Amm nisem vedal kam dati, pa sem kar tukaj. Upam da ima mogo?e kdo kaj izkušenja z growlanju, ki ga najve?krat zasledimo v Black, Death, Gothic metali in metalcoru. Da bi mi prosim razložil kako se nau?iti in kako growlati ker si to zelo zelo mo?no želim. Zadovoljen bil z navadnim growlom ?e pa kdo ve še za deep in scream je pa to super. Lp
Mislm da v tem ni neke umetnosti.. Vaja dela mojstra! ?im nižje šepetaj in ob enem se deri oziroma ren?aj! vsekakor pa to niti najmanj ni zdravo za glas, tako da ?e nebi rad imel vozle na glasilkah oziroma hripal, ti odsvetujem tako petje.. U?ne ure ti pa lahko postreže kakšen strasten kadilec, ki zjutraj ''ježa v grlu nabira''!
@Vampire, raje ne piši o stvareh o katerih nimaš pojma. Growlat je težko, in to ni nobeno dretje, growla se z normalno jakostjo glasu. In tud približno ne rabiš hripavega glasu za to. In pa ni ni nevarno, ?e poješ pravilno. Vsako petje je lahko nevarno, ?e poješ narobe @MihyRocky v black metalu ni growlanja, za gothic in metalcore pa ne vem kakšni so vokali... Dobi si koga za inštrukcije, ki to resni?no zna
@VeNoM V black metalu JE growl-Krypt, gorgoroth, tsjuder (prve tri ki so mi padle na glavo)..Pri blek metalu je growl na enaki višini kot pa naš standardni glas..pri death pa je globok..al pa tudi kje (bolj pri melodic death in gothic) Scream growl..ampak ne zanima me to?no kej je .. Ampak kako se nau?iti growlati..
glej fora growla so nižji toni, v blacku so pa srednji in višji toni, kot si že sam povedal. Black metal vokali so shrieks, screams in snarls Black metal: [youtube]uvbrxWF6OZE[/youtube] [youtube]9Bm-kdLwBVc[/youtube] Death metal: [youtube]Mlz7WkTUlp4[/youtube] [youtube]fTpQOZcNASw[/youtube] Upam, da slišiš razliko In ja Mayhem in Burzum sem dal zanalaš? skupaj
http://en.wikipedia.org/wiki/Death_growl Ja, pa rock so tudi samo Guns'n'Roses pa še par bendov! To je tako kot pri žanrih, lahko narediš milijon podžanrov, ampak nima smisla! Tako so tudi to kar si naštel le razli?ne variacije growla! Tudi vsak ?lovek ima malo druga?no barvo growla (?e ga zna spraviti iz sebe), pa to še ne pomeni, da je to nov stil petja. Je pa res, da se v black metalu VE?INOMA uporabljajo high pitched screaming vokali. Hkrati pa imaš polno bendov, ki so death/black metal, kjer lahko najdeš vsesorte @MihyRocky: ?e ti rata najti koga v Slo, ki pou?uje kakšno tako tehniko, je to zelo priporo?ljivo. Sicer si lahko poškoduješ glasilke. Druga?e pa osnovni napotek, ?e boš sam poskušal doma: Ko te za?nejo glasilke bolet, prenehaj. Iš?i tak na?in, da poješ sproš?eno, da se ne naprezaš preve? in da ni bole?in. Probavaj in boš videl, da razli?ne growle lahko izvabiš na razli?ne na?ine.
@MihyRocky: ?e ti rata najti koga v Slo, ki pou?uje kakšno tako tehniko, je to zelo priporo?ljivo. Sicer si lahko poškoduješ glasilke. Druga?e pa osnovni napotek, ?e boš sam poskušal doma: Ko te za?nejo glasilke bolet, prenehaj. Iš?i tak na?in, da poješ sproš?eno, da se ne naprezaš preve? in da ni bole?in. Probavaj in boš videl, da razli?ne growle lahko izvabiš na razli?ne na?ine. Žeže samo nevem kako za?eti..potem bi že probavo
..in vsekakor smo kljub vsej tej balastni razlagi venoma, ki btw še poizkuša neki pameten izpast, na za?etku. Tako da ti svetujem da si še enkrat prebereš moj post, ki se mi zdi navkljub sarkasti?nosti še najbolj uporaben gledena zastavljeno vprašaje.. Druga?e pa mislim da ni glih umetnost to na teti tubi najdt.. [YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=ikUwDx2rtxw&feature=related[/YOUTUBE] ...in še nekaj: Venom, nevem veliko o petju, glasu in teoriji le tega, sem samorastnik na tem podro?ju, nekaj pa vem zagotovo.. scream(kri?anje) ali growl je abnormalna oblika glasovnega izražanja. In glede na to, da še operni pevci ''izrabijo'' glas z dolgoletnim petjem, ?eprav ga ?uvajo, pa da nebi nekdo ki kri?i bil hripav še preje.. JA, s tem na?inom petja si veliko preje uni?iš glasilke, kot sicer.. dejstvo je, da noben starec nima angelskega glasa. tako kot dlani.. bolj grobo kot boš delali in dlje ?asa ko boš delal, ve? zaguljencev boš imel in imel jih boš zavedno, ?eprav ne boš ve? delal. Je že tako, da se kot živo bitje prilagajamo na spremembe. Bolj kot so drasti?ne, bolše je za evolucijo..
