Še nekaj me bega, in sicer akord A -dur, a je pravilni prijem s prsti 2,3,4 ali 1,2,3, ?!?! Drugo, hja še eno je :, gre pa se glede prijemov, a je dolo?eno ali moraš držati posamezno struno bližje zgornji ali spodnji pre?ki na posameznem polju, tko po poizkušanju imam ob?utek, da je najlažje prijeti ?im bližje spodnji pre?ki??
Oboje je prav. ?e stiskaš prste 2,3 in 4 so le ti tanjši in jih je lažje zbasat vse tri na eno polje; ?e pa stisneš 1, 2 in 3 potem ti pa ostane mezinec za operiranje po 1. struni (akorda A6 in A7 recimo) enivej stvar tehnike pa?. Zraven katere pre?ke stisnt pa lepo lepo prosim preizkusi kar sam. Takle preizkus elementarne fizike je na nivoju zdrave kme?ke logike. Hint: struna ne sme bren?at, ampak mora zvenet.
Eno čist začetniĹĄko vpraĹĄanje. Recimo pesem Rdeča maĹĄna, spodaj sem kopiral iz dolpotega za primer. če pogledam kar prvi verz je G akord označen ĹĄele proti koncu verza pa me zanima kaj pa do tam torej do G-ja kateri akord je tam (upam, da razumete kaj me zanima :huh: ) Drugo pa se nanaĹĄa na del kjer so akordi DCG napisani eden zraven drugega na koncu verza. če si jaz to prav razlagam moram torej po koncu verza samo odigrati akorde DCG torej je v pesmi, kar se tiče besedila premor ?!?!? Code: RDEčA MAĹ NA čuki G Rdečo maĹĄno âmaĹĄ v laseh, C in na ustnâcah nasmeh, a D saj ne mislâm prec na greh, G D C G če se bliska mi v očeh. če pa prideĹĄ bliĹži k menâ, ne zaustauâ me več noben, rečem mehkih ti kolen punca, ostanâ nocoj prâ menâ. C Sej Ĺže vidâm, tebâ se zdi, G ĹĄe en takĹĄen kot so vsi. A Dej posluĹĄ me kar ti rečem, D zame si ta prava ti. Včeraj straĹĄno deleč je, kaj bo jutrâ se ne ve, donâs je kakor naročenâ, punca, ostanâ nocoj prâ menâ. Solo: Sej Ĺže vidâm, tebâ se zdi... Včeraj straĹĄno deleč je... .... donâs je kakor naročen, ma dej ostanâ nocoj prâ menâ.
Kadar ni akorda včasih piĹĄe tudi NC ( No Chord)... V začetku tegale komada je Ĺže tako. Sicer pa se lahko o tem prepričaĹĄ, če posluĹĄaĹĄ original. Marko poje brez spremljave in kitara se oglasi ĹĄele na "... laseh" In tisti trije akordi skupaj (D C G) so pa res obraten primer... takrat igraĹĄ akorde, vokal je pa tiho... če imaĹĄ probleme pet brez kitare (brez intonacije) lahko mirno v tistem začetnem delu vseeno brenkaĹĄ G-dur, al pa ga sam enkrat na začetku udariĹĄ - da dobiĹĄ intonacijo.
a mi lahko prosim nekdo razloĹži kaj pomeni, če je poleg akorda napisan klicaj (recimo takole: D7! )??
G D P o ĹĄ t a r zvoni samo dvakrat ! D7 ! i n č e mu v r a t n e o d p r e ĹĄ , ! 2 x n i k o l i n e i z v e ĹĄ , ! G ( D7 ) ! da drugo ljubim. ! ------------------------------------------------------------------ F C7 K a k o r d a s e s l i ĹĄ i g l a s mo r j a , ! F ! kdo igra, kdo igra. ! C7 ! 2x Kot bi vetru vse stvari priznal, ! F ! z njim zaspal, z njim zaspal. ! Dm B aja besedila in akordi pa so iz ene pesmarice na vaĹĄem dolpotegu
Te pesmarce dostikrat vsebujejo akordacije iz drugih virov ki so preden pristanejo pri tebi na monitorju neĹĄtetokrat copy/pastane iz worda v txt in nazaj ter nato po moĹžnosti ĹĄe v pdf in nazaj, pa ĹĄe iz maca v winse itd. Tale klicaj je očiten ostanek (skritega) znaka za novo vrsto. Mirno ga ignorirej !
mene pa samo zanima, kaj pomeni če je nad besedilom označena črka z malo tiskano črko? Prilagam besedilo: Tista črna kitara e Bil sem še Vladek C H C e ko so, kot vedno za praznik prišli H e H C brkati cigani v hišo igrat. e C Oče je stopil v sobo H C e po tisto črno kitaro, H e H C ki jo je kupil za prvo plačo. e C H e Gospod, tisto kitaro še imate C H e Gospod, tisto črno kitaro še imate? C H e Gospod, tista bila je res dobra. H e H w So ga spraševali še dolgo potem H e H e zmeraj, ko hoteli so prositi drobiž. H e B e Zmeraj, ko igrali so v vaški gostilni H e C in hodili v pavzah do šanka. H e In njihove žene, H e ko prišle so pred vrata, H e po stare obleke, H C so rade vprašale: Gospod, tisto kitaro se imate Gospod, tisto črno kitaro se imate? Gospod, tista bila je res dobra. e C Včasih, ko pridem domov, H e H sedim pod kostanji in pijem, H e H C pijem s prijat'li, ki tam še živijo. e C Takrat, skoraj vedno pri mizi H C e za nas zaigrajo in vprašajo H e H C otroški obrazi s hripavim glasom:
Bas struna - dol - gor - dol - bas struna - dol - dol Bas struna je najnižja oziroma najnižji dve (odvisno kako pač zadaneš, čisto po občutku).
Zdravo Kaj pravite kaj bi bilo boljše si najdit zasebenega učitelja v mariboru ali se vpisat v šolo sama šalomona, kaj bi bilo kvalitetnejše ali pa ceneje ? lp
Jaz sem obiskoval pri Samotu, tako da ti lahko samo za njega govorim - je super! In tu bi končal, ker to pove vse.
Zdravo!! zeloo bi bil vesel če bi mi kdo razložil kako se igra na tabelure, ker tega neznam.. znam igrati akorde, ampak tabelur neznam.. zato bi res prosil če bi mi kdo to lepo razložil!! hvala že v naprej!!
Najbrž misliš tablature, oziroma tabulature (oba izraza sta v uporabi) počekiraj tole: šola: lekcija o tablaturah in Osnove igranja tabulatur pa verjetno se še kej najde z iskalnikom v ustrezni sobi na forumu. Recimo tukaj: KLIKNI ME