Lestvice

Discussion in 'Teorija' started by ayo, Jan 28, 2007.

1. ayo

ayo Senior Member

živ...spet js...

a mi lahko kdo napiše vse durove in molove lestvice...PLS?

sm že isku pa ne najdem [​IMG]

Last edited by a moderator: Apr 13, 2007
  2. NUFAN

NUFAN Forum Administrator Staff Member

Tole sem našel v dolpotegu. Ti dve lestvici se najpogosteje uporabljata.

A-mol lestvica 1. lega
    C-dur lestvica 1. lega

Drugače pa je durova lestvica sestavljena iz zaporedja tonov in poltonov in sicer tako, da je polton med tretjo in četrto, ter sedmo in osmo stopnjo.
    Primer C dura zgleda takole: C D E F G A H C
    No, pa če še napišem za E dur, da dobiš občutek: E F# G# A H C# D# E

Moli so pa zelo podobni. Polton je med drugo in tretjo ter šesto in sedmo stopnjo. Tako bi npr. najlažji mol, to je a mol, zgledal tako: A H C D E F G A. C mol pa bi potemtakem zgledal takole: C D D# F G G# A# C.

EDIT: @Robi-kita, na tvoje vprašanje bo pa sigurno odgovoril Stingray.

3. Robi-kita

Robi-kita Senior Member

em če se že o tem govori...

Čemu pravzaprav dejansko služijo te lestvice in kaj ti pomagajo pri igranju?ž

Res me zanima ker jih nikoli nisem razumel kaj preveč tak da čim bolj natančen odgovor [​IMG]

lep pozdrav

4. Stingray

Stingray Super Administrator

Vsak teden dobim t.i. Newsletter od Jamorame in v zadnjem je bilo govora ravno o lestvicah:

"Scales are the building block for EVERYTHING: chords, progressions, riffs, licks and solos all come from scales. But, the fact is, most guitarists don't REALLY understand what scales are or how to use them.

FACT:
    * The pentatonic scale can be played in 5 different positions over the entire fretboard..
    * The blues scale is really just a pentatonic scale with one added note..."
    itd.

5. Robi-kita

Robi-kita Senior Member

Se oproščam samo nisem lih zadovoljen z odgovorom hehe [​IMG]

6. F(r)iend

F(r)iend Super Moderator Staff Member

Vsak komad je napisan v določeni lestvici. Vmes med komadom so včasih tut prehodi med lestvicami (t.i. bridge-i) Ampak večina komadov (vsaj v popularni muziki) je napisana v celoti v enem tonskem načinu.
    To pomeni da če je npr. komad napisan v C-duru, so potem notr uporabljeni samo toni iz C-dur lestvice in tudi samo tisti akordi, ki vsebujejo tone C-dur lestvice.
    To za kitarista pride predvsem prou pri solažah, ker je tut solaža potem v C-duru in pač če znaš lestvice po "freatboard-u" potem veš keri toni špridejo v poštev, je pa res da se nekateri toni iz lestvice blje zlijejoz nekaterimi akordi, zato je treba tut pazit katere tone uporabiš za k določenmu akordu, s tem dosežeš "dober solo". Lahko pa kr mal random špilaš tone, ni narobe sam se pač lahko na momente sliš slabo/čudn...

Mogoče sm reku kkšno neumnost, ampak tko si jest to zadevo razlagam, ... ker drgač nism glih teoretik - se pa trudim [​IMG] (še je čas za učenje) [​IMG]

7. NUFAN

Pozabil sem ti še napisat, da imaš vse lestvice napisanje v Guitar Pro-ju.

8. Robi-kita

Robi-kita Senior Member

aha nekako mi skakljajo iskrice po glavi in zdaj nekako vsaj približno vem pomen.,..

v GPju sem našo lestvice ki mi nekako ne razkrijejo bistva pa vendar bom malo pobrsko po literaturi in prečekiro zadevo [​IMG]

in upam da mi rata [​IMG]

lep pozdrav [​IMG]

9. ayo

ayo Senior Member

em...sori..kje pa v GP ker ne najdem
    :42:

10. NUFAN

Orodja-->Lestvice

11. ayo