upošteval mnenje ljudi ki ti pravijo da je zanič ...saj v bistvu greš igrat ljudem ...zato tudi njim mora biti všeč.

Ti si obe kitari veliko špilal na spodobni opremi, ali pa si si ustvaril mnenje na podlagi drugih mnenj na netu? Čisto dvomim da si jih toliko testiral in da na podlagi svojih osebnih izkušenj nasprotuješ Ariesu ...

Tale argument kar je Zingy napisal ....to ni nič drugega kot brskanje po netu in zbiranje informacij. Je močen argument ....nima pa veze z osebno izkušnjo.

Ko nekdo vpraša za mnenje drugih, verjemite da mu ena osebna izkušnja nič ne pomeni. Kakšnih 20 enakih pa že ....to je že zadosten razlog da se odloči za nakup.

Ko se jaz kupoval Gibsona nisem upal to sam narediti. Prosil sem še tri prijatelje da so šli z mano. Tako sem v živo naučil kateri Gibson bolj zveni. Sam tega ne bi znal.
    Ko trije rečejo vaauuuuuuu ...potem pa res mora biti dobro!

Jaz se sicer strinjam z Zingyjem glede primerjave. Tisto malo izkušenj ki jih jaz imam so čisto enake kot Zingyjeve.

Zato se strinjam z Ariesom (ker vem da je veliko brskal o tem) da je pomembnejše prebrati več osebnih izkušenj ....kot samo to da je tebi dobro.

Seveda se moraš še sam prepričat in preverit če osebne izkušnje drugih res držijo, oziroma če slišiš in občutiš enako.

14. zingy

zingy Member

@For: dokaj nevarne stvari pišeš pri svetovanju popolnemu začetniku. Sem že veliko ljudem svetoval pri nakupu in dosedaj so mi še vsi bili hvaležni, da sem jim pomagal - brez vsiljevanja lastnega mnenja in okusa. Osebna izkušnja je še kako pomembna.

Precej zgrešeno povzemaš moje pisanje - tisto o osebni izkušnji in iskanju po eBayu, tam logika v tvojem odgovoru čisto odpove, saj se je moje pisanje nanašalo na trg rabljenih kitar in na (ne)dosegljivost teh kitar, posledično je torej svetovanje posamezniku, da upošteva tudi japonske in ameriške Epiphone popolnoma odvečno in zamudno. Nima to veze pri samem dejanskem kupovanju in preizkušanju kitar, procesu fizičnega/izkustvenega iskanja prave kitare zase. Zbiranje informacij o samem trgu ter gibanju cen kitar in osebno preizkušanje kitare - pri enem ti teorija pride še kako prav, pri drugem ne. Torej:
    - dobro se je podučiti po internetu o specifikacijah kitare, o cenah kitare na različnih straneh, razpoložljivosti v trgovinah, pogledati povprečne izkušnje uporabnikov in ocene
    - slabo je jemati dotične kritike kot suho zlato, se orientirati po njih ter kupiti kitaro izključno zaradi tovrstnih kritik, celo v nasprotju z osebno izkušnjo (ker kot začetnik naj ne bi imel še občutka za to)

Ne delaj povzetkov na podlagi ene same lastne osebne izkušnje kupovanja Gibsona v tuji trgovini. Okoli sebe si imel izkušene kitariste in so ti pomagali pri nakupu prave kitare. Iz tega sedaj delaš zaključek, da če sam kot začetnik ne veš kaj kupiti in ti drugi (izkušenejši) pomagajo, potem torej osebna izkušnja pomeni bore malo.

Sam dobro veš (oziroma bi moral vedeti), da če kitara tebi ne leži, da je ne boš potem z veseljem igral - pa četudi ti vsi pravijo, da se moraš "navadit". Nekatere stvari so preprosto osebna preferenca. Če kitara človeku ne leži, je ne bo z veseljem igral, pika. Osebna preferenca je vse, pa četudi drugi povejo drugače. Kot da bi šel kupovat obleko in bi te hudo tiščala med nogami, ostali ti pa povejo - izgleda odlično, saj se bo že raztegnila! Kaj pa če se ne? Nimamo vsi enakih prstov, enakih rok in enako ne čutimo.

