mene zanima če bi kdo tle lohk mal razložu kako naj bi se tega lotu. A je kaka posebna tehnika? :nevem: po posnetkih vidim da Stingray to obvlada, pa verjetno še kdo drug. hvala v naprej
Sicer nisem klasični ali flamenko kitarist v pravem pomenu besede, a kolikor sem slišal od teh omenjenih kitaristov, za ubiranje strun obstaja več tehnik. V osnovi poznamo igranje z naslonom in igranje brez naslona. Ločimo seveda še igranje z nohti in pa tisto s konicami prstov. Flamenko kitaristi imajo te zadeve najbolj dodelane in poznajo celo kopico raznih tehnik (raspiatto, triplet, itd.) Za začetek lahko poizkusiš z osnovnim načinom (vseeno ali boš igral s konicami prstov ali z nohti): - Palec uporabljaš za zgornje 3 strune, - Kazalec za 3. (G) struno, - Sredinec za 2. (B ) struno, - Prstanec za 1. (E) struno. Zapomneš si lahko še to: Če se v pesmi pojavita dva zaporedna tona na isti struni (eden za drugim), recimo tona C in D (oba na B struni), potem zgornje pravilo lahko pozabiš (še zlasti če ju moraš odigrati hitro). Takrat en ton zaigraš s kazalcem, drugega pa s sredincem. Sicer pa je zaželjeno igranje z nohti, ker imaš glasnejši in bolj čist. oz bister ton kot pa če igraš z blazinicami prstov (razen če je del kakšne pesmi, ki to zahteva drugače). No pri moških znajo biti nohti na rokah problem v življenju (še zlasti, če imaš kakšen poklic, kjer te ovirajo)... Če si pa to lahko privoščiš, pa veselo na delo. Aja pa še to: Flamenko kitaristi si nohte premažejo še z lakom, da jih utrdijo. Potrebni so kakšni 3 nanosi. Hvala bogu, da je čez dva dni petek... in da obstajajo trzalice
Ja Stingray na posnetku igra Tears in Heaven, ki je s trzalico niti ni mozno odigrat, ker se brenka na vec strun naenkrat ki so na razlicnih mestih in zato uporablja vec prstov. Tehnik obstaja več, saj lahko brenkamo s katerimkoli prstom na katerokoli struno. Ampak najbol logicna in tudi najlazja je da s palcem brenkamo na zgornje(bas) strune, s kazalcem in ce zelimo tudi z usemi drugimi prsti pa na spodnje strune. Za igranje akordov pa je tako ali tako najbolje uporabljati trzalico. Brez trzalice pa se je mogoce se lazje nauciti, saj samo enostavno s palcem brenkamo gor in dol. ups. Me je ze prehitev, hiter ko trzalica
Možna je nekakšna združitev obeh tehnik, ki pa zahteva nekoliko potrpljenja(katera pa ne?). Pri udarjanju dveh strun naenkrat uporabiš sredinca za struno, ki je višje od tiste, ki jo "udariš" s trzalico (s palcem in kazalcem pa držiš trzalico), za "udariš" pa je mišljeno, da trzalico nasloniš na struno in jo ob udarcu sredinca na drugo struno nekako potegneš prek strune. Sprva je zapleteno, sčasoma pa postaja vse lažje... lp gp
Oj! Ja jst igram z nohti... to se prav sm si namenoma pustu tm ene pol cm dolge nohte pol sm jih ene trikrat premazou z utrjevalcem nohtov tok da mi zdej ne pokajo. Brez trzalice igram zato ker sem se naprej naučil igranja po posameznih strunah (arpeggio) in mi s trzalico nekak ni znesl se tega naučit, tok da sm se raj nauču s prsti igrt akorde in ritem. Kako? Zelo simpl, pru pogoj je de maš prste čimbl spriščene in pustiš da sami opletajo in delajo kar že pač delajo čim bolj naravno. Za udarec navzdol seveda ni nobenega problema s vsemi spodnjimi štirimi prsti udariš navzdol in to je to, za udarec navzgor pa morate malo obrniti roko tako da spodnji prsti ne bodo dušili strun in bo imel palec prosto pot navzgor. (zelo pripravno kadar ni trzalice v bližini)
Jp, js sm se ta način igranja s prsti nauču na morju, kr sm s sabo nesu kitaro, trzalice pa doma pozabu Sprva me je mal matral, sam pol se pa navadiš. Še dobr d sm že prej vedu kko naj bi se brez trzalice igralo, pa sm pol pč poskušal pa poskušal in v dveh dneh mi je ratalo. Sicr če je trzalica v bližini raj z njo igram, ampak če pa ne, se pa tut brez da. Zato si zdej skos ene pol cm puščam nohte, za vsak slučaj če kdaj kje igram kjer ni trzalice. Matrajo me edin kakšni soloti, k bi mogu kej zlo hitr s prsti delat, to pa glih ne obvladam no ...
Če doplnm gpodkraja, lahko igraš s trzalico E in A, z ostalimi 3 pa ostale strune. Sam sm se to nauču od Jimmy Page-a. Po moje se to lahko naučiš brez problema.