Oznake akordov pri različnih uglasitvah Pozdravljeni, Zanima me kako se označujejo akordi, če imaš npr. na drugem fretu kapodaster, ali pa če imaš npr. za ton nižje uglašeno kitaro? Da vprašam še drugače… Kako moram v tabulaturi neke pesmi, ki ni napisana v standardni uglasitvi ampak s kapodasterjem na 2 polju, podajat akorde… Če bi to ''neko'' pesem igral na standardni uglasitvi bi npr. moral udarjati tele akorde C – G – Dm – Am (govorim samo hipotetično) – torej, ali bi moral te iste akorde napisati tudi za tabulaturo, ki je napisana za kapo na drugem fretu (pesem pač to zahteva) , ali bi moral te iste akorde napisati takole (kapo na 2 fretu): A# - F – Cm – Gm – Tako opazite da sem ''sliko akordov'' prestavil za en ton višje – Pri tej drugi varianti mi ni všeč to da A=440Hz ne drži več… Mišljeni so tile akordi: (standardna glasitev / kapo na 2 fretu) __C/A#__ G/F_ Dm/Cm _Am/Gm E--------3------------5---- B--5-----3-----6------5---- G--5-----4-----7------5---- D--5-----5-----7------7---- A--3-----5-----5------7---- E--------3------------5---- Enako me zanima tudi za nižje uglasitve – saj stvar je morda standardizirana podobno? Upam da sem dovolj razumljivo vprašal
Tisti prvi akord na zgornji tabulaturi je dejansko res C. Samo če boš na začetku pesmi napisal "Kapodaster na drugi prečki", potem ga lahko mirne duše zapišeš kar kot A#. Enako velja, če debelo E struno spustiš npr. na D (drop D tuning) in potem zapišeš nek akord. Vsi vemo, da takrat dejansko dobimo nek drug akord. Samo zaradi poenostavljenega pisanja in igranja oznake ostanejo enake. Vsaj večina jih dela kar tako. Pač na začetku napišeš "Kapodaster na 2. prečki" ali "Drop D tuning". Isti princip je tudi v standardni notaciji. Na začetku se da oznako za npr. D-dur in to je to. Potem vsi vejo, kateri toni v notnem črtovju so v bistvu zvišani, čeprav nimajo zraven višaja. Včasih je treba zadeve poenostaviti in najti kompromis.
Če sem prav razumel vprašanje, gre za naslednje: Ko zapisuješ tablaturo ali pa samo akordni zapis za posamezno skladbo se pred pesmijo vselej zapiše, da se v pesmi uporablja kapodaster (ko je seveda to potrebno) in na katerem polju se ga namesti. Nato se nad besedilom zapisuje akorde, ki se jih dejansko prijema in ne akordov, kot zvenijo ob namestitvi kapodastrom. Primer: imaš kapodaster na drugem polju, in primeš C, zveni pa seveda D. Ko želiš to zapisati, zapišeš v prvi vrstici kapo=2. polje, nad besedilom pa C - prijem, ki se ga dejansko uporablja. Namen kapodastra je namreč predvsem v tem, da olajša igranje posameznih akordov. Zato bi tvoj primer bil mogoče boljši, ko bi namesto iz A#-F-Cm-Gm v C-G-Dm-Am (kar bi bila bolj zapletena varianta) raje uporabil primer iz G-D-Am-Em v A#-F-Cm-Gm s kapodastrom na tretjem polju. Kar se tiče nižjih uglasitev, je stvar popolnoma enaka, torej se pred pesmijo zapiše za kakšno uglasitev gre, nad besedilom pa akordi, ki se jih prijema ob tej uglasitvi.
Da, 313 je lepo povedal in dal pri prvem akordu (G v A#) dober primer, ki ga brez kapodastra na tisti poziciji res ne moreš odigrati (oz. izjemno težko in s predhodnimi vajami pretegovanja prstov ). Alias v primeru, ki si ga ti zgoraj navedel kapodaster sploh ni potreben (pa tudi pri 2., 3. in 4. akordu, ki ga je navedel 313 ne), ker se vse te akorde lahko preprosto odigra s popolnim ali delnim bar prijemom. Seveda pa se ga lahko uporabi tudi pri teh zgornjih primerih, ki sta jih navedla. Razlog je preprost - recimo, da si se te prijeme naučil za kakšno pesem, nekdo pa bi jo rad malo višje odpel. Potem je najbolj preprosto, da uporabiš kapodaster kot pa da se celo pesem naučiš odigrati z novimi bar prijemi.
