Marshall

Discussion in 'Glasbila, glasbeno opremo in literaturo' started by Aries, May 2, 2014.

1. Aries

Aries Member

Nikjer nisem zasledil teme o marshallih in bi rad odprl eno debato, ker se mi zdi zanimivo, če vsak poda svoje mnenje.
    Vsak naj napiše svoj najljubši model (zakaj? kje ga je kupil? kakšne lampe uporablja? itd.)

Pa bom kar sam začel. Moji začetki igranja kitare se ne križajo s to prestižno znamko in vendar sem počasi spoznaval ojačevalce
    in se pod vplivom Page-a, Perry-a in Slasha ogrel za Marshalla. (pri tem je potrebno omenit, da Page uporablja tudi orange, Perry
    pa je tako ali tako velik ljubitelj in zbiratelj ojačevalcev in ima kar pestro paleto različnih ojačevalcev pod okriljem).
    No da ne bom preveč pleteničil, začel sem na Ibanezu iz serije mimx. Preprost 30 watni tranzistorski ojačevalec z mnogimi efekti, katere večino
    niti nisem uporabljal. S tem ojačevalcem sem se želel približati marshall zvoku kar se da mogoče in dobil solidno različico z dodanim echo in delay efektom. Seveda moja žeja po surovem marshall zvoku ni bila potešena in lotil sm se raziskovanja po internetu in naletel na mnoga mnenja. Nekateri zagovarjajo serijo jcm 900, spet drugi stavijo na jcm 800, mnenja so deljena. Sam sem se po dolgih letih spoznavanja različnih modelov nekako opredelil za jcm 800, saj jo vendar uporabljajo mnogi kitaristi, ki izvajajo meni ljube melodije in vendar je to le okus pridobljen na teoretičen način.
    Sicer pa bodimo pošteni, če nimaš ravno prijatelja ki ima veliko zalogo marshallov je v Sloveniji težko naleteti na jcm 900, 800, da ne govorim o silver jubilee seriji ali pa 6100lm. Skratka, ko sem uspel našparati za enega pošastnega marshalla z glavo in boxom sem še dodatno preučil vse serije in naletel na takrat novejši model vintage modern. Moram priznat, da nisem vedel kaj dosti o tem modelu. Prebral sem, da je podoben jcm 800, se zapeljal v lj v music max in zverino sprobal. Bil sem tako navdušen, da sem ga še isti dan odpeljal domov in si ga lastim že skoraj 4 leta. Je lampaš (kt66-mislim da so še originalne marshallove) s 50watti in je dovolj glasen za špile, no za doma pa malo preveč. Box je 425a prav tako vintage modern z greenback speakerji. Kot laik sem vzel isti box kot je bil model, a se na srečo zelo dobro obnese v kombinaciji z glavo. Ojačevalec je delal kot urica, res lep clean zvok, z distorzion zvokom pa nisem bil povsem zadovoljen in sem se moral pošteno igrati z gumbi, da sem dobil ven željeni zvok. Mid boost imam izklopjen (uporaben je le če bi igral na kakšnega stratocasterja, vendar to pri meni ne pride v poštev). Ker sem ga večinoma preigraval v kleti kjer imamo vaje in vse odmeva, ni bil ravno željeni marshall zvok in sem ga imel namen prodati, a sem se po nekaj nastopih v živo premislih. Ko se postavi mikrofon pred box je večinoma delo že opravljeno, tonski mojstri niso imeli nikoli preveč dela z mano ;)
    Na vseh nastopih me je res pozitivno presenetil in sem vesel, da sem ga izvlekel iz tiste luknje, ki nima dobre akustike.
    Čeprav sem ponosni lastnik te zverine, pa se mi občasno še vedno cedijo sline po jcm 800 in silver jubilee seriji. Ima kdo izkušnje z njima??
    Predvsem me zanima kako je s silver jubilee serijo!!!

Tako to bi bilo z moje strani zaenkrat vse!!

LP

Aries

Last edited: May 2, 2014
  2. protein

protein Member

Sem bil lastnik Marshalla in sicer JCM 800 modela 4210, combo izvedenka iz 80tih let:

Super ojačevalec, zelo malo problemov z njim, kateri lastnik sem bil omenjenega ojačevalca, se nisem nikoli spraševal:)
    Sam zvok lahko opišem kot predvsem zelo svetel, razumel se je edino s kitarami kova Les Paul, ostalo ni bilo tako dobro slišati preko Drive kanala, sam Clean je bil lep, čist, uporaben tudi z drugimi kitarami, sploh Stratocastri so lepo delali v Clean načinu. Ojačevalec moraš odpreti skoraj do konca, da dobi tisti pravi zvok. Super ojačevalec, če se potrebuje zvok za rock in skoraj vse njegove podzvrsti, samo ga je potrebno odpreti, ker le takrat da od sebe željeni oz. pričakovani zvok...osebno bi raje imel glavo in skrinjo, ker pri preklopu omenjenega combo-ta se odpre nov svet na večji skrinji, bolj umirjen in ne tako tečen. Kar se tiče pa samega Drive kanal je pa tako, da če se potrebuje več popačenja, potem bo potrebna kakšna stoplka, s katerimi se pa odlično razume (sam sem uporabljal OD, RAT ter kompresor)...

Share This Page