Ephiphone ali Gibson?

Discussion in 'Glasbila, glasbeno opremo in literaturo' started by jakap, Jun 4, 2011.

1. kitaromat

kitaromat New Member

Kot prvo: ne se skregat fantje!

In še nekaj o kitarah: jaz sem vedno najprej prebral objektivne lastnosti. Nato pluse in minuse o kitari na splošno oz. za kateri stil je katera kitara, s kakšnimi magneti, v kombinaciji s katerim ojačevalcem se najbolje sliši ipd. Nazadnje pa sem jo sprobal in ključen mi je bil občutek. Nekaj je res na tem kot je For dejal, da se z večdnevnim branjem in raziskovanjem o kitarah marsikaj naučimo, a na koncu ima vsak svoj okus in ta se mi zdi, da je pri posamezniku najpomembnejši, ker vsaj jaz nočem pasti pod težo komerciale oz. da izberem tisto kar vsi hvalijo, meni pa sploh ne ustreza.

Š e nekaj: Proti nasvetom in izkušnjam pa res nisem, saj se vedmp kaj novega naučim in izvem kakšne podrobnosti. Ne govorim le o kitarah, govorim o kakršnihkoli trgovskih izdelkih nasploh! In naj izrazim še mojo željo.

S tem postom se nisem postavil na nobeno stran in se nočem zameriti nikomur. Le moje skromno mnenje.

2. zingy

zingy Member

Ah, brez skrbi. Vsi smo zagotovo tu, da pomagamo, ne da se kregamo ;)

3. Aries

Aries Member

No Venom naj ti razblinim dvome. Sicer pa za pismene piše pod mojim podpisom katero kitaro igram! Imel sem šanso sprobat dva modela epiphona, igral sem najmanj tri, nekaj kopij, Fender stratocaster american deluxe če se ne motim, Ibanez art, Ibanez stratocaster s floyd rosom ( modela ne vem na pamet ) in pa še dve kopiji fenderja. Sploh pa ne vem kaj imaš tak problem z mojim znanjem. Preden sm jaz kupil svojo prvo električno kitaro sem jih preučeval eno leto. Mogoče ti to ni dovolj? Pa prosim ne mislim se kregati, ampak nisem edini, ki je na tem forumu opazil nekaj ljudi, ki nimajo boljšega dela kot da se vtikujejo v druge. Post, ki sem ga napisal je bil napisan dokaj hitro, saj sem bil v šoli. Drugače je pa Zingy tako kot zmeraj lepo napisal. Nimajo vsi denarja za Gibsona in niso ravno rožnati časi za zapravljanje. Š e najbolj neumna mi je pa logika, da povezuješ Gibsona in Epiphon s Slash-em. Si se sploh kdaj vprašal koliko izvajalcev uporablja Gibsona? Naj ti odgovorim, če ne drugega ga imajo vsaj doma. Vsakemu od nas je všeč različna glasba in zakaj nekomu en bi smela bit všeč Kirk Hammet in pa Slash? Poslušam vse od Old school rocka ( kar vključuje tudi še BB. Kinga, Santano in Marka Knopflerja ) pa vse do Dream Theater. Ja John Petrucci je izjemen kitarist in glasbo, ki jo ustvarjajo skupaj je nadzemeljska, ne bi mogli najti bolšega imena zase. Š e vedno pa je na koncu moj vzornik tudi Slash. Njegove pesmi sicer niso dolge po pol ure. On izlije sebe in svojo dušo v pesmi in to je zame dovolj.
    **Mimogrede hvala For za podporo. Vsak dela kot se mu zdi pač najbolje ;)
    **Venom Drugič raje svetuj tistemu, ki to potrebuje. Ni ti treba analizirati vsakega posta posebej in se vtakniti v vsako najmanjšo podrobnost in besedo. ;)

Last edited: Jun 9, 2011
  4. NoMAD

NoMAD Administrator Staff Member

Se na tem mestu lahko vtaknem v debato in jo zaključim?

5. Aries

Aries Member

Bi bilo zaželjeno ja =)

6. jakap

jakap New Member

No da ne bo pomote. Kitaro igram že ene 6 let, vendar samo na akustično. Pred enim letom sem se odličil da bom sprobal še električno. Takrat sem kupil neko pocen varianto ibaneza od prijatelja. Vendar se "nisem nakako ujel s to kitaro". Pred 1 mesecem pa sem pri drugemu prijatelju igral na gibson in bil navdušen. Odločil sem se da jo bom kupil, vendar sedaj niham med epiphonom in gibsonom. Veliko folka mi je reklo da so z epiphoni zelo zadovoljeni.