Ne pisat nasvetov, ki ne držijo preverjeno na več primerih in temeljijo zgolj na eni individualni izkušnji. Takšni nasveti naredijo več škode kot koristi.
    Glede na to, da so ti drugi še ne dolgo časa nazaj pomagali izbrati in kupiti kitaro, ne razumem kako lahko celo sam nato svetuješ, kako kupiti in izbrati kitaro. :huh:

Prevečkrat sem videl ljudi, ki so se ujeli v past "internetnega znanja" in se nato leta in leta skušali opreme znebiti po raznih bolha.com in eBay straneh. Prebiranje osebnih izkušenj in doživljanje osebnih izkušenj sta dve popolnoma različni stvari. Včasih si na Harmony-centralu celo našel še propagandno spisane kritike, ki so jih financirali proizvajalci :)

Kar se tiče japonskih in čeških Epiphonov - igral sem več kot 10 korejskih, par kitajskih, natanko 4 češke (vključno z mojim) ter 2 japonska (1 Les Paula, 1 SGja, oba Elitista). Japonski so po izdelavi precej boljši, češki in korejski so si dokaj blizu (pri čeških je vedno fretjob boljši), kitajski pa so (povečini) zelo povprečni in slabo obdelani (slabo urezan nut, navijalci slabe kakovosti, slabo obdelane in ob robovih ostre prečke, tudi nenatančno vstavljeni in izstopajoči inlayi).

For - vse kar pišem, je mišljeno kot pomoč pri nakupu prvotnemu piscu v tej temi. Brez zamere.

15. For

For Active Member

Zingy saj vem da si poznavalec in da si veliko opreme dal skozi ....a vseeno tvoje pisanje ni logično.

Jaz sem povsod napisal da na koncu še sam moraš probat! Tako da ne vem zakaj tako veliki post o osebnem preizkušanju kitar...... :huh:

Si ti pozabil ko si bil začetnik? Kaj si vedel od vsega tega kar gor pišeš? NIČ! To pomeni da si se na začetku odločal samo na podlagi drugih mnenj.

Tudi sam si napisal da ti je kar nekaj ljudi bilo hvaležnih za nasvete. Kaj to pomeni? Da so jim tvoji nasveti zelo pomagali in da so se odločili tako kot si jim svetoval?

Če bi se odločili na podlagi svojih izkušenj, ti verjetno ne bi bili tako hvaležni ....a ne? Logično!

Glede mojega Gibsona ....to sem vedel da mi leži in "da me ne bo tiščalo med nogami" ...ker sem že prej probal to kitaro.

Vem pa tudi kaj mi ne leži recimo ..... da bi si kupil telecaster me ne more noben prepričat ...ker mi ne leži. To tudi vem!

Zato sem zmeraj napisal da na koncu moraš obvezno tudi sam probat kitaro. Vse tiste informacije pred tem so pa na sploh bolj pomembne kot tale zadnja OSEBNA IZKUŠ NJA.

To pomeni da, jaz preberem 100 pozitivnih osebnih izkušenj o nekem telecasteru .....vem da je dober ( če toliko ljudi tako meni) ...ampak jaz ga primem v roke in mi nič ne pomeni ....ker me pač "tišči med nogami"

To pomeni da ne kupiš Gibsona samo zato ker ti leži!

In ne kupiš Telecastera samo zato ker je dober!

Upam da so me vsaj drugi razumeli, če ti nisi. :)

16. 2pb

2pb Member

Predvidevam, da 'ciljna skupina' ljudi Usa in MiJ Epiphonov niso ravno začetniki, bolj kaki zbiratelji, malo boljši kitaristi al karkoli, ker ravno gledam na eBayu USA Epiphone Wilshire 62ri, omejene na 100 kosov. Se mi pa zdi zanimivo, da ko napišem v eBay "epiphone usa", meni najde večinoma rabljene. Kot pa sem že napisal prej, cene Usa Epiphonov so visoke. Seveda tudi japosnkih Elitistov. Upam, da ni kdo razumel, kot da mu Epije Usa in Japan predlagam, samo napisal sem, da češki niso najboljši.