Najprej hvala obema za natančne odgovore Potem res večina uporablja pri drugih uglasitvah te ''navidezne akorde'' - samo zaradi ''lažjega razmišljanja'' med igranjem - Samo meni ta način ni glih všeč, kot sem že rekel tu A=440Hz ne drži.... sem preveč malenkosten Saj te akorde, ki sem jih napisal zgoraj sem si čisto tako izmislil... Recimo, če pogledate tabulaturo pesmi Klinik od siddharte - tukaj potrebuješ kapo na 2 fretu... Pa kar mal pokritizirajmo to tablaturo... Vidita lahko, da kapo obvezno potrebuješ samo v verzih in tudi v intru - kar je isto - no saj bi lahko napisal tab tudi tako, da kapo ne bi bil potreben, ampak tako je pač prav, lažje je igrat, lepše se sliši, nenazadnje tudi Tomi tako igra Na začetku taba sem tudi napisal da je za igranje potreben kapo - akorde pa sem pustil pač take kot so v resnici - ne ''navidezni'' , pa tudi v tabu lahko vidita, da sem za prazno struno tudi pustil številko dve, čisto zaradi lažje orientacije - kaj pa to, ali je to v redu, ali bi moral pri kapoju začeti iz 0
Osebno sem pri taki tabulaturi zmeden. Ko zagledam številko 2 bi jo rad s sredincem leve roke avtomatično zaigral dve prečki stran od kapodastra. Težko možgane prepričam, da je to prazna struna. So me ostale "poenostavljene" tabulatrue očitno razvadile.
Hja to je pa to če si samouk - vse neki po svoje furaš - govorim o sebi, da ne bo pomote Pri meni je problem, da sem se zdaj že na ta napačen način navadil brati/pisati tabulature Vse to zgoraj sprašujem zato, ker prenavljam, oiroma boljše rečeno, izboljšujem album (celoten tab) in bi rad, da bi vse napisal čim bolj po pravilih in standardih.... zdaj klinika verjetno ne bom v nulo preuredil - bom samo natančneje napisal, da so številke fretov enake kot brez kapoja, glede akordov pa... kaj pa vem... morda bom zraven v oklepajih samo dodal še navidezne prijeme le teh. Aja pa še ena stvar (tiče se standardne uglasitve) Tale akord.... e--- B-3- G-3- (ali pa na 6. polju - to ni pomebno) D-3- A-1- E--- ....jaz vedno zapišem kot A# (zvišani A) kar je enako kot Bb (znižani B ) - v nobenih tabulaturah še nisem sicer zasledil da bi kdo še napisal A# - ne vem zakaj se je mene tako prijelo.... lojtrca mi je bolj všeč A je morda še tu kakšno nenapisano pravilo, katere akorde, zvišane ali pa znižane naj bi označevali z # ali pa z b? (v osnovi je pravilno vse) Sem poln vprašanj danes a
Tabulature so nastale ravno zaradi "lažjega razmišljanja" med igranjem. Mimogrede, ko govorimo, da zvok tona A niha s frekvenco 440Hz imamo v mislih ton A, ki je 2 oktavi višje od tona A, ki ga oddaja prazna 5. struna. Na kitari teh 440 Hz dobimo na 5. prečki tanke E strune. V slovenskem sistemu ta ton zapišemo kot a2, v ameriškem pa kot A4. Poglej si spodnje primere s kapodastrom, ki jih je napisala shemshi. Meni osebno je ta način še najbolj všeč: Sankaška polka; Samo malo; A ti sploh veš; Vroči telefon; Yo! (poišči jih v Akordi/Tabulature) Za zvišan ali pa znižan ton res obstaja pravilo. Ali boš zapisal npr. C# ali Db je odvisno od tonalitete oz. lestvice v kateri je pesem.