Pa hvala za odgovore :D^_^

7. the burek

the burek New Member

No, jaz pa sem, ko sem kupil svojega Epiphone LP, to povezoval s (samo!, Metallice nisem nikoli preveč maral) Slashem in sem hotel imet LP kitaro zato, da bi lažje zaigral solo od sweet child o mine. Imel sem pa 400€ in sem si kupil Epiphona, hand-crafted in China ;), iz e-bay-a. Potem sem jo pa igral in igral in igral in igral, in se mi je zdelo, da sem imel kar srečo pri nakupu, vmes pa sem po pol ure kdaj dobil v roke kakega Gibsona, ali pa strata... No, Gibson Custom Shop Zakk Wylde Bullzeye je res zakon kitara! Ampak ni pa za 4600€ več zakon :) Na koncu je že malo odvisno na kaj se navadiš.

EDIT: Zabavno je brat Gibson vs. Epiphone debate :)

Last edited: Jun 11, 2011
  8. zingy

zingy Member

Sem tudi sam imel možnost sprobat the burekovo kitaro in je tako kot je napisal - res dober kos (glede na to, da je hand crafted in China). Prav nič ne zaostaja za mojo češko, edino malo je imela težave z razglaševanjem. Na vratu je občutek super in ko jo enkrat vzameš v roke te kar vleče, da jo igraš. In to je glavno, kar mora (vsaj zame) kitara imet - mojo :)

Torej - če najdeš dober kos (primerek, posamezno kitaro v seriji; ni mišljeno prav nič slabšalno), drži ga in obdrži!

9. videcs

videcs New Member

S kitarami je skor tako kot z babami. :(
    Primi jo v roke in če se ti poda, bo ok. V nasprotnem primeru se boš matral in matral, pa nikoli ne bo pravega učinka od nje. ;)
    Ne glede na ceno.

10. protein

protein Member

Okej,da se še jest v tole debato spustim....
    Osebno sem mnenja,da more biti kemija oz. nekaj, kar te na kitaro, ojačevalec,... pritegne...
    Recimo JEM10th sem kupil preko neta (ker mi je bil pač to cilj,glede na to, da mi je bila predvsem lepa+za šrederske scene idealna+zvok kristalno jasen,ampak rezek ala Bor Zuljan scena) kot nagrado za diplomo. Kitara sama po sebi perfektna in mi je bila tudi top of the top dolgo časa, pa vendar, zvok ni bil čisto željen oz. sem s časom ugotovil, da pa morda to ni to...nasploh ibanezi so mi malo "brez duše", nimajo podna, imajo pa čistino....in ja,sem igral podobne kitare,predno sem se spravil v nakup...kemija je bila več kot očitna,samo je minila...dejstvo pa je,da je imela recimo zelo tanek vrat,kateri mi je osebno pasal v roko (imam manjšo dlan)...pri čemer mi Gibsoni sploh niso ležali (njihov baseball bat neck mi je težak za igrat+pritisne mi živec na prstu v določeni legi in dobim občutek mravljincev,tečno)....ampak zvok Gibsona je odličen!!!In potem dilema...pa je imel prijatelj doma Epiphone-a...tudi dober kos,menjani magneti...ni da ni...bil malo lažji od LP-jev,ki sem jih igral...malo manj sustain-a,pa vendar odlična kitara...ampak nekako mi ni šel skozi...pa sem igral dost Epiphonov,pa so nekateri bili zelo solidni,nekaj Gibsonov fenomenalnih,določeni porazni,skratka pisana četica:)Sploh v tujini ni problem s preizkušanjem kitar...in potem ugotoviš,da se v tujini lažje odločiš za nakup kitare v trgovini (ker imajo pač zaradi večjega povpraševanja tudi večjo izbiro kitar višjega cenovnega razreda). In potem sem prijel Omarjevega LP Custom...ta mi je pa padel v roko...kitara odlična (sicer ne toliko značilen zvok, kot ga ima Standard),pa vendar,perfektno padel v roko in to je blo to:)Predvsem je potrebno vedeti,kakšne so finančne zmožnosti oz. koliko nam igranje kitare pomeni in čemu smo se pripravljeni odpovedati za to...je pa res,da določena zvrst muzike včasih narekuje približno, katero znamko bo potrebno kupiti....pa včasih je zvok res hudo dober z dražjih kitar,pa vendar je res dober za tolikšno razliko v ceni?:)
    Kar se tiče forumov&ostalega, se strinjam, so dober vir informacij,dokler je vse podprto z audio posnetki...sam sem kupoval MB Mark IV in potem Mark V.,posnetki na internetu odlični,referenca zelo dobra, ko pa sem igral v živo,pa....sterilno vse skupaj za moja ušesa...pa poizkusil combo,pa glavo na različnih zvočnikih,pa....ma, ni da ni,samo ni bilo to to zame...Gledal sem Bognerja,avion po posnetkih,samo ko je v igri par tisoč evrov za ojačevalec, človek nima jajc kupit na slepo preko neta...Pa ga igraš v trgovini,kjer imajo malo morje ojačevalcev,pa je Soldano, Bad Cat, Vox,Orange,MB,Fender,ni da ni...in potem ti ušesa oz. občutek pove, kaj je tebi všeč...osebno mi je bil Soldano SLO100 res dober,pa vendar preveč specifičen in svetel...Sedaj bo morda (kot že nekaj prijateljev do sedaj) rekel, da zvok je dober,samo ni pa dober za par tisoč evrov več...meni osebno je...
    Je pa res,da če kupuješ Gibsona, bo ceno bolj držal kot recimo Epiphone (oz. večina Epiphone LP modelov), samo glede na to, da tudi določene serije recimo pri Fendru, narejene na Japonskem, so enake kvalitete (če ne boljše) od ameriških, se res uprašaš, ali je to to:)
    Več denarja,več muzike je staro pravilo...samo kvaliteta gradenj novih inštrumentov pada....osebno bi se raje stegnil za enega rabljenega Gibsona ali pa Epiphona, kateri ti resnično pade v roko in ima zvok,kot želiš...kakorkoli že,če mene vprašaš in če ti finance dopuščajo, si kupi Gibsona in naj se ti ne mudi z nakupom, poizkusi jih kar nekaj in potem preudarno v nakup, morda boš pa med samim poizkušanjem prišel do zaključka, da pa morda LP ni zate, pa se odločiš za čist tretjo znamko kitare,kdo ve? Poizkušaj biti čim bolj odprt pri sami izbiri in poslušaj svoj notranji glas,pa se boš odločil pravilno (in ne poslušaj nasvetov ostalih, ker to je enako,kot bi ti kdo govoril,s katero punco moraš hoditi, ampak konec koncev s to osebo na koncu hodiš sam in ne nekdo,ki ti jo je svetoval)....
    Pa lep dan...

