Oddaljenost strun od prečk (akcija)

Discussion in 'Oprema' started by magic, Aug 13, 2010.

 1. magic

  magic Junior Member

  Mene pa zanima. Zakaj se mi vedno trga G struna na 12 polju? A je to mogoče odvisno od oddaljenosti strun?

  Aja, pa ĹĄe nekaj. Kako oddaljene bi strune sploh naj bile. Sem danes nekaj nastavljal oktave pa mi ni ravno uspelo. Sem se zbal za vrat. Elektro-akustično sem nastavljal.
   
 2. zingy

  zingy Member

  Ni odvisno od oddaljenosti strun temveč od raznih točk trenja, kjer lahko dotične točke struno natrgajo oziroma izrabijo. Preostra prečka na 12 polju, ostro sedelce, tudi pri navijalcu se najdejo določene ostrine, lahko pa povzroči to tudi ne dovolj lubriciran nut (kjer strune z ubiralke prehajajo na navijalce in so v leĹžiĹĄčih).

  Strune so priporočljivo, za udobno igranje seveda, čim bliĹžje ubiralki, pri tem pa ne sme priti pri srednje močnem igranju do fret-buzza (udarjanja strun ob prečke pri vibriranju, brenčanja). Nastavljanje oktav se opravlja na mostičku, najbrĹž govoriĹĄ o nastavljanju truss roda (privijanju vijaka vratu) s katerim se nastavlja ukrivljenost vratu (za viĹĄino strun in trdoto igranja). Tovrstno početje prepusti raje serviserju (Ĺ inko, Zaletelj, pogooglaj) saj se na akustični vrat ne zamenja tako zlahka kot na bolt-on električni (kitari s privitim, odstranljivim vratom); ob obisku se lahko o negi in vzdrĹževanju tudi na kratko z njim pomeniĹĄ in ti lahko razjasni marsikaj.

  Oddaljenost strun na kitari variira okoli 2mm, več ali manj. NiĹžji action jasno pomeni hitrejĹĄe igranje, pri večjem pa marsikdo laĹžje strune upogiba (večinoma odvisno od tvojih prstov, oprijema in občutka - torej je osebna preferenca). Sicer se pa visok action uporablja za slide igranje (da se slide ne zadeva ob prečke in se laĹžje za slidom pritiska dodatne tone). Sam imam rad čim niĹžji action zaradi udobja igranja.
   
  Last edited: Aug 13, 2010
 3. zingy

  zingy Member

  Tudi glede trganja priporočam serviserja, da popili prečko oziroma sedelce ali namaĹže nut (ali ga celo zamenja za kvalitetnejĹĄega), če se pa čutiĹĄ sam dovolj sposobnega pa si lahko podrobneje ogledaĹĄ vse stične točke G strune na kitari in jih ustrezno obdelaĹĄ (nut podmaĹžeĹĄ lahko z grafitom - zdrobljeno jedro svinčnika; sedelce ali prečko popiliĹĄ s fino pilo za bruĹĄenje prečk).

  Ĺ e enkrat pa opozarjam - previdno z navijanjem truss roda (vijaka na vratu), saj lahko ob večji nepazljivosti vrat kitare trajno ukriviĹĄ oziroma poĹĄkodujeĹĄ (ob prevečkratni nastavitvi, kar se pri začetnikih rado zgodi, pa se na cenejĹĄih kitarah vijak lahko tudi kaj hitro obrabi).

  Bilo bi dobro tudi, če napiĹĄeĹĄ znamko ter model kitare, da morda tudi napiĹĄe kdo, ki ima izkuĹĄnje z enako kitaro, ĹĄe kaj več ali kaj bolj specifičnega.

  Ĺ e opomba - na akustičnih kitarah se načeloma oktave ne morejo nastaviti, saj na mostičku ni premičnih sedelc (nekatere akustične kitare sicer to dopuĹĄčajo, a so bolj redke).
   
