Power akordi

Discussion in 'Teorija' started by DeeDee, Nov 12, 2005.

1. DeeDee

DeeDee New Member

Pozdravljeni,

Sem novopečeni "kitarist". Osnovno glasbeno znanje imam iz glaebene šole, kjer sem se učil klavir. Sedaj pa bi se rad čimhitreje naučil osnov kitare (akordi). Na strani sem zasledil izraz "power chord" - akordi sestavljeni iz osnovnega tona in le še enega (in ne 2 kot je občiajno). Prosil bi za bolj podroben opis le taeh- se z njimi da igrati vse akrodne skladbe in kje so zbrani na strani. Najlepše h :) vala za pomoč!

Last edited by a moderator: Apr 12, 2007
  2. LiMuBai

LiMuBai Trzalica.COM Staff Member

3. Stingray

Stingray Super Administrator

Jp, v tisti datoteki zgoraj boš našel poglavje o Power akordih in kako se jih na kitari zaigra. Prikazanih je par primerov, ki pa jih lahko potem uporabiš po celi ubiralki kitare. Odvisno pač kateri power akord potrebuješ. Glede na to, da imaš glasbeno šolo lahko ostala poglavja v datoteki mirno preskočiš.

4. DeeDee

DeeDee New Member

Zgoraj omenjeno datoteko sem si snel in ravno v njej sem zasledil "power chords". To, da jih lahko prestavljam gor in dol (in dobiva različne tone razumem).
    Vendar pa imam nekaj vprašanj glede njih (oprostite če se bodo komu od izkušenejših zdela butasta ali samo po sebi umevna, ampka v stik s kitaro sem prišel šele ta teden).
    in sicer:

1. Ali se power chords igra lahko le po zgornjih dveh strunah (najdebelejših, kot je prikazano tudi na slikah), ali se jih lahko igra tudi po drugih?

2. Ali se da s power chords zaigrati VSE skladbe, ki so napisane za "normalne" akorde?

3. Tu je primer tablature.. Ali gre tu za powre chords (predvidevam da)?

e|--------------------------------|
    B|--------------------------------|
    G|--------------------------------|
    D|--------------------------------|
    A|-7-7-5-7-5-7-5-3-3-3-3-5-5-5-5--|
    E|-5-5-3-5-3-5-3-1-1-1-1-3-3-3-3--|

4.Ali so power chords prava izbira za nekoga , ki bi se rad hitro naučil osnov kitare?

5. Stingray

Stingray Super Administrator

1.) Igra se jih lahko tudi po drugih strunah in na različne načine. Tudi pri teh gre v bistvu za power akorde.

Primer: Deep purple - Smoke on the water

-------------------------------
    0 3 5 --0 3 6 5--0 3 5 3 0
    0 3 5 --0 3 6 5--0 3 5 3 0
    G B
    D F

3. struna je G struna, 4. struna pa D struna. Že samo, če hkrati odigraš ti dve prazni struni dobiš power akord:
    1G, 2A, 3B, 4C, 5D
    Če obe struni hkrati zaigraš na 3. polju (ali kakšnem drugem) pravtako dobiš power akord: 1B, 2C, 3D, 4E, 5F

2.) Če si dober verjetno res :) Samo bo šlo za variacije skladb, npr. Mozart v rock ali metal izvedbi.

3.) Da, pri omenjeni tabulaturi gre za power akorde v njihovi osnovni obliki.

4.) Lahko - več poti vodi v Rim. Poizkusi s Smoke on the water in podobnimi lahkimi zadevami.

6. DeeDee

DeeDee New Member

Hvala za posredovane iformacije! [​IMG]

P.S. So power chords le prilagoditve skladb bendov, ali so nekateri bendi skladbe igrali le s power chords (moj firbec)?

7. Smokey McPot

Smokey McPot Senior Member

tam tako imenovanim ''power chord''-om se lahko reče tud drugač... velkrat boš prebrau al pa slišu besede kot sta riff in terca (čeprav se riff velikrat igra po treh tonih) ... dostkrat se sliši tudi izraz sekunda ipd. ker si pač bil v glasbeni šoli boš vedel o čem govorim.

glede igranja vseh pesmi po power chordih pa... JA se lahko igra vse celo pesmi ki se igrajo po samo enem tonu (če si dost spreten) poiskati to pa tudi ni problem... imaš znanje s teorije in o lestvicah... se pravi da je dost da veš imena praznih strun in naprej ''šteješ'' tone po lestvicah da jih najdeš (in zraven zaigraš ton ki spada k power chordu)...

