Solo

Discussion in 'Teorija' started by pankska, Dec 20, 2010.

1. pankska

pankska New Member

Mene zanima kako se vi začnete učiti solirat? Saj se nekaj mučim, pa mi ne uspeva. Kje je kakĹĄen program, kakĹĄen video ali karkoli? Sem samouk, ritem oz. spremljavo glasbe znam ujet z akordi, ne znam pa se navaditi solota pesmi. KakĹĄna pomoč - ga bog blagoslovi!

2. exstralarge

exstralarge New Member

naučit se je treba lestvic, potem pa jih lahko zdruĹžujeĹĄ pa kombiniraĹĄ...po moje...

3. partyboy

partyboy New Member

V guitar pro imaĹĄ seznam lestvic, ki jih lahko uporabiĹĄ za pomoč. Prvo moraĹĄ ugotoviti v kater duru molu je pesem. Osebno to naredim z posluhom- na debeli E struni zaigram različne tone in ugotovim, kateri se najlepĹĄe sliĹĄi v pesmi. Recimo da je to G ton. Potem, če je pesem Ĺžalostna je mol in uporabiĹĄ G mol pentatonično lestvico, če je pa dur, uporabiĹĄ pa G dur pentatonično lestvico.

Lestvice se moraĹĄ navadit na pamet, potem pa preprosto improviziraĹĄ. Ne pa moreĹĄ pričakovati, da boĹĄ 2x poskusil in se bo sliĹĄalo dobro. Seveda so ĹĄe druge lestvice, samo za začetek je najbolje znati pentatonične.

4. protein

protein Member

Večinoma ti prvi ton v pesmi nakaĹže lestvico, v kateri je potem melodija pesmi. NajlaĹžje je, da definiraĹĄ akorde pesmi, potem to razdelaĹĄ do te mere, da vidiĹĄ, v katerih akordih je igrana...Velikokrat je bolje,da pesem parkrat sliĹĄiĹĄ, predno igraĹĄ zraven (tekom let boĹĄ pridobil posluh in brenkal Ĺže tekom pesmi), potem pa naprej...dobra stvar je tudi, da veĹĄ,da je akord sestavljen iz treh tonov in da sam solo lahko poteka v katerem izmed teh tonov na udarec samega akorda (tole je mal nerodno napisano,ampak ne vem,kako bi se drugače izrazil)...boĹĄ pa spooznal, da je malo morje letvic in da nikoli ne prideĹĄ skozi vse,razen preko kromatike...če si zapomneĹĄ vsaj tone polovice ubilake, si zmagal...spoznavaĹĄ pa tone s samim igranjem...
    Osebno mi več pomeni dober občutek z manj toni,kakor ĹĄredanje in poplava tonov v samih solaĹžah...

5. pankska

pankska New Member

Tako zdaj sem se naučil dont cry od guns and roses solo samo ne vem, če prav postavljam prste.
    VaĹĄi nasveti so mi priĹĄli zelo prav.

6. NoMAD

NoMAD Administrator Staff Member

čŒe tvoja roka med igranjem ne bega gor in dol po vratu kitare potem verjetno postavljaĹĄ prav. Načelno naj bi vsak prst počival nad svojim pragom, ne glede na lestvico ki jo preigravaĹĄ.

7. the burek

the burek New Member

samo pazi, da ne boĹĄ 'bendal' oz. zategoval strun samo z enim prstom, vsaj na začetku, ker ti lahko hitro odstopijo nohti, kar pa je zelo boleče. poglej si prej na youtube kakĹĄno video lekcijo, načeloma pa se pri tej tehniki uporablja več prstov za podporo, sam gib pa izvira iz zapestja, ne iz prsta.

pri učenju soliranja se mi zdi pomembno, da iz enega solota, kot je npr. ta od don't cry, potegneĹĄ čim več. pa tudi to, da se posluĹĄaĹĄ, ko igraĹĄ, in si poskuĹĄaĹĄ zapomnit, kako zvenijo različni intervali. začni z majhnim 'kvadratkom' naprimer na prvih treh strunah, od 5. do 8. polja na kitari, in poskuĹĄaj tam poiskati čim več lestvic in delov le teh. ko si enkrat zapomniĹĄ tone in si sposoben prenesti melodijo, ki si jo zamisliĹĄ v glavi, na kitaro, pa ta kvadratek povečaĹĄ. če boĹĄ uporabljal tak način učenja, imaĹĄ veliko večje moĹžnosti, da tvoje solaĹže ne bodo zvenele preveč monotono in 'Ĺže nekje sliĹĄano'. seveda pa s tem ne mislim, da ne smeĹĄ kopirati. Za samo pridobivanje tehničnega znanja in novih idej se je koristno učiti solaĹže od pesmi, ki jih posluĹĄaĹĄ. Moja metoda je uporabna za ustvarjanje melodij in relativno počasnih delov solaĹž, s katerimi lahko nekaj poveĹĄ. Ko pa hočeĹĄ igrati hitre stvari, pa je veliko laĹžje in hitreje, da si pogledaĹĄ par lickov in se jih naučiĹĄ, in seveda da igraĹĄ veliko lestvic, po celem vratu, ne samo na 3 strunah :) TeĹžko je opisati tako kompleksno stvar na zelo kratek način. Bistvo je, da te lahko naučene solaĹže in licki brez kakĹĄnega poglabljanja oz. iskanja njihovega izvora zelo omejijo kot kitarista.
    lp

8. zingy

zingy Member

@burek: +1!

