Prosim nujno za nasvet pri nakupu kitare Sicer nisem začetnik pri igranju kitare, ampak nisem tudi strokovnjak. Odločil sem se, da si kupim novo električno kitaro. Najprej sem gledal Gibson kitare, ampak mi je potem en prijatu svetoval, da naj pogledam Epiphone kitare. Tukaj jih je sicer bolj malo na seznamu, ampak so mi vse zlo všeč. Nekje sem tut gledal, da imajo Epiphone standard in Epiphone custome. Kakšna je pa dejanska razlika med njimi? Upam, da mi bo znal pomagat kdo, ki se mal bolje razume na to, kot jaz.
@ DexDawg NoMAD je imel v mislih esse music store iz italije. Sicer sam še nisem bil tam, vendar dejansko se splača it pogledat in sprobat epiphone ozr, raznoraznih kitar imaš na razpolago toliko, da jih v parih dneh ne bi mogel vseh sprobat. Mislim, da če malce pobrskaš po internetu, bi se dalo najti njihovo spletno trgovino, tako, da lahko že predhodno pogledaš "robo". Če ne drugega se res zapelji tja, s sabo vzemi še kašnega bolj izkušenega kitarista ( če ga poznaš). Mislim pa da so epiphoni tam vsaj 100 evrov cenejši. Priporočam standard model ali pa custom. Ogledoval sem pa še enega in sicer tale bi morda tudi zate prišel v poštev. http://www.youtube.com/watch?v=Dy4QdY33JlA Tale tip sicer malce naklada ampak uredu. =) @ zabcek For ima Gibsona, kot lahko tudi sam vidiš. Gre za dobro fermo, o kateri pa sem na žalost bral stvari, ki so meni osebno obrnile mnenje na glavo. For se je samo pošalil. Mnenja je, da se bolj splača počakat in našparat za Gibsona. Sam pa sem bil istega mnenja, kljub temu, da imam epiphona, ki ima res dober zvok. V čem je fora. Zadnjič sem brskal po internetu in zasledil sledečo stran: http://www.edroman.com/rants/ghost.htm Da povzamem na kratko, koliko se pač, da. Tip opisuje, da ima večina med slavnimi kitaristi ogromno kitar narejenih pri mojstrih, ki ročno izdelujejo kitare. Ferma npr. Gibson jim plača denar, da vgraverajo logo ferme na glavo kitare in kot produkt, se poveča prodaja le teh kitar ( sicer ne nisem siguren, če res vse to popolnoma drži, je pa možno) in še ena zanimiva zgodbica. Ferma Gibson bi skoraj propadla, ker je takrat ( mislim, da so bila 70-ta 80-ta ) večina kitaristov igralo na kramer. Potem pa so prišli GnR. In ker je Slash igral na les paulko, je dejansko rešil Gibson fermo. Najbolj ironično pa je to, da je bila kitara s katero je igral na AFD v bistvu kopija Gibsona. Gibson kitare so super, vendar, če imaš že namen dati tako vsoto denarja se morda bolj splača jo dat narest mojstru. + naredi ti jo točno tako kot želiš. Pač ne piše Gibson gor. Š e vedno pa imam namen sprobat čim več Gibsonov epiphonov, itd, ker so mi les pauli ušeč.
Debat in raznih prepričevanj na temo Gibson vs Epiphone je na netu kolikor hočeš .... Moje mnenje: Pojdi v prvo trgovino, kjer imajo oba tipa kitar in ju preizkusi na istem ojačevalcu. Prepričan sem, da boš hitro uvidel, zakaj je tako velika razlika v ceni.
