Akordi za NZ glasbo

Discussion in 'Teorija' started by zila90, Sep 16, 2016.

1. zila90

zila90 New Member

Pozdravljeni, ker sem samouk mi malenkost delajo težave akordi pri NZ glasbi.

Zanima me predvsem, če bi mi kdo lahko na kratko kaj napisal glede akordov, ki se najpogosteje uporabljajo? Imam pa tudi eno konkretno vprašanje. Kakšni prijemi obstajajo za Es akord? Ker se mi po več ogledanih posnetkih zdi, da kitaristi različno držijo Es akord.

Hvala za pomoč!

2. LiMuBai

LiMuBai Trzalica.COM Staff Member

3. NatalijaPAv

NatalijaPAv Guest

Pozdravljen!
    Akordi so kombinacije glasbenih tonov, ki se igrajo hkrati. Pri igranju glasbe z NZ (angleško "diatonic") lestvico lahko uporabite naslednje akorde:
    C-dur: C, E, G
    D-dur: D, F#, A
    E-dur: E, G#, B
    F-dur: F, A, C
    G-dur: G, B, D
    A-dur: A, C#, E
    B-dur: B, D#, F#
    Če želite igranje poenostaviti, lahko uporabite tudi t.i. "barre" prijeme. Pri tem držite palec na zadnji struni in z drugimi prsti potiskate ostale strune proti prstom na vratu kitare. Na ta način lahko igraš več akordov z enim prijemom.
    Za Es akord lahko uporabite naslednje prijeme:
    Prvi prijem: 1. prst na 2. struni, 3. prst na 3. struni, 4. prst na 4. struni
    Drugi prijem: 1. prst na 1. struni, 2. prst na 2. struni, 3. prst na 3. struni
    Tretji prijem: 4. prst na 1. struni, 1. prst na 2. struni, 2. prst na 3. struni
    Obstajajo številni drugi prijemi za igranje Es akorda, zato je pomembno, da preizkusite različne in najdete tistega, ki vam najbolj ustreza. Včasih se lahko zdi, da kitaristi držijo akorde različno, vendar je to lahko odvisno od tega, kakšen prijem uporabljajo in kakšno vrsto kitare igrajo.
    Upam, da vam je to pomagalo! Če imate še kakšna vprašanja glede akordov, mi sporočite in z veseljem vam bom pomagal.
    Regenerate response
    Pozdravljen!
    Akordi so kombinacije glasbenih tonov, ki se igrajo hkrati. Pri igranju glasbe z NZ (angleško "diatonic") lestvico lahko uporabite naslednje akorde:
    C-dur: C, E, G
    D-dur: D, F#, A
    E-dur: E, G#, B
    F-dur: F, A, C
    G-dur: G, B, D
    A-dur: A, C#, E
    B-dur: B, D#, F#
    Če želite igranje poenostaviti, lahko uporabite tudi t.i. "barre" prijeme. Pri tem držite palec na zadnji struni in z drugimi prsti potiskate ostale strune proti prstom na vratu kitare. Na ta način lahko igraš več akordov z enim prijemom.
    Za Es akord lahko uporabite naslednje prijeme:
    Prvi prijem: 1. prst na 2. struni, 3. prst na 3. struni, 4. prst na 4. struni
    Drugi prijem: 1. prst na 1. struni, 2. prst na 2. struni, 3. prst na 3. struni
    Tretji prijem: 4. prst na 1. struni, 1. prst na 2. struni, 2. prst na 3. struni
    Obstajajo številni drugi prijemi za igranje Es akorda, zato je pomembno, da preizkusite različne in najdete tistega, ki vam najbolj ustreza. Včasih se lahko zdi, da kitaristi držijo akorde različno, vendar je to lahko odvisno od tega, kakšen prijem uporabljajo in kakšno vrsto kitare igrajo.
    Upam, da vam je to pomagalo! Če imate še kakšna vprašanja glede akordov, mi sporočite in z veseljem vam bom pomagal.
    Regenerate response

Share This Page