Bareji so takšni akordi ko primeš z enim prstom recimo vse strune na eni prečki ali pa samo ene par. In potem z ostalimi prsti tiste strune katere pač še moreš. Ti bo znal kdo drug razložit bolj pravilno.
Jap, tako kot je Pepc reku: To so akordi, pri katerih daš en prst čez več strun na isti prečki (ponavadi kazalec). S tem "virtualno" prestaviš konec vrata naprej po vratu. Kot primer vzemimo akord F-dur v poziciji na 1. prečki: 1 1 2 3 3 1 Ta akord ima shemo prijema enako kot E-dur, le da je za eno prečko premaknjen višje (ton F je za pol tona višji kot ton E). Ker pri akordu E-dur v odprti poziciji nastopajo "prazne strune" (tiste pri katerih nikjer ne stisneš, odigraš pa jih) moramo potem pri akordu F tiste prazne strune "rešiti" tako, da položimo palec na prvi prečki čez vse strune.
JAp razumem pol pa samo na E struni spremljaš:Ko primeš na 1. polju je F, ko na tretjem polju G, Ko na 6. A.... MAm prav?
men ne rata prjet te bareje! mislim ratsa mi položit use prste na prave strune amapk špotem izgubim moč ali neakj in ne morm prjt dobr akorda in mi use šumet začne a morš kazalec trdno držat čez use strune al kako drugače....malo pomoči bi prosil
Vaja, vaja in še vaja... sčasoma se prst učvrsti... edin en koristen napotek mogoče: ne tiščat kazalca čist pravokotno na strune, ampak ga malo upogni in pritisni bolj bočno na strune (komolec potisni bolj od telesa da dosežeš ta položaj) ko se navadiš tud ne tiščiš ravno vseh 6 strun ampak samo one ki jih ne tiščiš z ostalimi prsti. Ko vse to absolviraš, te čaka lovljenje ritma z dušenjem vseh strun s tem prijemom... nekaj kar z odprtimi akordi ne moreš tud pod razno...
ja vewm....saj držim tako...ampak ne spravim čistega zvoka ko pa ta prst primem skozi prečko je pa lep zvok a pol prou primem?
Palec daš čimbližje prečki, vendar ne direktno na njo! In tako, kot je rekel NoMAD, malo ukriviš palec ter ga položiš na vrat malenkost nagnjenega na levo stranjo prsta (če gledaš v dlan). Za barreje (sploh na akustični kitari) je treba kar nekaj vaje. Najprej probaj prijet recimo A (na 5. polju), kjer ne rabiš tako močno pritisnit kot za F. F je najtežji (tudi zato, ker je razmak med prečkami največji in pa ker struna ravno pride iz glave in jo težje "ukriviš")
jap... ...tle pridejo prow električne kitare, kjer se precej manj pritisne strune, ker pri akustični te lahk hudo začnejo prsti bolt. Sam je pa res da vaja dela mojstra. Jaz sem mel probleme, sedaj pa brez problema igram barreje na akustični. Je pa fora u teh barrejih, da zvenijo bolše, pa ni odprtih strun. Pa bolj prepoznaven zvok dobiš z barreji, sploh pri uporabi distorzije... ...če boš zaigral npr G,D,C na distorzijo z navadnimi akordi, sploh ne boš vedel kateri je kateri akord, če pa igraš na barreje, pa razločno slišiš za kaj gre.
in kaj si povedal s tem? Še prevod prosim. v rocku so bareji, ali v rocku ni barejev pa očitno tud veš zakaj so (oziroma niso) Nismo pri uri slovenščine, ampak vseeno upoštevaj, da tisti ki to bere najbrž ne ve kaj se ti plete po glavi !
ke si se ti to vse napiflu ej....jao pol leta mal več igraš kitaro pa si že kr en kitarski filozof:lol::lol: brez zamere ja pa jst tut to ni nism zašteku zakaj naj ne bi bilo v rocku barrejev?? jih imaš pri flamenku,country-u,rocku,klasiki...itd.
DaString, Partyboyu se ni bilo trba napiflat in tud kakšna težka filozofija ni to če pogruntaš da se na el.kitari ( na distoržn-naj bo žaganje) bolje slišijo in razločijo barre akordi. Bolj se zamisli nad sabo, (ko drugim tako težiš), ker sem nekje prebral da že 5 let igraš kitaro, pa še vedno neznaš prijet barrejev ( običajno jih vsak ki si to želi ( vaja) zna po pol leta igranja). Partyboy je pa lepo laično razložil kdaj ji rabiš in zakaj.
dastring... ...nism se napiflu, tole sm sam pogruntal. Ubistvu navadnih akordov že kar nekaj časa ne uporabljam več, seveda na električni. Aja pa igram več kot pol leta, ene 9 mescev. Glede mojga filozofiranja, mogoče res učash mal preveč govorim (oz. pišem), sam kar napišem sem ponavadi tud že sprobal in ne govorim tega, kar tako, ker sem nekje prebral.