Akord H oz B

Discussion in 'Teorija' started by GreeeGa, Nov 9, 2005.

1. GreeeGa

GreeeGa Member

Pozdravljeni

V kar precej slovenskih pesmih, kot tudi v nekaterih tujih sem zasledil prijeme H in h, toda nikjer na internetu ne najdem prikazanih in obrazloženih teh prijemov. Iskal sem še tukaj na forumu kot tudi med dolpotegi pa tega nikjer nisem zasledil. Prosil bi za pomoč pri igranju teh dveh akordov.

Najlepša hvala

LP B)

PS: mislim da mi ni treba povedati da ne igram kitare tako zelo dolgo...? :D

Last edited by a moderator: Apr 17, 2007
  2. AliAs

AliAs Super Administrator Staff Member

Vedet moraš to - na zahodu je B , b = Bmol , na vzhodu (pri nas) je pa H , h = Hmol

torej je to en in isti akord le da ga drugače označujejo na različnih koncih sveta
    [​IMG]Poglej si to temo!

jaz imam raje zahodnjaški stil

tko na kratko povedano

Glejte tudi to ANKETO, kjer smo razpravljali o tem.

Last edited: Apr 17, 2007
  3. Stingray

Stingray Super Administrator

Pač. Vse je na tej strani. Tako v forumu kot med dolpotegi. Za začetek ti priporočam TO

ps. Ameriški striček Google akorda H ne bo našel. Mu moraš po angleško povedati kaj želiš. Reci mu za akord B oz. si za začetek preberi malo teorije o tonih in njihovih imenih.

Drugače je pa s to zadevo tako:

Slovenski sistem:
    akordi A, H, C, D, E, F, G
    znižani H akord imenujemo tudi HES ali B

Ameriški sistem:
    akordi A, B, C, D, E, F, G
    Američani znižani B imenujemo preprosto znižani (am. flat) B (Bb)

Če torej nekje vidiš akord H, veš da gre lahko le za slovenski H akord, ki je enak ameriškemu B akordu.

Problem pa je, če nekje vidiš B akord in sicer zato ker gre lahko za slovenski B ali ameriški B, ki pa nista enaka. Takrat moraš pač ugotoviti kateri B je v skladbi mišljen.

4. NoMAD

NoMAD Administrator Staff Member

Slovenski sistem:
    akordi A, H, C, D, E, F, G
    znižani H akord imenujemo tudi HES ali B

Ameriški sistem:
    akordi A, B, C, D, E, F, G
    Američani znižani B imenujemo preprosto znižani (am. flat) B (Bb)

Tele akordi mi ne dajo čist mira....
    če napišem po svoje vso lestvico
    (vseh 12 možnih akordov in zato da bo vse glih uporabim povsod nižaj "b")

slo: .. ameriško:
    A .. .. A
    B .. .. Bb
    H .. .. B
    C .. .. C
    Db . . Db
    D .. .. D
    Eb ... Eb
    E .. .. E
    F .. .. F
    Gb .. Gb
    G .. .. G
    Ab .. Ab

Najprej bi rad vedu če je tole korektn?

Pol pa vprašanje: Zakaj hudiča majo amerikanci logočno (lepo po abecedi) mi pa AHCDEF
    a kdo pozna zgodovino... prov žul me!

5. Stingray

Da, prav je - razumel si.

Kar se pa zgodovine črke H tiče se mi zdi, da so jo uvedli Nemci in da ima priimek njihovega skladatelja Bacha tudi nekaj zraven. Hoteli so, da se njegov priimek da zaigrati na klavirju ali nekaj takšnega. Bom poizkusil najti točen odgovor.

6. NoMAD

viš koko sem si jest lepo živlenje zrihtu brez Bacha
    hočem rečt, če je ker naletu na moje zapise ni mel dileme.
    ne glede na to s kerga vira je črpal svoje glasbeno (ne)znanje...

... no ja moral je poznat oba vira.
    ker jest sem pisou tkole :

C Bb H C Db D....

no bom zdej priden pa bom probou po slovensk pisat...
    nekoč bom pa še uno mojo stranpopravu...
    trenutno se ukvarjam z makroji v wordu in zgleda de bo ratal kej uporabnga za hitro transpozicijo...

