Avtorski komadi

Discussion in 'Teorija' started by JanX-V2, Aug 15, 2010.

1. JanX-V2

JanX-V2 New Member

Nisem vedel kam daj dam to temo, zato sem jo dal kar v pomoč - glasbena teorija :)
    No ja ... Odločil sem se da bi napisal avtorski komad, pa sem se Ĺže nekajkrat odpravil pisat besedilo, pa kar ne gre in ne gre :mellow:

Pa me zanima če kdo med vami piĹĄe komade, pa me zanima kako se tega loti, ker si res Ĺželim napisati svoj komad :)

Hvala za pomoč
    Jan

2. Robi-kita

Robi-kita Senior Member

Zelo dobrodoĹĄlo je če maĹĄ v glavi neko zgodbo katera te potem vodi, če nimaĹĄ ideje o čem sploh pisat, potem se vleĹži pa fajn razmisli, ker po navadi so pesmi na hojladri precej nezanimive...

Jaz si po navadi napiĹĄem prvo kitico, v glavi si ustvarim melodijo in ko je kitica napisana ji dodam akorde, seveda moraĹĄ dati take akorde da lahko potem to igraĹĄ in si pojeĹĄ zraven da dejansko vidiĹĄ kako pride...

Prve dve ali tri kitice je fajn če so si melodično skladne, jaz po navadi dve skladni naredim pol pa menjam tonaliteto in grem v refren, ĹĄe boljĹĄe od tega pa je če narediĹĄ dve kitici skladni, nato pa tretjo kitico uporabiĹĄ za povezavo v refren, to je dobrodoĹĄlo sploh pri velikih preskokih viĹĄine petja, seveda pa je to stvar izbire...

MaĹĄ več moĹžnosti, lahko najprej besedilo napiĹĄeĹĄ, lahko pa najprej z kitaro določiĹĄ osnovno melodijo in akorde, nekaterim je eno laĹžje, spet drugim drugo...

Skratka najbolj omenbno je da veĹĄ o čem bi pisav, vse ostalo pride z prakso...

Share This Page