Pesem v besedilu napraviti, da dobro zveni v uĹĄesih

Discussion in 'Teorija' started by Nenad, Jun 5, 2007.

1. Nenad

Nenad Senior Member

Vprašanje ? ... Pesem sem spesnil , sedaj pa bi jo želel uglasbiti (?)

Dobro saj razumem...iščeš akorde, ki se ujemajo z besedilom tako, da jih brenkaš in poješ zraven. Je podobno že besedilu, ki ima dane akorde, da jih brenkaš.
    Želel bi slišati od nekoga, ki ima izkušnje s tem, kako to gre, kako od teksta do komada kot temu rečemo po domače. Na strani trzalice nisem zapazil te teme, če pa je me kar dajte mahniti po glavi:bangin:

Pa prosil bi, če se razpišete. Ali bi lahko malo spregovorili o tej temi ?

Nenad

2. For

For Active Member

Ni rečeno da ti bo ratal ^_^

Pri meni je to tako..... ko imam nekaj novega na kitari, rabim čim več besedil in potem iščem najbolj primernega. Pa še potem ko ga najdem, ga je treba malo prilagoditi melodiji....včasih kaj zbrisati ali dodati...:) Poglej v teli temi od Robija ...nekaj sem poskušal z njegovim besedilom narediti ....ampak na hitrico, samo da mu dam idejo. Obrati pozornost kaj sem vse spremenil v besedilu...

3. NoMAD

NoMAD Administrator Staff Member

Ideja je dobra je, samo ne vem če smo sposobni kej velik od tega povedat...

Sam se zgubim takoj na začetku vsakega topoglednega poskusa.
    Razlogov je več... najpogostejši je: samokritika (ko poslušam lasten posnetek ugotovim al da je zanč, al pa preveč spominja na kej že znanega...

Obstaja še ena travma... Ko ti rata neki zašpilat, pa hočeš to nasledn dan ponovit... je kriza, ali si pozabil, ali ne znaš več ali pa glej gornji odstavek !

Zato se vedno snemam in - jasno vsi posnetki so vedno zanič (glej prvi odstavek) lahko se pa tudi pozabim posneti ... in tedaj obvezno nastopi legendarni Murphy...

Ko se skopljem iz tega bom pa napisal kako mi je ratal...
    No ja - ko bom velik, mi bo menda ratal ane ...

4. Nenad

Nenad Senior Member

jaz imam pesem v angleščini, je neke vrste duhovna, refren sva s prijateljem že uglasbila. Razkrijem sam refren. Ko nama bo pa ratalo s prijateljem celotno pesem uglasbiti, ... zavedam se, da bo trajalo kar veliko časa .. bom pa dal na trzalico.

Refren
    Code:
    Em                                          G
     Oh, Lord would you save me,

A                                            Em

Save me from this prison body,

Em                 G                  A                Em

Oh, Lord pull out my soul from that body,

Em     G        A      Em

And make me free.
    Nenad

Last edited: Jun 5, 2007
  5. Nenad

Nenad Senior Member

ma akorde je vrglo drugač...ah nič za to .... ko bova končala s prijatlom, dam na trzalico. Drugač pa, se kar razpišite na to temo !

Nenad

6. NoMAD

dat moraš V "code" ... če greš v napredno urejanje maš gor uno ikono z lojtro #

samo najbrž si ti to pisal v wordu, pa tud tuki jih pol razmeče posvoje
    Uprabljaj beležko (Notepad)

7. Robi-kita

Robi-kita Senior Member

hm meni nikoli ni blo problem napisati samega besedila, vedno mi je bil problem to pol odpeti kot sem si v osnovi zamislo, pravzaprav moram priznat da ni lahko narest kvalitetne pesmi, če hočeš met dobro besedilo moraš uporabit skrajne točke pameti, če pa hočeš še super ritem in prave akorde je pa to že prav fina zadevca... Ampak nič bat, vse se da, če je le volja, vstrajnost in disciplina...

lejpi pozdraf

8. F(r)iend

F(r)iend Super Moderator Staff Member

V osnovi imaš dve varijanti:

1. da napišeš besedilo in potem (tako kot si sam rekel) iščeš kombinacije akordov za zraven in sestaviš melodijo in kasneje dodajaš ostale zadeve!

2. da napišeš celotno glsbeno podlago in potem nanjo napišeš besedilo

Obe varianti imata prednosti in slabosti. Meni se bolj dopade druga varianta (ampak nimam kakih težkih izkušenj, tako da...) Prednost druge variante se mi zdi ta, da komad ki nastane na ta način zna bit veliko bolj zanimiv, razgiban, mogoče ne tako suhoparen in zlajnan.. nevem akko bi rekel... ampak to seveda ni nujno... to je zdaj tako,. če misliš sam pisat in besedilo in melodijo potem probaj obe varianti in boš videl katera ti bolj paše, pri kateri ti uspe kaj boljšega nardit, kej s čimer si zadovoljen...

