Akordi za nove pesmi

Discussion in 'Teorija' started by partyboy, Apr 16, 2008.

1. partyboy

partyboy New Member

Kdaj pa kdaj dobim navdih, da bi kaj napisal. Zanima pa me, kako dodam neki moji pesmi melodijo. A je to najbolš kar po posluhu, da neke akorde pol ven zvlečeš da dobro zveni ???

2. KeepRockin

KeepRockin Member

Obstajajo neka pravila o tem, kateri akordi pašejo skupaj, kateri pa ne. O tem bi blo dobro kakega pedagoga vprašat, ker je to čista teorija, razni sistemi itd... Slišala sem za 5-2-1 sistem, po katerem naj bi zaporedje kvinta, sekunda, prima bilo pogosto predvsem v blues melodijah...
    Ampak, pravila so zato, da se kršijo. Tak da, če se ti zdi, da eni akordi kul skup pridejo, pa pol iz tonov, ki sestavljajo tisto lestvico, narediš neko melodijo.

3. partyboy

partyboy New Member

ja sem opazil da eni spadajo skupaj, npr G,C,D ki so v mnogih pesmih, npr knocking on the heaven door.

4. NoMAD

NoMAD Administrator Staff Member

Če boš dobr opazoval, boš opazil še cel kup takihle sorodnosti...
    naj jih enepar naštejem

C in G7
    večina enostavnih pesmi, recimo narodnih. Vedet pa moraš da če vidiš/slišiš potem eno drugo narodno recimo iz D in A7 je to v bistvu isto... no ja rečemo da je to ista šablona. Iz te iste šablone lahko igraš vedno 11 verzij (vsako eno prečko višje/nižje na kitari.

Kadar ta ista zadeva v refrenu zavije še na F imaš C, G7 in F šablono

Gotovo si pa že slišal za rock/blues šablono... imaš malo morje lekcij na YT na to temo (E, A H)

ko je partyboy omenil trkanje na nebeška vrata, je recimo dobr vedet da je ta šablona v bistvu sestavljena iz dveh podobnih šablon G D Am in G D C ki se izmenjujeta... je pa to v bistvu ista stvar kot A E Hm in A E D...

ena največkrat uporabljenih progresij je tista C Am F G (Ostani z nami Šifrer) ki jo seveda lahko igraš tudi G Em C D... slišimo jo recimo tudi v refrenu "Bloving in the wind" tudi... Pa ravno danes ko smo mel fižol na mizi je tud precej pogosta šablona G C D... recimo La Bamba...

itd...

5. partyboy

partyboy New Member

Ja no sej pol je treba pa neko šablono uporabit, pa po posluhu določit akorde iz tiste šablone (zaporedje pa kje se menjajo).

6. dimi

dimi Senior Member

bi tole morda kej pomagalo?

žal nimam skenrja, pa sem mogu slikat :D

7. partyboy

partyboy New Member

ja tole bo pomagalo, samo če lahko še kdo pove kak se to že uporab, k se ne znajdem klele...

8. KeepRockin

KeepRockin Member

I = Tonika
    IV = Dominanta
    V = Subdominanta
    Od leve k desni je lestvica (durova ali molova, odvisno kje začneš), od zgoraj navzdol so pa po vrsti toni...
    samo zdaj pa je vprašanje kak bi ti to pomagalo, saj lestvice itak znaš, samo za skladanje glasbe pa ne vem, kak bi se dalo uporabit.

9. F(r)iend

F(r)iend Super Moderator Staff Member

Ubistvu, na levi imaš tonaliteto, recimo prva je C-dur. Na desni pa imaš potem v prvi vrstici napisane osnovne akorde, ki izhajajo iz te lestvice. Se pravi če je komad/del komada v C-duru, potem lahko izbiraš med temi akordi, ki so zgoraj,... tej akordi, ki so zgoraj našteti so bolj osnovni, v resnici jih nimaš na izbiro le 7 pri vsaki lestvici, tako naprimer pri C-duru pride v poštev tudi Cmaj7 itd. itd.
    Ampak za začetek probaj izhajat iz teh osnovnih, boš že potem slišal oz. videl katere note jim lahko še dodajaš ;)

10. finlandia

finlandia New Member

Ti bom skušala svetovati zelo konkretno.
    Za začetek je najbolje, da ne kompliciraš preveč. Pomagaj si s tabelo, ki jo je dodal dimi!!! Ampak ne natlačit skupaj vseh možnih akordov, ampak si izberi eno logično zaporedje v kiticah, ki naj bi imele enako melodijo, refren pa je malo drugačen.