Aha, torej 440 Hz ni na prazni 5. struni (A), ampak je ta ton A (440Hz) za 2 oktavi višji od tistega na prazni struni. Potem bo verjetno držal tudi podatek, (iz srednješolskega učbenika za fiziko - Rudolfa Kladnika), da je frekvenčno območje za kitaro prične (pri najnižji ferekvenci) pri okoli 60Hz (zgornja frekvenca ni bila podana) - jaz sem pa do danes mislil, da je bila v knjigi napaka in očitno je podatek kar pravilen. Samo 60Hz je kar majhna številka, glede na to da ljudje lahko slišimo frekvence nakako od 15Hz (ali malo več) naprej... Ali morda veš za koliko oktav nižje so pa bass kitare uglašene oz. koliko je je najnižja frekvenca - če je recimo bass štiri strunska, le te strune pa so uglašene enako kot kitara... to me pa čisto tako malo iz firbca zanima. Za te zadeve z označevanjem akordov v različnih uglasitvah, bom pa vedel zdaj za naprej... Pa še enkrat hvala za odgovore
1 Hz = 1 vibracija strune (in nato zvoka v zraku ter zatem še bobniča v ušesu) na sekundo Človeško uho sliši vibracije 20 - 20.000 Hz Vse kar je višje od 20.000 Hz imenujemo ultrazvok (kot vemo se le ta uporablja npr. pri diagnostiki nosečnosti). Psi slišijo vibracije 50 - 45.000 Hz Mačke slišijo vibracije 45 - 85.000 Hz Netopirji slišijo do 120.000 Hz Delfini slišijo do 200.000 Hz Medtem ko zgoraj naštete živali dobro slišijo ultrazvok, slon odlično zaznava infrazvok: Slon sliši vibracije 5 - 10.000 Hz Glasbeniki z absolutnim posluhom lahko ločijo dva različna zvoka, ki sta le 2 Hz narazen. Za večino ljudi pa se morata zvoka razlikovati za 7 Hz, da ju lahko ločimo (pa še takrat ju moramo zaigrati hkrati sicer še tega ne zmoremo slišati). ton A4 (440 Hz) Na tem zgornjem primeru lahko slišimo zelo čist zvok 440 Hz, ki ga na kitari nikoli ne moremo dobiti. Razlog leži v tem, da ko udarimo po eni struni, se majhen del vibracije prenese preko kobilice in ostalih delov kitare tudi na druge strune in les, ki pravtako oddajajo malo spremenjene vibracije. Zvok, ki ga na koncu dobimo ima torej primešanih še nekaj malega ostalih frekvenc. Poleg tega les na kitari določene frekvence dobro ojača, nekatere pa celo oslabi. Prazne strune na kitari oddajajo sledeče frekvence: E4 = 330 Hz (na 5. prečki leži A4 s 440 Hz) B3 = 247 Hz G3 = 196 Hz D3 = 147 Hz A2 = 110 Hz (na 12. prečki leži A3, ki ima podvojeno frekvenco - 220 Hz) E2 = 82 Hz Na svoji akustični kitari lahko pri standardni uglasitvi (EBGDAE) dobimo frekvence od 82 Hz (prazna debela E struna) do 880 Hz (tanka E struna pritisnjena na 17. prečki). Pri bas kitari je najnižja frekvenca celo 41 Hz (psi najnižjega tona na bas kitari torej niti ne slišijo).
Stingray, ti si car vseh carjev! Izvedel sem (za zdaj ) vse kar me je zanimalo in še malo po vrhu Malo za šalo - Mislim, da Stingray kljub vsemu svojemu znanju pa na tole vprašanje ne boš znal odgovorit: Pa česa ti sploh ne znaš? Ava ti, res
V to temo pišem ker me zanima nekaj glede različnih oglasitev Kitaro mam uglašeno na EADGHe rad pa bi si uglasil na DAFCGD. A lahko tako kot pri EADGHe, ko naslednja struna zveni isto kot prejšnja na petem polju.A lahko na tak način uglasim iz EADGHe na DAFCGD Ne vem kako drugače vprašat.
Jop, se da tako uglasiti kitaro ja Samo moraš potem na primernih prečkah potem strune prijemat in jih uglaševat med seboj. Je pa pri tvoji uglasitvi DAFCGD en problem. 6. struno že uglasiš na D (tako da jo primeš na 7 prečki in jo odviješ toliko, da dosežeš enak ton kot ga ima prazna struna A). Tudi 4. struno se da še brez večjih težav uglasit na F (5. struno primeš na 8. prečki, 4. struno pa navijaš toliko časa da boš dosegel enak ton). Pri 3. in pa 2. struni je pa že problem - standardno je 3. struna uglašena na G... da bi jo uglasil na C, bi jo moral naviti kar veliko (lahko jo strgaš) - za 5 poltonov; lahko pa jo tudi odviješ za 7 poltonov in jo uglasiš na nižji C - če poiščeš npr na stadardno uglašeni 3. struni ton C, ga boš našel na peti prečki. Potem 2. struna: enak problem kot pri 3. struni... če poiščeš ton G na standardno uglašeni 2. struni, ga najdeš na 8. prečki - to struno bi moral torej ALI naviti za 8 poltonov (bi se zagotovo strgala), lahko pa jo odviješ za 4 poltone. (vedeti