Tako, samo na kratko... ko bo cajt in ko mi dejansko rata kej nardit bom pa bolj pameten;)

9. Nenad

Nenad Senior Member

Malo sem iskal po Youtube in našel dva zelo dobra linka, kjer je prikazano kako iščemo primerne prijeme z vzorcem brenkanja za pesem, ki jo napišemo sami. V teh dveh posnetkih lahko vidimo vsaj to kar je F(r)iend napisal.

http://www.youtube.com/watch?v=_1rVtn-sbWs

http://www.youtube.com/watch?v=dFtHO5tnY7s

Men je v teh dveh linkih zelo všeč, ker tip lepo razlaga in prikaže...pa še seznam prijemov za določen ključ igranja v C, G, D ... itd. (12 ključev) se da potegniti dol, zelo dober pripomoček !

Men je razumljivo in upam, da bo še komu drugemu pomagalo. :thumbup:

Lep dan

Nenad

10. prowler

prowler Senior Member

Pri meni, pa je tako, da besedila ko pišem imajo že melodijo! Nekako si jih pojem, ko jih pišem :D
    Čeprav pogosto potem tisto melodijo pozabim :p

11. Robi-kita

Robi-kita Senior Member

prowler sva na popolnoma enakem sistemu :D Jaz namreč delam popolnoma enako.

Nisem je ljubil je nastala točno tako kot praviš.

najprej sem določo katere akorde bom igrav (D,A,G,D,A,D), ker je bila najlažja verzija ta skupek akordov ponavljati sem to uporabil. Ko so enkrat akordi si zamisliš eno tematiko na kateri bo pesem temeljila (če nimaš zamisli že prej) in začneš skladati. Jaz si vedno ob sestavljanju besedila pesem vedno znova odpojem in to na glas da vidim ali sem pesem sploh sposoben odpeti tako kot si jo želim, če ne morem pač iščeš nove rešitve, ob tem pa se še vedno dotikaš osnovne tematike.

Pol je zelo fajn če ima pesem nek (kar se le da) dober refren, Refren je večino krat samo jedro oz bistvo pesmi, kar pa niti ni nujno.

No in na zadnje je na vrsti ritem (če ni že določen takrat kot akordi).

Jaz bom tako reko: Če pesem ustvariš z občutkom in iz srca ni vrag da bi bila slaba in če ti uspe z njo vzbuditi tudi občutke v drugih si zmago.

To bi bilo nekako moje trenutno mnenje o teh zadevah.

Lejpi pozdraf

12. prowler

prowler Senior Member

No, ja, js akorde poiščem šele kasneje, jaz si melodijo izmislim brez akordov!

13. sallamon

sallamon New Member

Pri meni je pa tako, da se mi melodija in besedilo porodi ob brenkanju akordov. Ponavadi se to zgodi popolnoma nepričakovano.

Se pravi:
    1. Akordi->2. Melodija->3. Besedilo

Če sem pa imel že napisano besedilo, potem sem iskal pametno zaporedje akordov in ritem, ki najbolj ustreza besedilu, melodija potem pride sama od sebe, ob igranju akordov zraven besedila.

14. mondxxi

mondxxi Super Moderator Staff Member

Ok.. mogoče neumestno pa vendar.. mogoče ti bo le v pomoč Nenad:

Jaz sem pisal besedila oziroma pesmice.. pravzaprav samo eno, potem sem pa začel komponirat..in pri vsem skupaj ostal samo na glasbi.. nič petja nič besedil...

Tudi to je svojevrstna rešitev iz zagate... ane?

lpmondxxi

15. NoMAD

:eek: :eek: :eek:

dej no mondxxi, ... a sploh veš kako težko smo ga prpravl do petja !
    o ti frdamani špilfardirbar !

16. For

For Active Member

Točno tako! Sva na istem sistemu! :)

17. Nenad

Nenad Senior Member

Nomad,...brez skrbi...razviti glas čez noč, se ne da....to verjetno ve vsak.

Treniram, se trudim....bo počas. Lahko bi rekel, da prebujam svojo zaspano dušo. Res je, da ste me pripravili, da zapojem kot sem pač zapel ampak vse ima svoj čas.
    Vesel sem, da v tej temi lahko spoznavam izkušnje od drugih...kako so spesnili in uglasbili besedilo z akordi ali prijemi v melodijo. To mi veliko pomaga.

Vse kakor pa potrebujemo takšno temo, da se pogovarjamo...nikoli ne veš, komu še bo to prišlo prav,...te stvari niso skrivnost...spodbujam vse...dajte se razpišite...predvsem tisti, ki imate izkušnje !

Hvala za razumevanje

Share This Page