Pa reciva, da bo I. tonaliteta tvojega komada C-dur. Velikokrat se komad začne v I. tonaliteti, ni pa nujno. Sedaj je odvisno od komada, katere akorde boš dodal, dur pomeni vedrino, mol pa daje neko otožnost.

Če izbereš C-dur, potem sigurno dodaš dominanto -G in/ali subdominanto -F. S temi tremi akordi pa dobiš precej enostavno melodijo, npr. Na planincah, Knocking on a heavens door. Meni osebno je to premalo oz. že zelo zlajnano. Pa dodamo še mol VI. tonalitete -a in pa III. tonalitete -e.

No pa da sestavim eno enostavno melodijo:

kitica.: C a e G (ponavljaš, če imaš več kitic)
    refren: F G C a (za prehod med C in a uporabiš e)
    F G C.

Seveda je pri tem pomemben še ritem. Recimo, da je komad v 4/4 taktu. To pomeni, da so v enem taktu 4 četrtinke. Ko igraš, zraven štej (1 2 3 4), vsak akord zaigraj po eno dobo (1 - 4), potem pa prestavi na drug akord in spet igraj eno dobo ...

Upam, da ti bo tole kaj pomagalo, to je le en primer, kako sestaviš melodijo. Mogoče se tole sliši malo čudno, ker nimam kitare pri roki in sem sestavila bolj na blef.

Še to. Če ti je sestava komada všeč, vendar pa ti je melodija prenizka in je ne moreš peti, vse skupaj prestaviš višje/nižje. To pomeni, da vse akorde prestaviš za enako število tonov (transponiraš). Recimo, da vse skupaj zvišamo za en ton.

D h fis A
    G A D h

11. partyboy

partyboy New Member

no saj počas začenjam razumet. Bom mogu mal sprobat kak gre tole skup. Drugače pa hvala za razložitev (vsem).

12. KeepRockin

KeepRockin Member

Ful mi je všeč ta razlaga od Finlandie, sem probala, pa je kul! Wow, zakaj tega nism prej vedla :)

13. partyboy

partyboy New Member

ia sj jst kar se tiče teorije sm bl švoh... ...jst sm kupu kitaro se navadu par akordu, pol pa zmer več. Zdej me je začela pa še teorija mičkeno matrat...

14. KeepRockin

KeepRockin Member

saj če ti čas dopušča, lahko greš v glasbeno, samo k teoriji, eno uro na teden. Več ko 10€ na mesec nei smelo bit. Je koristno, sploh ko se začneš poglabljat v igranje. Znanja ti ne more noben vzet.

15. NoMAD

a pol je tukej dost potencialnih učencev, če naredimo eno internetno glasbeno šolo ?

16. KeepRockin

KeepRockin Member

Lahko kaj več poveš o tem???? :)
    Sliši se zanimivo! (tovariš NoMAD) :D

17. partyboy

partyboy New Member

ja jst komot sodelujem, če se kj dela oz se bo, znam kr neki nardit. Sicer pa verjamem tud, da nisem edini, ki nima blage veze o teoriji. Jst lepo sprintam tabe, pa igram, se ne poglabljam preveč v to kaj kaj pomen - še za note ne vem čist...

18. NUFAN

NUFAN Forum Administrator Staff Member

Zadetek v polno!

Sem takoj za, ker mi znanje teorije vedno bolj primanjkuje v praksi.

19. NoMAD

20. finlandia

finlandia New Member

Bravo!!!! Kapo dol!!!

Sem pokukala v šolo in je vse zelo dobro razloženo. Sama bi kdaj rada komu pomagala, ampak sploh ne vem, kako bi stvari čim bolj enostavno razložila. Je kar težko, sploh ker ne vem, koliko tisti, ki sprašuje pozna teorijo. Sedaj pa ste vi dali gor res super razlage in si vsak lahko pogleda.

Čakam na nadaljevanje...

Share This Page