Lep pozdrav, mene pa zanima kako naredim picnch harmonics. Gledal sem že nekaj lekcij, pa mi nekako ne uspe. Natural vem kak se jih, klele pa nekak z prsti nekaj narediš samo ne vem čisto kaj. Bi pa res potreboval tole, za stvari od Vaija, pa tudi za druge solaže.
Sprašuješ po Pinch harmonijah ali po Pitch harmonijah? To sta dve različni vrsti harmonij - preberi temo Natural And Artificial Harmonics Stingray je opisal Pinch harmonike, Posnjak pa Pitch.
ja sej sm nek pogruntal. Sem pa tud da ne ratajo kr tko. U mislih sem imel pa pitch, katere lahko dobiš kjerkoli hočeš (strune, prečke).
Z vajo boš že dobil občutek Za začetek bo lažje če se jih naučiš izvabit iz zgrnjih (debeljših/opletenih) treh strun... na tanjših strunah moraš biti bolj natančen. Pa malo bolj odprt gain tudi pomaga - in seveda distorzija - ker na clean kanalu se pitch harmoniki skoraj ne slišijo.
jap vaja dela mojstra, prvo morem nove trzalice dobr, k jst lahk špilam sam ss ibanezovmi ss smirkovim papirjem, ker mi druge drsijo, te ki jih pa mam so pa že zelo znucane.
Tudi jaz uporabljam te trzalice in ne morem igrati z drugimi! Sicer pa se jaz orientiram po magnetih in po vratu. En enostaven harmonics dobiš takoj nad koncem vrata. Naslednji pa ob robu vratnega humbuckerja nekje. Seveda tako je pri moji kitari, ampak priporočam ti, da pogledaš dobro, je je trzalica v primerjavi z magneti in podobno, da potem lažje najdeš!
hmmm jap - sem pregledal še par videov na YT - Pitch in Pinch harmonije naj bi bile ista stvar... Tale poba razlaga Pitch harmonije kot navadne naravne harmonike Pitch Bend pa kot tiste cvileče - Očitno sploh ni nekega dogovora kako se posamezna harmonija imenuje, al pa nihče ne ve o čem zares govori.... Kaj pa naši teoretiki pravjo? PS: Tukajle sem vprašal kako se imenujejo tile naravvni harmoniki za katere sem mislil, da so PiNch - še čakam na odgovor. (BTW: tudi svetujem ogled tega zadnjega videa - gre za avtorski komad MattRach-a)
ja sj mam mattracha pod subscribe, k itak d je car, heh ponavad bolše nardi kot je biu original, vem pa d ma tud nek svojih komadov. Sm že use pregledu drgač Sam je pa tud en osel, da je ibanez JEM prodal pa tole sra*** nabavu.
Tej harmoniki ki jih MattRach špila na začetku so naravni harmoniki, ki jih dobimo tako, da se z levo roko (desničarji) samo dotaknemo strune nad prečko in z desno roko trznemo struno. Naravne harmonike lahko dobimo samo na določenih prečkah: Na 12. prečki (ki je polovica dolžine strune), na 7. (ki je tretjina), na 5. (četrtina), pa tudi na 3. in 9. se da izvabit. Če pa z levo roko primemo npr. na 2. polju in potem damo nad 14. prečko prst in trznemo, bo tudi nastal naravni harmonik, na isti način kot prej nad 12. prečko, samo da je zdaj celotna dolžina strune skrajšana za 2 polji. (zato moramo iskati hramonik nad 14. prečko). Razlika je še v temu, da moramo zdaj z desno roko in naslonit prst nad prečko in trznit... ponavadi se prime trzalico med palec in sredinec, s kazalcom se pa dotikamo strune nad prečkami. Ravno to počne MattRach v tem videu!!! Vsi ostali harmoniki pa so po slovensko umetni harmoniki, ki pa se delijo na: rahel harmonik, priščipnjen (pitch) harmonik ter polovičen harmonik (to sem pobral iz GP-ja). Razlike med njimi pa nevem, ampak se mi zdi, da se vse dobi s pomočjo palca desne roke, kot je opisano v videu, ki ga je prlimal partyboy. Pomojem je razlika med njimi samo v tem kje trznemo - ali bolj proti vratu ali bolj proti bridge-u!
Če je Telecaster sranje, potem pa ne vem... O flažoletih je bilo že precej povedanega, ampak še meni ni jasno poimenovanje. Potrebno bo poiskati teorijo katere se bomo držali, da ne bo vsak na strani drugače razlagal tega!
Kot jaz razumem stvar je tukaj na delu fizika, ki poskrbi da struna niha malo neobičajno... (glej sliko) ... marsikdo bi rekel da opleta. Glede na tehniko, kako pripraviti struno do takega stanja, pa obstajajo razlike. In kot povsod je tudi tu ena velika zmeda s poimenovanji... TALE ČLANEK in potem seveda še ta TALE članek iz wikipedije sta najbrž odlično izhodišče za ugotavljanje kaj je res in kaj ni... kar se tiče poimenovanja, bi pa res rad videl da (magari tukaj) začnemo ustvarjat ene standarde, ki jih bomo potem uporabljal... tukaj je še en vir : KLIK ... priklikajte se preko "Časovi 2" do "tehnike sviranja"
Če struno normalno zabrenkaš niha z enim hrbtom, na konceh strune pa sta vozla. Če struno nekje narahlo stisneš, ji na ta način vsiliš dodaten vozel, kar pomeni, da struna niha z višjo frekvenco. Torej, s flazoletom (naravno harmoniko?) na 12. polju ji vsiliš 1 dodaten vozel, na 7. polju 2 vozla in tako dalje.. Na krajši razdalji od krajnega vozla, kot ji poskušaš vsiliti vozel, višja je frekvenca. Pri pitch harmonikih (?) to počneš razmeroma blizu krajišču strune, zato so tudi nastale frekvence razmeroma visoke (valovne dolžine pa kratke).
ma ja natural vem, jaz sem v tej temi spraševal po PITCH oz. PINCH harmonikih. Prowler - telecaster (vsaj meni) ne gre preveč... ...uglavnem je grd ko hudič.