V tem je največji problem - med "bral" in "igral" je ogromna razlika. Da daš mojstru naredit je pa še večja oslarija. Ravno v tem, da Gibson gor ne piše in je ni naredil Gibson, je poanta. Ne glede na karkoli bereš in v karkoli si prepričan - nazadnje gre za psihološki faktor in občutek pri igranju. In tudi to, da piše Gibson gor, je del izkušnje in užitka. Pišeš kot da bi ti bilo kaj jasno, ampak vmes je veliko pofla in zavajajočega. Brez zamere, ampak tako pisanje ustvarja kvazi-znanje. O zgodovini Kramerja in Gibsona si prosim preberi vsaj kaj otipljivega - boš videl zakaj je Kramer propadel, kako ga je Gibson odkupil; kakšno je bilo zares stanje Gibsona v 80tih ipd. In da je Slash Gibsona spravil nazaj na zeleno vejo... daleč od resnice; in kaj točno je Juskiewicz naredil, da je iz Gibsona nekdaj (ki je delal res solidne kitare) naredil današnjega Gibsona (marketinškega magnata, ki velikokrat v želji za dobičkom sune mimo). @zabcek - da ne bodo ostali še naprej pišali vsepovprek, prosim napiši kaj želiš igrat, kolikšen je tvoj budget in kakšne preference imaš (oblika, magneti).
@Zingy, saj mu je brezveze dopovedovat, jutri bo spet pisal o tem kako zakon je Epiphone LP in kakšen car je slash Jbg, mali je star 16 let, poln samega sebe in očitno zaljubljen v slasha... Verjetno bo še trajalo par let, da bo prišel k pameti in se bo umiril...
ok...očitno je tukaj kar nekaj pristašev tako ene, kot tud druge firme. Mislim, da bo res mogoče najboljše, da se odpravim do trgovine in sam probam. Sicer mi je najbližja precej daleč, tako, da sem jo mislil kupit kar preko neta. Drugače pa preigravam doma bolj rock in metal. Zaenkrat se nagibam k tej Epiphone kitari.
@ venom **** ** * ***** @ Zingy: Med mojim pisanjem, če še enkrat preberš, sem napisal, da NE VEM koliko je to res. ja? Je tudi link do internetne strani kjer je informacija najdena. Sicer mislim, da se je glede tega bedasto pregovarjati, ker karkoli preberš je lahko res in lahko ni res. Spisal sem predvsem z namenom, da slišim še tvoje mnenje glede tega in pa še koga drugega, ker sem tudi sam nekako podvomil v to. Mogoče bi moral odpret svojo debato. Kar se epiphonov tiče povem tisto kar vem iz izkušenj, ki jih imam z njimi in ne iz nekega internetnega znanja. Je pa ravno zdele en lep tokai na bolhi pa nej si tega ogleda.
Ghostbuilding je znan pojav in tudi Ed Roman na svoji strani marsikaj navede pod ghostbuild, pa je v resnici licenčna izgradnja... ampak to ni toliko motilo. Moti streljanje na pamet o reševanju Gibsona s strani Slasha in da si že mnogokrat prej našteval stvari, ki preprosto niso res ali pa so v celoti tvoje mnenje in si jih predstavil kot neka dejstva. To, da pač napišeš, da mnogo stvari ne veš, te ne opravičuje, da potem lahko kar na pamet pišeš predpostavke in potem na podlagi tega celo svetuješ. Res mi je trapasto to pisat, ker se počutim da kar nekoga oštevam, ampak res - če imaš kilometrino in dejanske izkušnje, piši. Če imaš internetno znanje, pojdi ga preverit v živo in potem piši. Š ele ko daš temeljito skozi (da si jih imel vsaj na večdnevnem testiranju, če ne celo v lasti) več ducat kitar - potem poznaš malo kako in kaj. Š e sam sem, kar se dejanskih kitar tiče, včasih krepko negotov, da bi kar tako priporočal kakšno kitaro, ki me je navdušila, ko sem jo le enkrat površno pobrenkal v trgovini. Tisti Tokai od Uroša je odlična kitara; sem imel že ta model na preizkušnji in LS1000 je res špica. Toplo priporočam. @zabcek: z dobrim rabljenim Epiphonom boš plačal pol manj in boš dobil enako kvalitetno kitaro. Š e posebej v času recesije se splača rabljene kitare kupovat, ker jih ljudje prodajajo krepko pod ceno. Poglej malce višje za odličen predlog - Tokai je na ravni dobrega Gibson Standarda, če ne včasih višje (za takšno ceno je razmerje med kvaliteto in ceno zagotovo boljše kot pri Gibsonu).