To z nohti je na začetku ĹĄe posebej nevarno. Prav tako ne poskuĹĄaj preveč zahtevnih stvari v tej smeri, npr. Alberta Kinga ali Davida Gilmourja, ki ponekod uponeta struno tudi za 4 do pet poltonov. Sam sem kar nekajkrat na začetku imel zaradi tega krvave prste. :( :( :(

9. protein

protein Member

Ja,če bendaĹĄ nepravilno,si lahko poĹĄkodujeĹĄe ĹĄe kakĹĄen prst oz. miĹĄico ali kito...prvi prst ponadavi ne potrebuje opore (se ga tudi ne uporablja veliko za bendanje oz. skoraj nič;osebno ga uporabljam zelo malo za bendanje,ker ni velike kontrole igranja, bolj za vibrato ali bend za pol tona), sredinec se veliko uporablja,vendar ob opori kazalca;kazalec je opora,sredinec da ton!, prstanec se pa največ uporablja,ob opori sredinca, s kazalcem pa pokrijeĹĄ ostale strune,da ne zvenijo...mazinec se praviloma ne uporabla za bendanje (sploh pri večjih premerih strun), se ga pa uporablja za dodajanje tonov pri bendih...
    SolaĹžo pa poizkusi najti sam...najlaĹžje in največ (po mojem mnenju) se naučiĹĄ,da najprej najdeĹĄ melodijo pesmi in jo odigraĹĄ na kitaro;osebno preferiram ĹĄe vedno klasično kitaro.Ko imaĹĄ enkrat lestvico,je vse laĹžje...se pa pojavljajo odstopanja,tako da ne smeĹĄ biti v nekem kalupu...veliko igraj,pa se boĹĄ navadil:)

10. Å ola-kitare

Å ola-kitare New Member

Ojla,
    lahko se oglasiĹĄ v moji ĹĄoli kitare.
    Z veseljem ti bom pomagal brezplačno, če se boĹĄ pa Ĺželel resno poglobiti v kitaro se pa lahko kasneje dogovoriva tudi za bolj resno sodelovanje.
    Prosim poglej si več na www.sola-kitare.si

Lp, Mitja

11. bbking

bbking Guest

Lep pozdrav

Vidim da je ta tema najbolj primerna zato bom kar tu vprašal..

Zanima me kako vi utišate struno, recimo ko odigraš par tonov na eni struni in potem ko greš na drugo struno. Meni vedno ko spustim struno s prstom se zašliši še malo zvoka od strune in ko grem na drugo struno se sliši kot da bi bila 2 tona.

Upam da sem dovolj razumljivo napisal...

12. kitaromat

kitaromat New Member

jaz jo vedno mute-am s kazalcem nekak šibek hammer-on, ki povzroči, da se ne sliši tona in utiša struno.

13. kitaromat

kitaromat New Member

Se opravičujem za double post. Malce neraumljivo povedano. To ni tako kot hammer-on da bi pritisnil na struno ampak grem čez vss strune s kazalcem, da pač utišam tisto, ki je zveni. Se še enkrat opravičujem.

14. bbking

bbking Guest

Aha, samo recimo ko je kakšen bolj hiter solo za igrat, se mi zdi nemogoče da bi s prstom utišal struno, ker bi šel iz ritma...

15. bbking

bbking Guest

še nekaj me zanima..
    Ko igram solo kje moram imeti dlan naslonjeno na bridge, na strune ali nikjer, ker mi to povroča veliko težav, ker nevem kako bi igral.

16. Duffy

Duffy Member

Za igranje ritma se strune duši z desno stranjo dlani, pri solu pa s palcem oz. levo stranjo dlani.
    Na ta način tudi kontroliraš tisto "piskanje" sosednjih strun pri solu.

17. amade

amade New Member

MENE ZANIMA KERO PENTATONICO UPORABIT GLEDE NA SLEDEČE AKORDE.
    F DUR MENTANONIKA ALI F MOL PENTATNIKA?

F,C,Am.Dm,Gm,Cm,B

resničlno hvala za pojasnilo in odgovor

18. Remix

Remix Member

Pozdravljen

Na hitro sem ti spesnil in posnel eno lekcijo. Upam, da ti kaj pomaga. Omenjene akorde lahko igraš takole:

F, C - F durova
    Am, Dm - A molova
    Gm, Cm - G molova pentatonika, ki sicer z istimi toni pri B-ju preide v B-durovo.

Na začetku posnetka sem ti vse tri odigral bolj šolsko potem sem po istih skalah prešel v improvizirano melodijo.

Poslušaj na mojem box kanalu:
    https://www.box.com/s/4d98cf72ded0bc249bf2

Če želiš ti lahko pošljem tudi backing track...mal za vajo.

Posneto v mojem studiu na Kitaro G&L s-500, Fender jazz bass in EZ drumer.

Last edited: Jun 17, 2012

Share This Page