Vem, da je rock n'roll načeloma zelo lahko igrat na klaviature, ampak če ti noben ne pokaže, ni Torej, zadnje par mesecev se nekaj sama ubadam, odkrivam nove sfere hammond soundov, vesoljskih synthov, vsega živega... In mam par kompleksnih vprašanj. Pa me zanima, PlinkPlonk al pa kdo drug, če bi mi lahko pomagal... Torej, vloga klaviatur v bandu je drugačna, če igraš z zvokom klavirja, hammonda al pa kak synth sound. To sem že skapirala. Ampak problem se mi pojavi, ko preprosto ne vem, nimam ideje, kaj naj igram na akorde, ki si jih zamislimo za določen komad. Al paše, če igram štirizvoke preko, npr. A7 ko kitarist igra A5? Predvsem te harmonije mi delajo težave, no.
js predlagam d si pogledaš od kka druzga komada note al pa tablature za kitaro pa synth in ugotoviš kaj se špila, ane? teorije pa nimam tok d bi ti loh povedu...bo mogu pa kdo drug še odgovort
Pri mojih komadih vloga klaviatur ni pogojena z zvokom. Spremljave ali solaže lahko igra vsak inštrument, jih je pa seveda potrebno prirediti glede na inštrument. Tudi akordi niso tako zelo omejeni. Ko jaz klaviature pišem, jih pišem glede na komad. Sam ti ne bi mogel dati univerzalnih navodil glede klaviatur.
Se mi zdi, kot da mi ne pride nobena ideja - pa ne nujno za solažo, lahko tudi kaki riff, da nena skoz celi komad tepiha držiš, skup pravit. Se mi zdi, da se ne morem sprostit, dosti sem že tudi pozabla - moja gl. šola je 8 let nazaj, pa še to je blo bolj tak-tak. Pol ko pa npr. kitarist nekaj odšpila, pa: aja, saj kaj takega bi lahko meni tudi kapnilo:doh: Mam vizijo, ful mi je všeč če bi kaki jazz vtihotapla poleg, ampak don't know how. Ayo, govorim o avtorskih komadih, priredb mi ni problem skinjevat
Potrebno je nekaj teorije. Lestvice! To je prvo! Da veš kaj igrat v vsakem primeru. Ampak tega je toliko, da ti tu ne morem napisati. Kljub temu, da sem kitarist, pišem tudi tablature, tudi če jih ne igram. Lahko ti kaj razložim preko msn ali kaj podobnega, ker ti takole lekcije ne znam napisati, sicer bo stvar verjetno bolj z vidika kitarista, ampak mislim, da lahko kaj pomagam. V mojem profilu je msn naslov.
Joj, prowler, na msnju sem pa jaz glih 2 uri na mesec al pa še to ne več Pa saj mi že gre na bolje. Malo bolj sem se začela poslušat, pa se kr pozna.