No ja tisto s slashem je bilo prav tako nepreverjeno. Pač prebrano nekje. Bom v naslednje bolj pazil kaj pišem. Aia še link od Tokai: http://www.bolha.com/elektricne-kit...ibson-fender-ibanez-marshall--oglas1276113545 Kar se pa tistega epiphona tiče, ki si ga linkou ( Zabcek ) ga imam pa v lasti in sem zelo zadovoljen, bil je tudi pohvaljen s strani dveh učiteljev kitare. Je pa odvisno od kosa, ki ga dobiš. Pojdi sprobat če ne drugega, da vidiš kakšna kitara je. Se pa zagotovo splača sprobat tudi Tokai. Že lep čas namreč spremljam bolho za raznimi Tokai in greco les pauli in mislim ( če se ne motim ) da je tale edini, ki se je pojavil v zadnje pol leta ozr eno leto. Lp Aries
Nakup elektricne kitare Živjo, odločam se za nakup kitare in prosim še za vaše mnenje igram predvsem rock in nekaj metala. Nekaj kitar sm že izbral vendar se ne morem odločiti za samo eno cene kitar so okoli 300€, mora imeti 24 prečk všeč mi je, če ima jumbo prečke ni pa nujno in pa tremolo. http://www.hartman.si/Izdelek_0520588_VIG_ELEKTRICNA_KITARA_SCREECH_ANARCHY.aspx http://www.bamguitar.si/sl/kitare-basi/elektricne-kitare/ibanez-elektricne-kitare/ibanez-rg09ltd-prb.html http://www.bamguitar.si/sl/kitare-basi/elektricne-kitare/ibanez-elektricne-kitare/ibanez-rg420eg-bwh.html http://www.bamguitar.si/sl/kitare-basi/elektricne-kitare/ibanez-elektricne-kitare/ibanez-grg250dx-bkf.html http://www.musicmax.si/proizvodi/ostale-kitare-s-polnim-trupom/esp-ltd-m-100fm-stbk/7426/ Hvala za vaša mnenja in lep pozdrav vsem, Matej
Za tak dnar pa take zahteve rableno. http://www.bolha.com/elektricne-kitare/kitara-b-c-rich-mockingbird-body-art-oglas1276474019 men je ful lepa
Š e nekaj me zanima pri elektičnih kitarah, kako je pritrjen vrat na trup,kaj je najboljše, da je bolt-on, set neck ali neck thru.
Odvisno od cenovnega ranga, uporabe kitare in tega, kako želiš, da zveni. Če želiš čim več sustaina, kitare ne mečeš ravno po tleh in je ne nameravaš redno vozit na preprečkanja, potem zagotovo set neck. Če pa žgeš punk, kitaro včasih tudi po tleh vržeš in boš kitaro drgnil tako, da bo treba vsake 2 leti prečke menjat - zagotovo bolt-on. Set-neck sicer zagotavlja daljši sustain (dlje časa drži ton), ampak ko ti enkrat pade po tleh in se odlomi headstock... je že kar kriza (se sicer da profesionalno zalepit in pritrdit headstock nazaj, ampak na dolgi rok to zna bit zaradi vlage in okoljskih dejavnikov muka, prav tako se takšna kitara hudičevo težko naprej proda); bolt-on kitare so kar se servisa tiče veliko prijaznejše in tudi hitreje se preprečkajo in se vrat lahko ob hujših poškodbah zamenja. Torej - odvisno predvsem od tega, kaj ti je prioriteta. Če je to dolg, širok in močan ton, potem zagotovo set neck. Če pa imaš raje rezkejši ton oz. ti ni le-ta tako pomemben ter raje žgeš in računaš na kakšen padec kitare sem ter tja - bo bolt-on veliko boljša opcija zate.