17. zingy

zingy Member

Kot prvo me je najbolj zmotilo tole.

Tudi to me je zmotilo.

Saj vidim, da si napisal, da je na koncu potreben preizkus. Ampak le-ta je KLJUČEN pri temu, da na koncu daš denar in odneseš kitaro. Da potem za to napišeš, da je najmanj pomembno - se očitno ne zavedaš, da postavljaš ključno komponento na zadnje mesto.

Gibsona kupiš ne samo, ker ti leži - še polno drugih dejavnikov je. Ki sem jih že v prvem daljšem odgovoru naštel.

Sam sem že kupil kitaro na podlagi tujih izkušenj - ja. Ampak ljudi, KI JIH POZNAM in ne interneta. To je večja stvar, ki me moti pri tem, o čemer pišeš. Tudi ti si se opredelil s pomočjo ljudi, ki jih osebno poznaš. In še to v trgovini, kjer si tudi sam na lastna ušesa potem izkusil, da njihova mnenja imajo težo ter se tudi pretežno skladajo s tvojim okusom. Internet te je verjetno usmeril, ampak večina odločitve nakupa je slonela na preizkusu in osebni izkušnji, ali pač?

Meni so v trgovini tudi že prijatelji kitaristi, ko sem bil še začetnik, za nekatere stvari rekli, da so "super in wow", pa meni osebno niso sedle sploh. In sem raje sebe poslušal ter pri kupovanju ojačevalca namesto metalskega Peaveya raje obrnil proti Fenderju, ker mi je že v osnovi zvenelo bolje. In namesto izvrstnega ter z več strani priporočanega japonskega Jacksona sem poprijel češkega Epiphona. Brez katerega nikoli ne bi toliko preigral glasbe, ki jo tako rad še danes preigravam in poslušam (Santane, Forda, Knopflerja idr.). In mi je še danes jasno, da bi na Jacksonu zagotovo igral hitreje in udobneje. Zato pravim - stvar okusa in občutka.

Ko sem pričenjal s kupovanjem kitarskih zadev sploh nisem poznal internetnih kitarskih forumov in ne internetnih kritik ter raznih strani z informacijami. Pomagali so mi prijatelji kitaristi, razni prodajalci ter ure in ure preizkušanja različnih kitar, ojačevalcev in pedalov. Š ele ko sem pričel brati internetne forume in opise - se je pričelo napačno zanašanje na tuje izkušnje in znanje ter sem se marsikdaj opekel. In zato svarim tudi ostale, da se jim ne pripeti isto.

Se mi je zgodilo npr. tudi že, da sem za eno stvar prebral na stotine kritik, poslušal audio posnetke in bil navdušen... nato pa me je ista (popolnoma brezhibna) zadeva v trgovini popolnoma razočarala.

Beri še enkrat, kaj sem napisal in poveži vse skupaj. Boš videl, da nič ni nelogično in so stvari bolj povezane kot se sprva zdijo. ;)

EDIT: @2pb: najdi mi enega rabljenega Epiphone Les Paula, izdelanega v ZDA na eBayu, pa ti častim pir. Pozor: izdelanega, ne zgolj pregledanega (marsikateri le nosijo zavajajočo nalepko "Inspected in the USA").

18. 2pb

2pb Member

Les Paul model al pa Epiphone kot znamka je razlika, prej ni blo govora o nobenem modelu.
    V svojem prvem postu sem sicer imel najbolj v mislih Wilshire model.

19. zingy

zingy Member

Citiram prvo objavo:

Površnost? :huh:

EDIT:Če ne govorimo o Les Paulu, potem to prvotnemu piscu to nič ne koristi...

20. 2pb

2pb Member

Zgleda, da me tale pleskavica na krožniku na mizi, ki jo jem, preveč vznemirja. :D

Pomojem je tudi problem tudi to, da redkokje v Slovenskih trgovinah srečaš kakega Gibsona, da bi ga lahko konkretno sprobal in primerjal pred nakupom, če že kupuješ novega.

Share This Page