Ahoj! Me veseli, da imamo take klaviaturske entuzijaste. Nekaj osnovnih nasvetov za igranje v bendu: - ja lahko igraš štirizvoke, še več, lahko igraš petzvoke brez najnižjega tona (ker najnižji ton ponavadi igra bas), pri rokenrolu pomojem pašejo 7ke (torej če bas igra A, ti igraš cis, e, g in h). - pazit moraš, da se tvoja vloga ne križa s kitaro. Vkolikor ima kitara nek rif, ti ne moreš taisti rif uporabljat (ker potem rata preveč), ampak npr. filaš tišino pevca s kakimi odgovori, in obratno. - predvsem poslušat, kot vidim da si že. To je super način, da ugotoviš kako stvari delujejo. Najprej poslušaj bas da ugotoviš harmonsko strukturo. Nato poslušaj barvo akorda, ki spremlja nek basov ton - ali je molov, durov, 7, ali ima septimo in nono? Nato poslušaj kako sodelujeta kitara in klaviature (ker sta oba ritmična inštrumenta, morata vedno sodelovati in ne igrati en čez drugega!). LP plinkplonk
Jah, problem je, da te v klasičnih glasbenih šolah tak učijo, da se ti potem 7ke slišijo ful mimo. In se moram full silit, da mi ta zvok pride v uho, ker se mi zdi, kot da mimo igram, kot da sem se zmotla Naši komadi majo tako strukturo, da je kr precej sinkopiranja notri, ampak to mi ne dela težav - metronom, pa je. Tale tvoja druga alineja PlinkPlonk - tu si zadela bistvo tistega, akr me muči. Recimo, ko kitarist solira - ali mu samo podlago držim? Kaj je to, akorde, al lahko jaz tudi takrat kako melodijo igram? Meni se zdi, da je preveč zabasano, če skozi celi komad nekaj igram, mi je ljubše, le bi recimo res samo praznino filala. Ampak kako? Všeč mi je stil klaviatur pri Status Quo. Hvala PlinkPlonk, za vse nasvete!:
Dogaja se mi tudi, ko recimo komad že nekaj časa igramo, da potem, ko poslušam, kar zaslišim, kaj bi lahko igrala, kaj bi ful pasalo not! Ampak pol to ni tak enostavno iz glave spravit v prste, pa se ne sliši kot bi se moglo - in medtem, ko poizkušam, že pozabim tisto prvo melodijo, ki sem jo imela v glavi. Pa odplava ful dobra ideja v neznano.
Glede teh 7k- ne jih silit noter, če veš da ne paše (če špilate na podlagi blues forme, se večinoma da 7ke, včasih pa treba tud mol7). Pazi tudi, da se se kaka 7ka ne križa z melodijo pevca. Napiši akorde kakega komada pa ti lahko bolj natančno svetujem kako in kaj. Kadar kitarist solira, je najboljš, da špilaš kake rife z akordi (s tem mu daš harmonsko podlago in s tem tud njemu pomagaš, da ve v katerem delu komada je). Kadar tud v solu pršpona kak akord, uporabi uho in se umakni, če slišiš, da se križa. Lahko mu tud dopolnjuješ solo, tko da ponoviš kako njegovo frazo/melodijo, jo obrneš, odgovoriš nanjo (a ponavadi le takrat, kadar ima v solu kako pavzo, ne smeš skakat noter medtem ko on igra). Poslušala sem malo status quo na Myspaceu. V bistvu tko kitara (kitari?) kot klavir špilata rife, s tem da klavir v nekoliko višjem registru in bolj blues fraze. Kadar špila pa isti akord kot kitara, se pa precej porazgubi, kar je dost škoda (s tem komad ne pridobi kej dost, klaviaturist se pa vseen matra). Če ti sede pa nasploh v celem komadu samo luknje filat, je to čist kul! Filaš lahko tako z melodijicami (lahko si jih tud v naprej sestaviš) alpa akordnimi bloki, poskusi tako, da tvoje "intervencije" pozanimivijo komad, ga nabijejo z energijo. Igranje tistega, kar slišiš v glavi, je zelo pomembno, tako za filanje lukenj kot improvizacijo! Pri tem ne poizkušaj najdet to na klaviaturi, ampak najdi najprej v glavi, nato pa zašpilaj (s poiskušanjem stvar samo izpuhti iz glave, kot si že ugotovila). Ta proces je v začetku dolgotrajen, a se pospeši s prakso in treningom: - poslušanje in skinevanje s posnetka, ki ti je všeč: ko slišiš melodijo, ki ti je kul, enostavno razmisliš, kje bi bilo to na klaviaturi, in zašpilaš (alpa napišeš na kos papirja, če nisi pri klavirju). Ne pa probavat najdet na klavirju, ker, kot rečeno, s tem hitreje izgubiš melodijo (in hkrati leniš možgane). - Navadi se slišat ton za tonom v komadu, v vsakem posameznem akordu. Najprej osnovni ton, nato terco, nato kvinto, nato pentatoniko in "blue note". Pol pa ni lepšga filinga, ko špilaš tisto, kar sproti nastaja v tvoji glavi. LP plinkplonk