Vaše mnenje o tem packu: http://www.musicmax.si/proizvodi/kitarski-packi/squier-start-playin-spcl-strat-bsb-sp10-pack/6195/ Se ga dobi kje ceneje?
Nakup el.Kitare Zanimam se za nakup električne kitare , imam zelo malo znanja o kitarah in igranja le-teh. Sem že zmenjen z inštruktorjem ki me bo naučil več ali manj osnove. Vem , da se svetuje znanje akustične kitare pred nakupom električne vendar bi imel večje veselje z učenjem električne kot pa akustične. Malo sem gledal po Hartmanu in Bolhi če so kakšni pametni Ibanezi (fetiš) ampak je vse bolj suho. Za kitaro ne mislim nameniti več kot 300€ (sem ne spada ojačevalec za katerega sem pripravljen odšteti 40€). Seveda rabi imeti humbuckerje , zaradi moje omiljene zvrsti (xy metal). Rad bi nasvet nekoga ki se spozna na te stvari in mi je pripravljen pokazati najboljšo kombinacijo predmetov ki sem jih omenil tj.: ibanez za max 300€ ter ojačevalec in kabli za 40€. Sem prebral navodila( ne ustvarjaj nove teme "nakupujem itd." razen če je nujno , osebno mi je tako boljše; če se moderatjorji /admini ne strinjajo lahko brezskrbi združijo z temo namenjeno temu.)
Svetovanje glede Ibanez kitar bi jaz prepustil komu, ki se dejansko spozna na njih kar se pa ojačevalcev tiče, ti pa predlagam, da malo pogledaš po bolhi. Sicer dvomim, da boš dobil za 40 evrov kaj solidnega ampak recimo. Glede na tvojo zvrst in predvsem na ceno, ki si jo pripravljen plačati, bi ti priporočil da malo sprobaš ibanezove serije ojačevalcev. Tudi novi se najdejo že za 60 evrov. Sicer pa ti predlagam, da rajši malo prišparaš in kupiš vsaj nekaj malenkost bolšega. Recimo za 240 evrov se da dobiti Ibanez Mimx iz katerega boš dobil ogromno zvokov. Ima kar nekaj imitacij ojačevalcev in efektov (več kot dovolj). Priporočam ti tudi, da sprobaš kakšnega rolanda ali pa mogoče fender mustanga III, ki pride okoli 290 evrov. Slednji je kar precej močan (glasen). Ima 100 prednastavljenih modelov ojačevalca in 37 vgrajenih efektov. Moram reči, da je kar vsestranski ojačevalec. Jaz na tvojem mestu ne bi šparal niti pri kablu, ki igrajo pomembno vlogo. Se kar pozna razlika med kabloma za 15 in 60 evrov Nenazadnje pa ti vseeno priporočam, da razmisliš o tem kaj bi rad. Za ta denar, ki si ga pripravljen odšteti, bi se dalo dobiti že kakšno elektro akustično ali morda akustično kitaro nižjega/ srednjega ranga. Sicer je res, da sta električna in akustična kitara dve popolnoma različni zadevi in moraš vsako vadit, ampak sam velikokrat vadim na akustični in grem nato igrat električno, ker tako pridobivam na natančnosti. Učenje je postopno (step by step) in mislim, da bi ti bilo lažje če bi si vsaj sposodil kakšno akustično kitaro in se učil prvih prijemov nanjo. Nenazadnje pa se da kupiti tudi akustične kitare za 70 evrov ki so solidne glede na smešno nizko ceno. Odloči se tako, da boš TI zadovoljen in boš imel voljo do igranja. Veliko sreče ti želim pri izbiri in nakupu. Lp Aries
Kaj pa nasvet pri elektro-akustični? Zopet bi raje posegal po Ibanezu do 300€, tokrat brez ojačevalca saj je za to tudi čas kasneje. Zaželjeno bi bilo da je vrat "beginner-friendly" (za tiste ki nimajo dolgih prstev , in kaj dosti natreniranih obstoječe).