  Last edited: Aug 13, 2010
 4. magic

  magic Junior Member

  ja kitara je Fender CD - 60 ce. ja saj oktave so kolko tolko ok...mal so viĹĄje no to pa ni tak problem. ( sem malo probal..bil dolgcajt)...strune so pa nekje 3 mm na 12 polju se mi zdi malo preveč mi glih ne paĹĄe... tako da morem vijak odviti? sem nazadnje za kak obrat odvil nič več si nisem upal več...

  hvala

   
 5. zingy

  zingy Member

  Ĺ e enkrat poudarjam - nesi kitaro usposobljenemu serviserju. VpiĹĄi v Google TomaĹž Ĺ inko ali Nace Zaletelj (ton.si ter zn-guitars.com), za Celje pa se mi zdi, da je Kosta (nekje imam ĹĄtevilko), za Maribor pa JoĹže Ĺ kof (servis-kitar.si); za prva dva preverjeno vem, da res obvladata. Ne boĹĄ teĹžav reĹĄil samo z odvitjem vijaka, temveč je potrebno najti točno napetost tako, da je vrat potem raven (oziroma idealno ukrivljen), krivino vratu pa preveriĹĄ tako, da primeĹĄ spodnjo E struno na 1 in 12 polju ter vidiĹĄ, kako se vrat glede na ravno struno krivi. Res, nesi k serviserju in ti tistih 12-15 evrov za nastavitev kitare res ne bo Ĺžal.
   
 6. NoMAD

  NoMAD Administrator Staff Member

  :(

  TOLE temo bo treba obnovit, ker so internetni ĹĄkrati pojedl vse pomembne linke in podatke. Vem da je bilo na spisku ene 8-10 servisov ...
   
 7. magic

  magic Junior Member

  jo hvala ....sem iz prekmurja sam jo bom peljal v mb očitno..ĹĄe enkrat hvala
   
 8. Crusader

  Crusader New Member

  Bolečine na B (in deloma na E) struni

  Pozdravljeni,

  B struna mi povzroča bolečine v konici 1. prsta (kazalca). Vem da so boleče konice prstov del učenja kitare ... ampak na vseh že imam vsaj nekaj trde kože, preko praga bolečine gre pa edino kazalec. :mellow: Skratka, je morda potrebna (pre)velika sila na 1. prečki? Zato imam ti vprašanji:

  (1) Višina/akcija na 12. prečki, kjer naj bi bila (tako sem bral) višina "od vrha prečke do spodnje strani strune cca. 4/64 inča", je OK ... če je seveda teh "4/64 inča" dober nasvet. ^_^

  (2) Je pa mogoče na sedlu (nut) B struna previsoko (spodnja slika)? Je to normalno, da je B struna (relativno) višje od ostalih? Je pametno, da bi "zarezo" B-strune na sedlu malo "poglobil"?

  [​IMG]

  Kakšni sta spodnji dve (B in E) struni, saj sta na pogled drugačni od zgornjih "obročastih"? Najbrž je zato tudi spodnja E struna (poleg B ) relativno bolj boleča od zgornjih štirih? :confused:

  Pa še nekaj: je pri kitarah ukrivljena ubiralka (fretboard), kot je ta zgoraj na sliki, "boljša" od ravnih?

  Hvala za pomoč začetniku.
   
  Last edited: Aug 8, 2011
 9. videcs

  videcs New Member

  Mogoče res izgleda H struna malo visoko, ampak jaz na tvojem mestu ne bi sam preveč šaril po kitari, če nisi vešč tega delati. Poglej tudi, kako/koliko ukrivljen je vrat kitare. Nekatere akustične omogočajo nastavljanje ukrivljenosti vratu (v trupu kitare imaš vijak, s katerim nastavljaš ukrivljenost vratu). Tudi s tem se da nastaviti "akcijo" oz. višino strun.
  Prilagam še povezave, kako nastaviti "akcijo" na akustični.
  http://www.sheehans.com/acoustic-guitars/help/acoustic-guitar-setup
  http://thbecker.net/guitar_playing/guitars_and_setup/setup_page_01.html
  Preveri, kako debele strune imaš. Ker si še začetnik, bi ti, v prihodnje, dokler se blazinice prstov ne ojačajo, priporočil malo tanjše, kot kasneje.
  Debelejše strune res lepše držijo ton in zvenijo, je pa težava, da tudi prsti bolj trpijo.
  Strune so takšne zato, ker sta prvi dve goli, ostale pa "oblečene". Pri "oblečenih" je znotraj ovoja enaka kovinska struna, kot sta prvi dve, samo ovita je z drugo kovino, da je debelejša.
   