7. Stingray

OK, s tonom H je bilo takole:

Pred davnimi stoletji so tone označevali po nekih cerkvenih sistemih (teh različnih sistemov je bilo 6). No, naposled so se le strinjali in uvedli en sistem in oznake za tone a, b, c, d, e, f in g. Uvedli so tudi oznako za znižani b ton in sicer so ta ton takrat označili kot "b quadratum". Na računalniku nimam tega znaka lahko si pa predstavljate črko b, ki ima namesto oblin spodaj kvadrat. Navaden b ton je ostal b, imenovali so ga "b rotundum".

Imeli so torej "b rotundum" ter "b quadratum" in neki nemški cerkveni menih je imel nalogo, da ta sistem prepiše za germansko govoreče dežele (tiste dni še ni bilo fotokopirnih strojev in vse takšne zadeve je bilo treba ročno prepisati). Žal pa je ta menih (menda ob svetlobi sveče in z malce vina v krvi) pri prepisu izvirnika naredil napako in pri "b quadratum" pozabil narisati tisto čisto spodnjo vodoravno črto in tako zapisal črko "h". Iz njegove knjige so nato prepisovali drugi menihi in iz njihovih spet drugi. Vsi pa so zraven prepisali to napako.

Ker je črka h logično nadaljevanje zaporedja a-g in ker so tako lahko sedaj malo bolje ločili "b rotundum" in "b quadratum" so Nemci ta sistem potem kar obdržali. Kasneje je ta sistem bil všeš tudi njihovim tiskarnam v 16. stoletju in pa skladateljem kot je Bach.

8. NoMAD

:42:
    zlo zanimivo in poučno.
    Ampak pragmatični Anglosaksonci so se zgleda izvil iz tega meniškega primeža in nardil čist logičen sistem.
    Sej dokler ni blo globalizacije in interneta je še šlo...
    ampak dandanes je pa podn!

Ker 90% moje zbirke raznih akordov je pobrano z neta >>> torej od tega več k pol ameriškega izvora...
    in polucija je popolna. K sreč nben b akord ni lahek za začetnike (ne naš ne ameriški) ...

Zdej me pa sam še zanima kdo je amerikance rešu tega H-ja...

9. Stingray

Do te pravopisne napake je prišlo le v izvodih za germansko govoreče dežele. Ta dogodek se je zgodil leta 1.000 po Kristusu. Anleži so takrat dobili pravilen prepis originala. Amerika je relativno mlada država (Kolumb kontinent odkrije šele pred dobrimi 500 leti) in ko so takratni ameriški priseljenci prevzeli angleški jezik so tudi angleški sistem oznak tonov. Zahvalijo se lahko torej Britancem.

Zanimivo je še to, da je leta 1.000 obstajal le znižani B. Drugih znižanih tonov v glasbi takrat niso uporabljali. Naslednji znižani ton, ki so ga začeli uporabljati je bil Gb. Šele v 16. stoletju so poznali vse znižane tone.

10. NoMAD

:worthy1:

pa kje jih ti to snemaš, kr z glave...

:42:
    al si nonstop prkloplen na wikipedijo?

11. GreenFreak

GreenFreak Guest

Zanima me, kako naj primem tale akord (H akord):
    Code:

e----2------
    B----4------
    G----4------
    D----4------
    A----2------
    E----x------

Z vsemi štirimi prsti, ali z dvemi?
    Obstaja lažji način za prijem H akorda?
    Pa še mimogrede...če je nad besedilom akord pisan z malo črko (npr. a), je to normalen A akord?

12. AliAs

AliAs Super Administrator Staff Member

S kazalcem primeš vse strune, razen E (zgornje) na drugi prečki.
    Sredinca, prstanca in mezinca pa uporabiš za D, G in B strune na 4. prečki

Če pa zmoreš, pa ga lahko primeš tudi tako (to je veliko težje - vsaj zame):
    kazalec drži strune na 2 prečki, prstanec ali pa mezinec pa drži D,G,B strune na 4. prečki - to je kar težko... jaz ne morem tako prijet, nekateri kitaristi pa imajo raje takšen način

Obstaja več prijemov za H akord (glede na pozicije na ubiralki kitare) - tale, ki si ga dal, je osnoven.

Male črke akordov: Nekateri zapisujejo molove akorde z malo črko - torej mala črka akorda (a, h, c,...) ponavadi pomeni isto kot: Amol, Hmol, Cmol,...

Velika črka akorda pa pomeni durov akord.

Glej TO TEMO
    V njej ne boš našel H akorda - Iskati ga moraš kot akord B. Da boš razumel zakaj, si preberi to temo v kateri si zastavil svoje vprašanje ;)

Last edited: Apr 17, 2007

Share This Page