Nothing Else Matters

Discussion in 'Teorija' started by Pepc619, Mar 5, 2008.

1. Pepc619

Pepc619 New Member

Pozdravljeni, odločil sem se naučiti igrati Metallicin Nothing Else Matters. Pomagal sem si že z stranmi kot so www.fartah.name . Seveda video na tej strani zelo dobro pokaže kako se igra intro, vendar so še zmeraj takšni detajli v videu ki jih ne vidim pri igranju te pesmi, tudi če nastavim hitrost na slow +++++. Folk kitaro igram kake tri mesece in mi gre kar vredu. Vendar sem šezmeraj nekakšen začetnik v igranju s prsti. Branje tablatur pa mi tudi ne gre še preveč dobro. Saj ne razumem znakov kot so recimo: 7h0, 7h8h7/5--7-5/2. Tudi ko igram po posluhu nekako ne vidim kako bi se skladba nadeljevala, v taki situaciji, saj se glasba nekako ponovi:

Zanima pa me tudi kaj pomeni tole 5/2.

Pomagal pa sem si s tem:
    http://www.farhatguitar.com/metallica_9/nothing-else-matters_50/part_335

Kakršna koli pomoč in razlage so dobrodošle.

2. Salecan

Salecan Senior Member

7h0 - tukaj primeš na sedmem polju, zabrenkaš, nato na hitro odmakneš prst iz sedmega polja...
    7h8h7/5--7-5/2 - Zabrenkaš na sedmem polju in nahitro pritisneš in spustiš na osmem.

Ko pa piše 7/5 in 5/2 pa zabrenkaš na sedmem polju in odlajdaš do petega, ozirom od petega do drugega...

3. blueman

blueman Guest

napiši na youtube hammer on (tist h) in pull of (tist p) in ti bo potem verjetno bolj jasno, če ne naj ti pa kdo pokaže.

4. Pepc619

Pepc619 New Member

sem pogledal, vendar šezmeraj ne razumem kaj točno pomenita hammer on(kot neko gladko pritiskanje na strune?) in pull off(ko odmakneš prst na drugo prečko/struno malce povlečeš po struni?).

5. Smokey McPot

Smokey McPot Senior Member

P (pull off) je da ubistvu zabrenkaš z levo roko (če si desničar seveda). se pravi da držiš na določenem polju, in odmakneš prst dola tako da ubistvu hkrati zabrenkaš z njim istočasno.

H (hammer on) je pa isto da igraš z levo roko (spet če si desničar) sam na tak način da recimo (osnovni primer) najprej zaigraš eno prazno struno (ne držiš nič) in potem na isti struni dost močno prtisneš (primeš) na željeno polje in to da ton na kterga si prtisnu (brez igranja desne roke)

dobra vaja je kombinacija...se pravi da z desno roko ne delaš nič in samo igraš z levo roko s prtiskanjem in brenkanjem na določenem polju.

tisti znak / ali pa \ pomenita SLIDE. to pomeni da držiš na določenem polju in z isto močnim držanjem potegneš prst gor ali dol in dobiš ven nekakšen slide (po zvoku) zviševanja tonov ali zniževanja.

če te še zanima si lahko jutri vzamem čas da posnamem filmčk

6. Robi-kita

Robi-kita Senior Member

jaz se tudi to pesem učim, pravzaprav že kar nekaj časa ker jo bolj po odlomkih jemljem in sem nekje malo čez polovico... jaz se jo učim preko GP5, pač ko se mi zazdi in ko mam čas... drgač pa zdej power akorde vneto trenram in če bo božja volja potem bo šlo :D bomo že vidli kak bo :D

7. Pepc619

Pepc619 New Member

Slučajno sem v eni drugi temi kjer je dal odgovor Nened opazil link do videa za d drop tunning in videl tega Youtube uporabnika Leefe115 in pogledal kakšne videe ima. Našel sem odlične vodiče za hammer on in pull off z govorom(vsaj en ki zna povedat stvari z pravilno angleščino brez kakšnega čudnega naglasa xD). Smokey McPot vseeno hvala. Bom še kaj vprašal v tej temi če ne bom znal glede tablatur pa kakih veščinah.

8. Pepc619

Pepc619 New Member

Evo pa se oglašam po dolgem času. Uspešno sem se naučil cel Nothing Else Matters(razen solota, ker se mi zdi nemogoč na akustični kitari :S ). Zdaj pa me zanima katere efekte se največkrat uporablja za to pesem, saj jo bom v petek igral na valeti. Slišal sem da je reverb, pa chorus efekt... Kaj je sploh reverb efekt in koliko naj ga nastavim če ga bom uporabljal. Kaj pa chorus efekt? Ko je Metallica v živo igrala ta komad sem zasledil chorus efekt v začetku pesmi. Koliko bi potem nastavil speed in depth chorus efekta?

9. Salecan

Salecan Senior Member

nared po občutku. kk se teb zdi najbolje in da najbolj paše. ne se probat približat originalu u nulo saj noben ne bo opazil...

10. Pepc619

Pepc619 New Member

Ok hvala za nasvet. Drugače pa kaj naredi tale efekt Reverb?

11. Salecan

Salecan Senior Member

hmm kk bi razložu... to je neke vrste odmev... drugač maš pa na tej strani opisaih kar nekaj efektov : LINK

12. Pepc619

Pepc619 New Member

Hvala :p
    Ma kdo kakšno idejo s čim bi lahko nadomestil solo, ker drugače se eno in isto skozi ponavlja. Če ima kdo kakšno tablaturo ali akorde s čimer bi nadomestil solo naj pove.

13. Salecan

Salecan Senior Member

14. Pepc619

Pepc619 New Member

Hmm potem po koncu zadnjega refrena grem direktno na zadnji verz in potem outro?

15. Salecan

Salecan Senior Member

ja neki takega. pol pa še na začetku intro solo. al pa da ga vržeš nekje umes notr. mogoč po zadnjem refrenu pol pa zadn verz pa outro...

Share This Page