moraš to, da je v eni oktavi 12 poltonov) Zdaj pri tej uglasitvi DAFCGD je tako... Odvisno je od benda, kako imajo to pošlihtano - za to uglasitev imajo potem tudi primerne debelne strun na kitari - kot sem ti že prej rekel bi se lahko 2. in 3. struna strgali, če bi ju toliko navijal - lahko pa bi samo namestil tanjše strune gor namesto teh dveh in bi bilo to v redu (ker tanjše strune nihajo z višjo frekvenco pri isti sili vpetja) A si si to uglasitev sam izmislil? Če nisi mi povej kateri bend (in njihov komad) ima tako uglašeno, da jaz malo poskusim njihove komade zaigrat in ti povem kako, boš moral uglasiti kitaro
Hvala za super odgovor. Bend je pa Sepultura, komad pa Nomad,Territory ali pa Refuse/Resist. Chaos A.D. album^_^
hm... hehe... no stvar je taka... Kaiowas, narobe si prepisal uglasitev iz tabulatur. Ni v tem vrstnem redu kot si napisal: DAFCGD , ampak je ravno obratno: DGCFAD - to je pa za ton nižja uglasitev od standardne (vsako struno odviješ za en ton oz dva poltona) Uglasitev kitar se podaja v tem vrstnem redu: po številkah strun: 6, 5, 4, 3, 2, 1 (šesta je zgornja najdebelejša struna, prva je pa spodnja najtanjša struna). Včasih igram na tej uglasitvi... ne vem kaj mi je blo da nisem opazil Torej kako boš moral uglasiti strune brez uglaševalca (priporočljivo pa je z uglaševalcem - naslednji postopek razlagam samo zaradi razumevanja): Najprej poskrbiš, da imaš kitaro lepo uglašeno na standardni uglasitvi. Nato 6. struno primeš na 7. prečki in jo odvijaš tolko časa, da dosežeš isti ton kot prazna 5. struna A. Zdaj je kitara uglašena na Drop-D. Nato enako kot prej 5. struno primeš na 7. prečki in jo odviješ da dosežeš enak ton prazni 4. struni D. Za 4. struno postopek ponoviš. Pri 3. struni stisneš 3. strno na 6. prečki namesto na 7. zopet moraš to struno odviti. 5. struno zopet primeš na 7. prečki in jo odviješ do istega tona 1. struni. 1. struno pa uglasiš tako... 5. struno primeš na 5. prečki in odviješ 1. struno da dosežeš enak ton 2. strune na 5. prečki. Obvezno je, da imaš točno takle vrstni red! Potem pa je tukaj še ena stvar... ko odvijaš te strune za ton, se sila, ki jo ustvarjajo strune malo pomanjša - kar bo povzročilo, da se bo vrat malo zravnal, ali/in pa se bo tremolo usedel (če ga imaš) - in to se bo dogajalo sproti... in to ti sporti razglašuje prej uglašene strune... zato je treba postopek nekajkrat ponovit... ampak kot sem že rekel, takole je nesmiselno kitaro uglaševat... to se dela z uglaševalcem, ker je s tem potem veliko manj dela - sploh če imaš tremolo namesto navadne kobilice, si boš moral vzeti kar precej časa. Torej tole je bolj 'teoretična praksa'
Eh kake mam jaz.Sem še enkrat pogledal v GP in res je označeno 1.D 2.A...itd. Zmotlo me je, ker je včasih ob strani kar ob vsaki struni napisana uglasitev in sem kar avtomatsko prebral od 6. proti 1. No sedaj sem uglasil. Uglaševalec tak imam sam nisem vedel kje začet (kolk tonov al pa poltonov nižje).Tak da je teoretična praksa prav prišla Pri takih stvareh se pa potem pozna,če sem bol švoh v teoriji. Nekaj me še zanima.Na uglaševalcu lahko nastavljam tudi ključe E,C,F,B. Kater mora bit za kitaro, pa kaj ubistvo sploh je to, heh
Ponavadi je s kapodastrom tako, da se akordi pišejo kakor da bi se igrali pri začetku vrata. Torej se igrajo navadni "open chordi" in tudi pišejo se kot le-ti. Samo opombo je potrebno napisati na začetku, da je kapodaster na določenem polju. Opomba sama pove, da bodo akordi, ki jih boste igrali za določeno število poltonov zvišani v primerjavi z napisanimi. Primer: Taka tablatura -2--2- -2--3- -3--2- -4--4- -4--5- -2--2- bi se zapisala takole *kapodaster na 2. polju -0--0- -0--1- -1--0- -2--2- -2--3- -0--0- Ali z akordi preprosto: E C seveda damo pod naslovom pesmi opombo glede kapodastra. Upam, da je jasno, kaj mislim povedati. Opravičujem se, če sem ponovil kaj od zgoraj napisaneg, ker se mi ni dalo prati vsega!
Hehe, si mislil napisati od 1. proti 6. struni - to bi bilo narobe hm, tole pa ne bi vedel kaj je (jaz imam namreč uglaševalec na multiefekterju - ki pa nima nobenih takih funkcij - zato tega ne poznam). Upam, da ti bo lahko kdo drugi tukaj pomagal...