11. jago08

jago08 New Member

Se strinjam.

12. Lukmanlux

Lukmanlux New Member

Jst sem mnenja da moraš z vsako kitaro preživet vsaj mesec ali dva, da spoznaš če ti je kul.

13. protein

protein Member

Se strinjam, samo ne moraš biti dva meseca v trgovini na preizkušnji iste kitare...Ko igraš nekaj časa, veš, kaj iščeš v grobem...potem opraviš nakup in če kemija ne izzveni v naslednjih parih mesecih, je to bil dober nakup...je pa res,da smo kot ljudje nagnjeni k odkrivanju novih stvari in zato dostikrat prodamo kakšen inštrument ali predmet nasploh, za katerega nam je potem žal... sam poizkušam preudarno izbirati inštrumente, saj jih imam namen obdržati na daljše časovno obdobje, če ne celo za dobo svojega bivanja:) Nikoli pa ne veš, kaj ti življenje prinese in če pride kriza, so investicije v inštrumente lahko tudi dobra naložba...

14. tejkothesausage

tejkothesausage New Member

Sem začetnik in igram klasično kitaro slabo leto.. Glede na to da imam klasiko je moj okus glasbe usmerjen čisto drugam :)
    Drugače pa poslušam kar se tiče rocka ( punk, psychedelic, indie...) tudi kak country, blues.. skratka vse kar spada pod dobro glasbo če govorim iz osebnega stališča :)
    Zaradi finančne krize in tako dalje sem se odločil kupit neko low budget kitaro.. sem velik ljubitelj SG kitar..
    In me zanima katero Sg kitaro bi se najbol splačalo kupit..
    Feršterker imam pa namem kupiti nekoliko kasneje in pa bolj kvalitetnega..

15. Guitarbird

Guitarbird New Member

Če bi rad imel SG kitaro, ki ni Gibson, potem je najboljši Epiphone SG G400 PRO. Pride te nekje okrog 340 evrov. Kakih Special modelov od Epiphona raje ne kupuj, ker ponavadi niso neka dobra roba. G400 serije so ponavadi v redu, po netu imajo ponavadi zelo dobre kritike. :)

Share This Page