 10. Crusader

  Crusader New Member

  Katero "ravno" stvar bi pa lahko uporabil kot referenco ukrivljenosti? Ali kako se to meri?
  Kitara ima "Dual-Action" nastavek: v čem je razlika med tem in "običajnim" nastavkom vratu? :confused: (Sem brskal po Googlu, pa so zadetki v zvezi s pištolami ipd.)
  [​IMG]
  Sicer pa za znižanje akcije samo malce zavrtim ta vijak ... in to je to?

  PS. Na sliki se lepo vidi ukrivljenost ubiralke (fretboard): je takšna ukrivljenost "običajna"? Je lažje igrati na takšni kot pa na ravni ubiralki?

  Bas E je debel 1.3 mm (0.52 inča), visoki E pa 0.3 mm (0.012 inča) ... po tabeli debelin strun z Wikipedije, je bas E "custom light", visoki E pa "light" ... torej je glede tega vse OK (v kolikor ga nisem kaj polomil s kljunastim merilom :rolleyes:)?
  Mimogrede, od kod tradicija da so 4 strune (ali 3 pri električni) "oblečene"?

  videcs, najlepša hvala za pomoč! :thumbup:
   
  Last edited: Aug 12, 2011
 11. Crusader

  Crusader New Member

  Vijak na zgornji sliki sem sedaj malce zavrtel v smeri ure ... vrat je sedaj bolj napet oz. akcija znižana. Čeprav mi ni jasno, kje je drugi ("Dual") del nastavka (zgoraj pri vratu ga ni) oz. čemu potem "Dual Action"? :confused:

  Pa še, pri "Dual Action" nastavkih naj bi bilo za zategnitev vratu potrebno vrteti v nasprotno smer ure, jaz pa sem zategnitev dosegel z vrtenjem v smeri ure (kar je običajna smer)? :huh:
   
 12. videcs

  videcs New Member

 13. Crusader

  Crusader New Member

  Dvakrat sem napel vrat (tj. zavrtel v urini smeri) in se držal navodila o "1/8 obrata na dan" ... pa seveda napeto poslušal, če kaj škriplje. :lol: Ker pa nimam te "merilne šablone" (feeler gauge) pa lahko samo približno ocenim višino "loka" na vratu (pri npr. 7. prečki) ... se mi pa zdi, da je "lok" še vedno v drugi (izmed spodnjih dveh) kategorij:
  Je dober načrt, da (previdno) vrtim naprej "enkrat dnevno za 1/8 obrata" ... dokler (1) ne začne vrat škripati ali pa (2) strune začno udarjati ob prečke? Mislim, mar ni to "optimalna" nastavitev kitare: čim nižja akcija (kolikor kitara dopušča)? :huh:

  PS. Odgovarjam pa seveda sam. :violent.roulette:
   
 14. zingy

  zingy Member

  Nesi serviserju in bo vse hitro poštimano in razjasnjeno, pa še za nasvete in nadaljnje ravnanje s kitaro ga lahko povprašaš. Saj je isto s vsako drugo "napravo" - če po prebiranju navodil ne moreš sam stvari poštimat, neseš serviserju. Lahko pa še naprej tiplješ v temi dokler ne vržeš šibice v tank oz. v tem primeru, trajno ne zviješ vratu, obrabiš vijaka za nastavljanje ipd. Če si začetnik je nekdo z izkušnjami (kot je serviser) lahko velik blagoslov; lahko se pa tudi učiš sam, ampak boš ob pridobivanju izkušenj za sabo puščal tudi precej uničene opreme in stran vrženega denarja.
   
 15. Crusader

  Crusader New Member

  zingy,

  imaš prav, bom se oglasil pri serviserju ... me pa zanima, koliko tehnične pomoči nudijo v teh glasbenih trgovinah (kot npr. Čurin, Hartman, Bamguitar, Musicmax, ...)?
  Sklepam, da niso samo prodajalci, temveč tudi igrajo npr. kitaro ... ampak so vsi tudi "serviserji"? :confused: Konkretno: imate izkušnje s trgovino Čurin v BTCju?