[strune od najtanjše do najdebelejše: E-H-G-D-A-E (spet je namesto H velikrat napisan B )]

p.s. ja veliko bendov igra samo s power chordi

nekaj malega o tem... pa lepo treniraj [​IMG]

8. AliAs

AliAs Super Administrator Staff Member

Tudi jaz, ko sem se še učil igrati (prijemati) akorde so me najbolj matral recimo barreji ker je zanje potrebno veliko moči oz. grifa. Zato sem se prej vedno navadil kakšno pesem samo tako, da sem jo igral samo s power akordi, ko pa sem že dobil malo filinga (takt, pa da si zapomniš zaporedje - to pri prvih začetkih malo traja) sem pa postopoma prijemal cele akorde in danes s tem že nimam več problemov. Za učenje "riffanja" so pa enkratni komadi od rammsteinov in sicer iz prvih treh albumov [​IMG]

Last edited: Apr 12, 2007
  9. fishstake

fishstake New Member

mene zanima kaj je ubistvu fora power akordow, zakaj nej bi jih uporablal namest navadnih??
    In kako se primejo, mislim ali z barrejem al tko pac... ne z barrejem ce me razumete [​IMG]
    Kako bi naprimer prijel tele:

___G5______A5______Bb5_____F5______D5____________C5__D5
    e|-----------------------------------------------------------------|
    B|-----------------------------------------------------------------|
    G|-------------------------101010107-7-7-7-7-7-7-5---7-7-7-7-7-7-7-|
    D|-5-5-5-5-7-7-7-7-8-8-8-8-101010107-7-7-7-7-7-7-5---7-7-7-7-7-7-7-|
    A|-5-5-5-5-7-7-7-7-8-8-8-8-8-8-8-8-5-5-5-5-5-5-5-3---5-5-5-5-5-5-5-|
    E|-3-3-3-3-5-5-5-5-6-6-6-6-----------------------------------------|

10. AliAs

Tako npr primeš G#5 (G# power akord)

-----
    -----
    -----
    --6-- mezinec
    --6-- prstanec
    --4-- kazalec (ki je tudi narahlo položen na vse nižje ležeče strune)

tako pa C5 (C power akord)

-----
    -----
    --5-- mezinec
    --5-- prstanec
    --3-- kazalec (ki je tudi narahlo položen na vse nižje ležeče strune)
    ----- dušiš s konico kazalca ali pa s palcem (kar ti je lažje)

Power akordi bolj 'žagajo' (v žargonu) kot navadni akordi, pa še lažje jih je prijet (včasih)
    Sestavljeni so samo iz dveh tonov - prvega in petega.

C5 npr je sestavljen iz C tona (prvi ton) in iz D tona (peti):

-----
    -----
    --5-- C ton le da je za oktavo višji
    --5-- D ton
    --3-- C ton
    -----

11. G0lden

G0lden Member

Power chordi so v bistvu bareji, imenujejo se tudi (tako sem nekje zasledil) drsni akordi.. Uporablajo se največ v punku, hard rocku, heavy metal in v glavnem na ritem kitari... Toliko kolkor se meni sanja o razliki, verjetno se tudi malo motim, naj pove več o tem kdo z glasbeno teorijo :p

LP

12. NoMAD

NoMAD Administrator Staff Member

Tej razlagi (od AliAs-a) skoraj ni kej dodat, razen tega mogoče da se da te powerchorde še bl poenostavt, samo dve struni... C5 = C in D...

Ampak oglašam se zato da bi povprašal če ma kdo kako idejo kako se temu reče po slovensko,
    oziroma kako bi zapisovali?
    močni akordi ? :100: a ni močna.
    petke, petice ...
    poverji, poverkordi...
    dvokordi (zaradi dveh tonov)

skratka spet imam (5) pet minut za slovenski jezik.

13. KeepRockin

KeepRockin Member

jz jim pravim kr petke, petkice al nekak tak pač, se mi lepo sliši :tongue:

ja drgač pa so ful uporabni tudi pri ugotavljanju akordov-ko za neko novo pesem iščeč akorde al pa kaj, pa najprej s petkami probaš. pač praktični vsesplošno.

14. fishstake

fishstake New Member

aha, a pol če prav razumem moreš prijeti akord tako da dušiš vse strune ki pač naj jih nebi zaigral in se ne trudiš s tem da bi zaigral samo tri oz. dve struni?!?

15. AliAs

Jap, tako je. Ampak vseeno poskusi roko natrenirat da boš udarjal čimbolj samo 'zaželjene' strune - to je lažje če igraš samo po zgornjih treh strunah.

BTW, a sploh obstaja slovensko ime za power akorde? Je res 'Drsni akord', kot pravi G0lden? :42:

16. NoMAD

NoMAD Administrator Staff Member

Zdajle sem ravno prebral stare poste, ki jih je AliAs linkal in tam mi najbolj dopade izraz od Smokey McPot-a
    "terce"... sam res si ne predstavljam punkerjev, al pa takih fulmetalcev, k se v pogovornem jeziku obkladajo s tercami ...
    ko reče terca - pomislim na večglasno petje "v tercah" ala kake katarine... max rock varianta so tle Beatli ali pa Beachboysi...

17. G0lden

G0lden Member

Mogoče se motim, mislim pa da sem zasledil nekje takšno poimenovanje, to pa zaradi tega ker v bistvu bare vedno ostane isti, spreminjajo se ostali prsti in posledično dobimo občutek kot da dejansko drsamo gor po ubiralki gor in dol...

Nevem kje sem to zasledil :42:

18. kruh

kruh New Member

Če ga igraš na dveh strunah je lahko kvinta.

19. KeepRockin

KeepRockin Member

Ok vse lepo jasno itd...samo nekatere 5ke so precej podobne molom. Npr. G5 je dokaj podobno g-mol. Zaj pa mene zanima, kak ugotoviš, če je v nekem komadu petka al mol? :42:

20. odem81

odem81 Member

Če je mol,pol slišiš poleg petke še tavisoke strune(B e) ki jih pri tapravih petkah ni ;)

Share This Page