Spodaj je slikica klaviature. Njen najnižji ton je A, najvišji pa C. Vsak ton ima svoje ime, okvirno se pa ponavljajo v oktavah (interval osmih tonov). Spodnja slikica upošteva zahodni način označevanja tonov (mi namesto B rečemo H). Torej, če začnemo na osnovnem C-ju (c1) in gremo navzgor (v desno) po belih tipkah, bo zaporedje tonov (brez črnih tipk) c, d, e, f, g, a, h (oz. b), c (ponovili smo prvi ton). Tako smo dobili osnovno durovo lestvico – C-durovo lestvico. Za vajo: pritisni vse C-je na klaviaturi. Ponovi vajo z vsakim tonom lestvice. Še lažje je, če začnemo lestvico na A-ju – dobimo po zahodnem načinu a, b, c, d, e, f, g, (a) – preprosta abeceda, torej! Ampak mi bomo uporabljali vzhodni način, torej a, h, c, d, e, f, g, a. To je pa osnovna molova lestvica – A-molova lestvica. V notnem črtovju C-durova lestvica izgleda takole: Prstni red=vrstni red prstov Prstni red pove, kako si pri igranju sledijo prsti; tj. s katerim prstom se prime katera tipka. V notah je pogosto označen še posebej takrat, ko gre za bolj zapletene melodije, zato da nam je igranje olajšano. Prste označimo s številkami takole: Za ogrevanje: najprej z desno, nato z levo igraj naslednjo ogrevalno vajo v C-durovi tonaliteti (njena osnova je zgoraj napisana C-durova lestvica), pri tem si lahko pomagaš z izgovarjanjem imen tonov naglas. Upoštevaj pravilno držo telesa, prste dviguj visoko in igraj naglas. Pazi, da ne prelomiš prstov navznoter! Poslušaj... Desna: Leva: Kaj pa ritem? Do sedaj smo spoznali samo različne tone, njihova imena in položaj na klaviaturi. A note označujejo tudi njihovo trajanje. Preštudiraj Osnove glasbene teorije za kitaro, in sicer prve tri strani (poglavja Note, Pavze in Podaljševanje tonov in pavz). Oda radosti Poslušaj... V tej skladbici so uporabljene najbolj preproste ritmične označbe, in sicer četrtinke in polovinke. Da si igranje olajšamo, bomo zraven šteli naglas. Takt je v tem primeru dolg štiri dobe, tako da bomo trajanje takta odmerili s štetjem vsake dobe posamezno (Ena, Dva, Tri Štiri; ali pa Prva, Druga, Tretja, Četrta). Štetje nam pomaga jasneje razumeti trajanje zapisanih not in jih odigrati v pravem trenutku. Štetje je še posebej pomembno pri ritmično zapletenih skladbah, npr. skladbah v Bossa Nova ritmu. Za pomoč si lahko vključimo tudi metronom in štejemo skupaj z njim (pomembno je, da štejemo enakomerno!). Skladbica je v C-durovi tonaliteti, tako da bomo uporabljali iste tone/tipke kot v ogrevanju. Najprej zvadimo desno roko: Ko se ti zdi, da desna zveni dobro, poskusi še z levo (pri tem je seveda prstni red obraten). Ko si tudi z levo že izurjen, lahko poskusiš igrati vzporedno obe roki (levo prestaviš oktavo nižje od C1). Literatura: (skoraj vse) slikice in note so skopirane iz Alfred Basic Adult Piano Course.
Lepo si se potrudila. Poizkusi enkrat narediti še kakšen avdio posnetek, ko boš imela čas in voljo. Za ta namen bo dovolj že mikrofon za 200 SIT iz Interspara, ki ga priklopiš na računalnik. Na strežnik ti bomo potem to mp3 datoteko dali mi.
al pa GP, ali MID, karkoli, Sibelius ... mislim da obstaja cel kup programov, ki znajo note zaigrat. --------------------------------------------- Malo sem zmeden. Kakšni sta pa potem lestvici C mol in A dur ?
Jap jap, bom še posnetke naredila. Sem mislila mogoče tudi Sibelius fajle gor obesit, samo nevem če je to sploh priporočljivo, ker si mora folk spet še en program nabavit. Ja, mogoče sem lestvice prehitro vključila, ker sem mislila o njih kasneje natančneje kaj povedati. Gre se za to, da imata durova in molova lestvica tipične razdalje med toni, ki jima dajo svojstven zven. Se spomniš vprašanja o akordih (celi, pol toni...)? Podobno je tudi pri lestvicah. Velja pravilo: durova lestvica ima med vsakima sosednjima stopnjama lestvice (lestvica ima 8 stopenj, 8. je ponovitev prve) razdaljo cel ton, razen med 3. in 4. stopnjo in 7. in 8. stopnjo. Molova lestvica pa ima poltone med 2. in 3. ter med 5. in 6. stopnjo. Potemtakem velja: C-mol: C, D, Es, F, G, As, B (ali Hes), C. E in A sta znižana zaradi poltonov med 2. in 3. ter med 5. in 6. stopnjo. A-dur: A, H, Cis, D, E, Fis, Gis, A. C, F in G so zvišani zaradi poltonov med 3. in 4. stopnjo in 7. in 8. stopnjo. Več o tem v naslednji lekciji. Vprašanje: a je mogoče urediti teme tako, da so razvrščene po abecedi in ne po datumu zadnjega posta? (rada bi da so po vrsti od prve do zadnje lekcije).
Sem moral spremeniti ime, ker so bile težave s prikazovanjem na prvi strani. Preden LiMuBai-ju prepustim posnetke, mi povej le še to, če sem prav odigral levo roko pri Odi radosti: C F C G C F C G C
Aja, a pol je treba vsakič ime spremenit, da se prikaže na prvi strani? Oda radosti: a to misliš akorde za zraven? (leva? na klavirju leva ne pomeni nujno akordov) ja grejo, čeprav bi jaz raje: C G C G C F G GC Namesto G lahko tudi G7 Pa tvoj posnetek mi šteka tko da bolj slabo čujem.
Ne, ime se spremeni le enkrat in potem deluje. Samo nekdo mi ga vedno spreminja nazaj... Kakorkoli, tukaj so še 3 videoposnetki za Ode to joy od Dan Leflerja (znajo marsikomu koristiti): - VIDEO 1 - VIDEO 2 - VIDEO 3 Na njegovi strani se da dobiti tudi posnetek za celotno pesem, malo težje verzije, uporabo inverzije, itd. Veliko sreče!