jaz sem se začel učit growlat. zanima me kako se vam zdi. http://www.youtube.com/watch?v=GumTYjY_VZk
Growlanje zahteva veliko vaje in ni toliko škodljivo za glasilke. Začetnike grlo boli že po parih growlih, z vajo pa se pride lahko v treh mescih do 1 ure growlanja brez bolečine. Growl se izvede tako da se zniža ton glasu in se zadere, to avtomatično sproži mišice v grlu da ustvarijo growl. Growlanje JE tudi v BLACK METALU. Growl je vokal katerega delaš z zadnjim spodnjim delom grla, in je lahko tudi visok, določajo ga vibracije, ne pa višina! Seveda ko se growla je najboljše si umislit vibracije ki se delajo na zadnjem spodnjem delu grla, pomembna je pa tudi podpora iz prepone.. Najlažji opis za podporo iz prepone je da napneš mišice kot da bi te nekdo hotel udarit v trebuh. Dobra vaja za začetek je imitiranje drugih umetnikov, naprimer: daath - subterfuge http://www.youtube.com/watch?v=KmUfxJtd0KI in kalmah - the black waltz http://www.youtube.com/watch?v=dL1IJ678LbM&feature=related stvar je v tem da na začetku začneš nekje na srednjem tonu, z vse več vaje se RAZMIK poboljša.. vse nižje in boljši growli bojo in vse višji tudi z zviševanjem glasu. Seveda vokali ne zvenijo samo podobno temu, najbolj pogosto uporabljena tehnika je fry growl (takšen stil + amon amarth itd..) druga metoda pa vključuje bende podobnim Dark Lunacy (teh vokalov pa ne znam razložit). Screami se delijo na fry screame in na screame... priporočljivo je imeti dobro podlago growlow preden se lotiš screamanja. Fry screami so naprimer: Dimmu Borgir in Satariel. Fry scream vibracija prihaja iz sprednjega dela grla in iz sredine. Stvar je v tem da pod temi vibracijami je treba dodati fry vokal, ki je najlažje opisan kot upočasnjeno momlanje.. tisti vibrirajoč zvok kot ko se pretegujemo in podobno. Normalnih screamov pa ne znam opisat, je pa stvar v tem da morajo biti vibracije visoko v grlu, dobr primer za normalne screame je Cradle of Filth (KO NE PISKA (oz dela whistle)), Arise http://www.youtube.com/watch?v=DUBUT_3iSrw&feature=related in The Black Dahlia Murder (visoki).. Najboljši opis ki ga lahko dam za scream je imitiranje tehnike vokala benda z imenom Tvangeste.. Seveda se doda moč tistim vokalom, ampak da sem prišel do screamov sem rabil 2 leti po 1 uro vaje na teden.. napredek je odvisen od vaje. Screami so lahko tudi tišji od growlov. Upam da sem kako pomagal, če ne pa naj ti vsaj ta link pomaga: http://www.youtube.com/watch?v=10xpmukBtZE
Nebi lih priporočav takega "petja" ki je dejansko bolj bruhanju podobno... Kolko je škodlivo za glasilke, verjetno enako kot petje, se pravi z vajo se da marsikaj... Se mi pa zdi da je precej lažje tako peti če maš že v osnovi bolj niski glas Meni ni všeč drugače, nimam pa nič proti...
Z growlom je tako, na začetku je težko in kakšen mesec kar malo trpiš, da se ti grlo navadi. Jaz sem growlu 4 leta v bendu pa nikoli nisem imel problemov. Treba je peti s prepono in ne iz grla. Pri nizkem death metal growlu odpri grlo in poj "iz želodca" pri visokem black metal growlu pa rahlo zapri grlo in poj iz spodnjega dela grla s prepono. Moj prejšnji bend: Raven Death - Dark Gift, primer black metal growla. In zdajšnji: Nature - Hospitalized, primer malo bolj death metal growla (sicer imam jaz samo back vokale)