Zdravo, že nekaj let si lastim marshalla model vintage modern (50 wattni) in počasi bom moral menjati lampe. Trenutno ima ojačevalec dvoje JJ kt66 in štiri ECC83 (12AX7s) na predojačevalcu. Ogledoval sem si dvoje lamp in sicer kt77 in pa groove e34ls. Slednje so kar drage. Zanima me: 1.Kje bi se dalo dobit kt77?? Samo tujina ali tudi kje v Sloveniji? 2.Ali so kt77 sploh primerne za moj ojačevalec + kakšne so izkušnje s temi lampami? 3.Moram menjati tudi lampe na predojačevalcu? Prosim če odgovarjate samo tisti z izkušnjami ozr, ki resnično nekaj veste / imate znanje. Hvala!! LP (Aries)
Žiu Upam, da nisem prepozen. Zj načeloma, če menjaš lampe je dobro zamenjati vse lampe. Zakaj bi zamenjal za kt77? Načeloma jih lahko skoraj povsod v sloveniji naročiš v trgovinah ali pri serviserjih. Imaš tudi dosti spletnih strani kjer se da to naročiti npr. tube amp doctor ali thetubestore samo pri temu pazi, da so izhodne lampe uparjene. Mislim, da bi se sicer dalo zamenjati za KT77 samo malce poglej karakteristike. Za EL34 bi sigurno šlo. Če pa nisi čisto prepričan pa raje ostani na teh ki si in samo drugo podjetje probaj. Sam sem naredil ojačevalec po načrtu Marshalla 1986 pa sem malo eksperimentiral glede lamp in že sama podjetja imajo dosti različne tone. Upam, da ti je tole kaj pomagalo.
Hah, ne nisi še prepozen!!! Sem še v stanju načrtovanja in raziskovanja. No pač fora je d jih bo prej ali slej potrebno menjat, zdej verjetno je res formula da ostaneš pri tistem, ki je sigurno in ti je že v začetku všeč, pri meni pa ni bilo tako, ozr. morm reči, da je moj marshall zelo organski. Ko sem ga kupil je imel res pošastno dober zvok, vsaj kakšno leto, potem pa je šla kvaliteta malo navzdol, tako, da sem že resno razmišljal da bi ga zamenjal, vendar me vsakič znova preseneti njegova moč in kvaliteta zvoka na live nastopih. Že brez mešalke je super, ko pa ga en pošten tonski mojster zrihta, je pa itak smetanca. No, da ne bom preveč zašeu, kot sem rekel, bo treba prej ali slej menjat lampe in zdi se mi, da trenutnim manjka nekaj ostrine. Ne vem kako naj se drugače izrazim, občutek imam, da je malo pomehkužen marshall zvok, sicer clean je res presenetljivo lep za marshalla, ampak na high dynamic range je pa relativno šibek, zato sem tudi razmišljal, da bi sprobal groove E34l. Bi pa res rad tist old school Slash, Page, Perry zvok in želim potegniti iz moje zverine najboljše. Sicer pa, resnično hvala za odgovor, sem že mislil, da ga ne bom dobil
Pozdrav, omenjene lampe, kot tudi vrsto odličnih nasvetov in seveda odličen (beri 1A) servis lahko dobiš pri g. Trampuš Mateju v Medvodah: http://www.trm-audio.si/elektronke.htm