Naloge Za Teorijo

Discussion in 'Klavirski kotiček' started by 1ukc, Jan 21, 2007.

1. 1ukc

1ukc Junior Member

orej...js se nikakor ne morm lott,se usest pa učit teorijo glasbe. Rabm enga, da me bo u rit suvu...if you know what I mean? Torej rabm neki/enga k mi bo dau ne vem domačo nalogo k jo bom mogu do takat pa takat nrdit :)

pač predlog... [​IMG]

so what if I'm stupid, look at G.W.Bush!!!!

Last edited by a moderator: Apr 29, 2007
  2. NUFAN

NUFAN Forum Administrator Staff Member

Hmmm...V dolpotegu imaš dokument "Osnove glasbene teorije za kitaro" in vse kar moraš nardit je to, da bereš. Kot bi bral domače branje. Ko boš pa to prebral se pa lahko lotiš lekcij v forumu Šolski kotiček.

P.S. Lahko ti pa jaz vsak dan v tej temi zakričim, da moraš prebrat tisti dokument toliko in toliko strani [​IMG]

3. 1ukc

1ukc Junior Member

tisto sm že prebrau sam mislm, da to ni dost ane. Kje so pa tiste lekcije? A za kitaro? js ne igram kitare... :S

4. NUFAN

NUFAN Forum Administrator Staff Member

Sorry, prehitro sklepanje. [​IMG] Po mojem je tisti dokument za osnovno razumevanje več kot dovolj. Drugače pa pojdi v knjižnico in si tam sposodi kakšno knjigo v kateri je to bolj na široko opisano.

5. plinkplonk

plinkplonk Member

Glede na to, da igraš Chopinove etude in da pri njih vse razumeš, se mi zdi, da si pri teoriji kar dobro podkovan.

Res je pa, da se pa praktičnega dela teorije težko naučiš iz knjige. Če bi se tudi na tem področju rad izpopolnil, ti priporočam, da se morda kar vpišeš na Nauk o glasbi (mislim da na Glasbeni šoli Ljubljana-center imajo celo šnelkurs teorije (v obsegu 6 let osnovne glasbene šole) v treh letih).

Kaj konkretno bi se pa rad še naučil?

6. 1ukc

1ukc Junior Member

Prvič... nikol nism reku da igram chopinove etude...reku sm, da bi se mogu lott kakšne.

Če te zanima...
    Js igram: chopin - valček Cis mol, Chopin - Nocturne Es dur, Nocturne - Cis mol sm se tut lotu pa sm pol note zgubu :( morm najt da nadaljujm [​IMG] ), Chopin - Prelude Cis mol, pa un preludij ko sm te že takat sprašvou za akorde če se spomneš. In to je to od Chopina. Pol se pa matram z: Mozart - Alla Turca, Mozart - Sonata No.15 K.545 prvi stavek...to je to...em pol pa kaj še...aja na novo bol Liszt - Liebesträume no.3 to "znam" zdej do tam ko so intervali - vključno z tem sam bol počas [​IMG]

Drugič...js mam drgač nrjeno nižjo glasbeno - 6let sam sm meu premora kar se glasbe tiče 3 leta in sm vse pozabu [​IMG] mah lej najbol bedn je to ko sploh ne vem kje nej se lotm učenja. Note berm tok počas, da glava boli. Tko da se use na pamet učim. Ne vem kje da začnem...o teoriji nimam pojma to je use kar vem.

7. plinkplonk

plinkplonk Member

Aha, tako torej. Pol mi boš pa res moral sam povedat kaj in kako bi se rad še naučil.

Kar se tiče branja not: vaja dela mojstra. Vzami partiture, jih daj na klavir in jih beri. Mogoče preberi še enkrat. Pol vzami druge, in jih beri. Mal se boš matral, ampak ti bo šlo vse hitreje in hitreje. Nema druge=)

Dejansko učenje na pamet tudi ni slabo - treniraš si spomin=)

8. 1ukc

1ukc Junior Member

Sj ti pravm no...ne vem kje začet. Zdej sicr delam neki po teh dveh straneh...sam ne vem no...ah

music theory
    teoria

[​IMG] zmedn osebek [​IMG]

9. plinkplonk

plinkplonk Member

Kul strani, uporabne zadevce.

Ok, jaz ti lahko pomagam pri naslednjem:

- intervali (pisanje, branje, slušno prepoznavanje)
    - akordi (isto)
    - lestvice (tipi: durova, molova), lestvične stopnje
    - note (violinski/basovski ključ, pisanje, ipd.)

pa še kaj bi se našlo...

Samo mi moraš povedat kaj bi se rad prvo naučil.

10. 1ukc

1ukc Junior Member

ooooo ne morš si mislt kok sm hepi, res ej [​IMG] [​IMG]

ok am...ja ne vem pomoje kr najbol da se lotmo lestvic ane? Kaj ti pravš?

ne vem kaj bi še blo pol enkat kasnej... harmonija, no sj to so ubistvu akordi ane...am še en uprašanje...kaj je kontrapunkt (sm prou napisu)?

pa še enkat YOU ROCK! [​IMG]

11. plinkplonk

plinkplonk Member

Kontrapunkt (latinsko: punctus contra punctum = "pika proti piki" oz. "nota nasproti noti") je nauk o vodenju glasov v polifoniji. Predstavlja tehniko kombiniranja dveh ali več horizontalnih glasbenih linij, ki so v ritmičnem in melodičnem smislu samostojne, vendar se morajo v sočasnem poteku vskladiti po določenih pravilih.

Skladbe, komponirane s postopki kontrapunkta, imenujemo polifone skladbe, za razliko od homofonih, kjer en glas predstavlja melodijo, ostali pa so mu podrejeni v smislu harmonske spremljave (akordov). Tako lahko kontrapunkt obravnavamo kot horizontalni, harmonijo pa kot vertikalni kompozicijski postopek (če pri slednjem izvzamemo pojem funkcionalne harmonije).

V glasbenem izrazoslovju se pojem kontrapunkta pojavi v renesansi, v začetku 16. stoletja, čeprav se začne razvijati z nastankom večglasja že v 13. stoletju. Svoj vrh doseže v baroku, v delih skladatelja Johanna Sebastiana Bacha (Umetnost Fuge). Leta 1725 je Johann Fux (1660-1741) izdal delo Gradus at Parnassum, ki še vedno služi kot vzor in vodilo študiju kontrapunkta.

Vir: Wikipedia

Ostalo pride naslednji teden! (ta teden mam 3 izpite pa me mal lovi panika)

Lp

12. jezernik

jezernik New Member

Jst igram Chopina, tak da če kdo kaj hoče...

13. Hammond

Hammond New Member

1ukc
    Jaz bi ti predlagal, da si najdeš učitelja.

14. plinkplonk

plinkplonk Member

LUkc, neki za urjenje ušesa:

http://www.earmaster.com/download/pro.htm

Ej, mislim da meni ne bo zneslo s temi lekcijami za teorijo, še za une klavirske nimam cajta... res sm najprej misnla da bom lohk, ampak zdejle vidim da sem bla optimist.

Sori:(

Share This Page