  Glede uglasitve strun (po 2 vrtljajih vratu za "1/8 obrata"): je možno (oz. zakaj bi tako bilo), da strune niso več uglašene zaradi večkratnega napenjanja/uglaševanja pri različnih akcijah? :eek:: Elektronski uglaševalec kaže da je OK, mojemu sluhu pa se ne zdi povsem OK? (No ja, najbrž sem jaz, ne uglaševalec, v zmoti ... pa še strune bo treba zamenjat.)
   
  Last edited: Aug 19, 2011
 16. zingy

  zingy Member

  Hja, tile v trgovinah ti bore malo pomagajo. Večina jih pošlje kitaro potem kar serviserju. Morda bi ti lahko kdo pomagal, se mi pa zdi zabavno, da si izpostavil Čurin v BTCju - razen enega prodajalca se mi dozdev, da tam zaposlujejo izključno križance med lenivci in ljudmi :) Pa ne da ne bi bili ustrežljivi temveč vedno delujejo tako zaspano, da mi je že nekajkrat dejansko šlo na smeh :D

  Glede uglaševanja - ne preverjaj samo odprtih strun, z uglaševalcem tudi preveri kako posamezni toni na strunah zvenijo, ko primeš akord. Boš takoj lahko slušal, da je kaj off. Uglašene odprte strune ne zagotavljajo uglašenosti po celotnem vratu, za kaj takega so potrebne tudi nastavljene oktave (kar pa je pri akustiki večinoma že privzeto). Š e en dodaten razlog za serviserja.

  http://www.ton.si/ - Tomaž Š inko (moja osebna izbira)
  http://www.zn-guitars.com/ignac_zaletelj - Zaletelj Nace
   
 17. Crusader

  Crusader New Member

  No, vsaj ne bom razočaran zaradi previsokih pričakovanj. ^_^ A je sicer to "standard" v vseh tovrstnih trgovinah (Hartman, Musicmax, ...)?

  Kaj si mislil z "že privzeto"? Da je akustična kitara že privzeto optimalno nastavljena oz. da če spremeniš en parameter (napetost vratu oz. višino akcije), moraš hkrati spreminjati tudi druge parametre (npr. sedlo)? :confused:
  Zgoraj v tej temi (sporočilo #3) si napisal
  Sicer sem pa sedaj pri uglaševanju hkrati upošteval tudi 12. prečko ... in je boljše. Vsekakor bom kitaro nesel enemu od predlaganih gospodov.
   
 18. zingy

  zingy Member

  Poglej mostiček na akustični in poglej na električni. Z "že privzeto" je mišljeno to, da je na akustičnih kitarah ponavadi mostiček iz enega kosa, brez vijakov, pri katerih bi lahko nastavil sedelca in s tem poštimal oktave. Torej so že privzeto tovarniško nastavljene. Upam, da to kaj razjasni. Sem očitno že v 3. sporočilu zapisal enako.

  V glavnem - serviserju nesi in bo, pa ne pozabi ga povprašat v zvezi z nadaljnjim vzdrževanjem in ravnanjem s kitaro.

  V trgovinah pa si zapomni - tam delajo trgovci, od katerih bi bilo tudi malce nefer pričakovati ekspertno poznavanje naprednega nastavljanja inštrumentov. Navsezadnje morajo znati zgolj prodati, opisati, predstaviti in vzdrževati prodajano blago.

  Enako bi bilo, če bi kar iznenada pričakoval od trgovca v trgovini z elektroniko, da ti tam lahko menja laserček v CD predvajalniku, polota kaj v mobitelu ipd. Zato pa imamo servise (hehe, si kar predstavljam trgovca v avtohiši, kako mi skuša popravit avto :lol: ).
   
 19. Lukmanlux

  Lukmanlux New Member

  Uf... jst sm mel na stratu ful nizek action ko sm prvič strune menjal. na prvih petih legah obupno nizek, tko da se skor dalo ni več igrat. no pa mi je šinko nekak porihtu zadevo, čeprav je action še vedno nizek, a v meji normale, za igrat.. plus gor sm dal valda debelejše strune, kr devetke mi niso za igrat. zdj je prov boljši filing kr so strune bolj napete in mam gor 10 - 46, pa nimam problemov. mogoče bi še za malenkost dvignu action, ampak to bo šele ko bom naslednjič peljal kitaro na servis:)
   

Share This Page