Zanima me kateri tuning ima Metallica pri pesmi Nothing Else Matters in nasploh. Sploh pa me zanima kako se uglasi kitaro v tale ton. Ker nimam blage veze kako se nastavi Metallicin tuning bi prosil za pomoč. Popravek: Igrajo v Eb, zdaj pa me zanima kako se uglasi v eb, prosim za pomoč . Aja pa imam tudi program AP Tuner 3, bi se dalo v njem naštimat da bi lahko vglasil v Eb?
Eb pomeni za pol tona nižja uglasitev! To pomeni da uglasiš vse strune pol tona nižje!! Se pravi: namesto E A D G B e (ameriški B = naš H) Pol tona nižje: Eb Ab Db Gb Bb eb Če ti uglaševalec slučajno izpisuje višaje namesto nižajev pa je ekvivalent temu sledeč: D# G# C# F# A# d#
Preberi si tudi TALE POST kjer boš izvedel od kdaj in zakaj Metallica uporablja pol tona nižjo uglasitev - linkani post je iz teme Dropped D tuning
če dobro pogledaš boš videl da se ena struna E zapisuje z velikim E druga pa z malim e. Mali e je tanjša, veliki E je debelejša. Mislim da je zadeva logična...
Ker sem bolj nesposoben v tem me zanima slednje: Recimo ko začnem pri struni E mi elektronski ojačevalec(na kitari) pokaže A, ali morem bolj zatiskat ali odtiskat da pridem do D# ?
Toni so C-D-E-F-G-A-H-C.....se pravi če imaš trenutno A se moraš spustiti za 3 tone...se pravi odvijati.
Ali pa zategniti 3 tone, odvisno od tega na katerem A-ju si pristal Če si štartal iz E (ki je bil predhodno pravilno uglašen) in si že v začetku odvijal (spuščal, nižal)... in ti zdaj kaže A, potem si očitno preveč odvil in moraš nazaj malo zategnit (3 tone), da prideš na D#
Mislil da bom tale tuning malo preložil, ker mi je ravnokar šla tretja struna v maloro :S. Vseeno hvala! Bom pa drugič uglasil ko dobim novo struno.
Nekako se megleno spomnim tudi svojih dilem izpred mnogih let, okoli tega kako začeti z uglaševanjem - glede na to, da se verjetno da struno pripravit da zveni v razponu ene oktave.... mja ker ton je zdaj pravi? Evo takole grem jaz... Ko začnem struno navijat in zategovat je najprej sploh ne poslušam, ampak jo samo šlatam, ... torej; s prsti pač preskušam koliko je že zategnjena. Nekako se razvije en občutek, kolk mora bit struna nategnjena, kakšen upor nudi prstu, če jo hočeš brenkniti. Se mi zdi da bi tudi popolni začetnik s slabim posluhom moral to nekako na grobo recimo + - 3 tone zadet. Potem moraš pa sam še vedet kako si sledijo toni (črke) od nizkih k visokim: C D E F G A H C D E F G A H ... na koncu ko je kitara uglašena, ti vse strune nudjo sorazmerno enak upor.
Zadnjič sem malo brskal po internetu in izvedel, da če daš kapodaster na prvo prečko in uglasiš normalno dobiš uglasitev Eb(ali je to res?). http://www.sever.si/etrgovina/product.php?productid=453&cat=111&page=1 http://www.sever.si/etrgovina/product.php?productid=449&cat=111&page=1 Če bom v prihodnosti kupoval električno mi bo verjetno bolj prav prišel drugi kapodaster. http://www.hartman.si/Iskalnik.aspx?i=c&s=1&r=p&u=a&p=r&k=m Kateri se vam zdi najbolj kvaliteten?
tist k dobr stisne, da strune ne brenčijo ki ima patent, klipsno, al krkol že je, dost praktično, da ga lahko hitro montiraš, ali premontiraš pa da ne štrli preveč nad strunami, ker lahko moti levo roko... kr se pa uglasitve tiče, mal uporabi logiko, upam da maš osnovno znanje fizike: Če struno stisneš (natanko to naredi kapodaster) recimo na 1. polju se njen ton poviša; in bo torej odslej struna E zvenela kot F če interpoliram na ostale strune bo torej kitara uglašena na: F, B, D#, G#, C, F ...
Res je seveda ravno obratno... Ampak ko sem si sedajle razbijal glavo - kako da pa F(r)iend tega ne ve; sem še enkrat pozorno prebral tale stavek: Jaz tole razumem takole, oziroma v temle vrstnem redu kitara je normalno uglašena: E, A, D, G, H, E nataknem kapodaster brenknem in poslušam kaj se sliši seveda se slišijo vse strune za pol tona višje - torej F, A#, D#, G#, C, F, kar mislim da ni uglasitev Eb; pa tud pojma nimam če ima sploh kako ime ... lahko pa zadevo razumeš tudi takole: natakneš kapodaster uglasiš kitaro normalno torej na: E, A, D, G, H, E snameš kapodaster brenknem in poslušam kaj se sliši seveda se sedaj sliši za pol tona nižje - torej: Eb, Ab, Db, Gb, B, Eb kar mislim da je Eb uglasitev...
že že, sam smiselno pa ni... ker Najnatančneje uglasiš vedno prazno struno! (ne pa pritisnjeno) in tale debata je brezveze...
Seveda sem mislil tale način, tema je namreč o Eb uglasitvi. Drugače pa sem res mogoče malo nerazumljivo razložil, vendar meni se je zdelo razumljivo
Se strinjam z NoMadom. Tudi meni se zdi tale debata malo brezveze. O uglasitvi Eb je bilo že govora v eni izmed tem, tle se je pa vse že čisto zakompliciralo. Če prav razumem, je ta debata zaradi komada Nothing else matters, ki je zaigran na Eb uglasitvi. Ta komad ima zelo veliko verzij in nekatere live verzije so zaigrane v normalni E uglasitvi. Tudi jaz igram tako (E) in se mi zdi čisto o.k. Pa dobro, če je res sam pol tona razlike, pa da to toliko olajša igranje, uglasiš kitaro drugače. Ampak jaz načeloma tega ne počnem. Če pogledaš čist praktično. Imaš nastop, potem pa en komad zaigraš V Eb uglasitvi, naslednjega v E, tretjega v F... Vse skupaj mi je zelo nepraktično. Kdo te bo pa čakal med vsakim komadom, da boš ti uglaševal kitaro al pa premikal kapodaster?! 2. varianta je, da imaš blazno veliko denarja in imaš 5 kitar, ki je vsaka drugače uglašena, pol pa 2 komada zaigraš z eno, pa tretji komad z drugo itd. Ta varianta tudi ni ravno realna. Meni osebno se to zdi ena velika potuha. Kitara ima dolg vrat in lahko zaigraš čisto vse, sam malo se je treba potruditi, čist simple. Upam, da ni sedaj kdo hud name, ker sem se kar malo "razpalila". To je le moje skromno mnenje. Ne vem, kako delate drugi. Ali veliko spreminjate uglasitev kitare???
Hehe jst se pa stalno igram z uglasitvami, ker je zanimivo in zabavno. Enkrat sem imel uglašeno za 2 in pol tona nižje...zelo zabavno pa tut