Soliranje s trzalico / Držanje trzalice

Discussion in 'Teorija' started by Hrastopow, Jun 27, 2007.

1. Hrastopow

Hrastopow Member

Soliranje s trzalico / Držanje trzalice

zdravo!

evo končno sem si ubavil še ojačevalc tako da sem zdej začel špilat na električno.
    zdej je pa nastal problem!
    6 let v glasbeni šoli sem igral klasično, vse lepo na prstke, trzalico pa sem moral sežgat, da jo učitl ja ni najdu ^^

zdej sem se spravil na električno, kjer pa se mora vse solaže in vse igrat z trzalico -.-

a obstajajo kake vaje kako se to naučit čimhitrej al pač preko preigravanja komadov?

hvala!:lol:

2. prowler

prowler Senior Member

Hehe, tako zvani pajek je kar dobra vaja, mislim, da je tudi to Nenad objavil, tako da si poglej.
    ----------------------------------------------1-2-3-4-2-3-4-5-----------
    -------------------------------------1-2-3-4--------------------2-3-4-5-
    ----------------------------1-2-3-4-------------------------------------
    -------------------1-2-3-4----------------------------------------------
    ----------1-2-3-4-------------------------------------------------------
    -1-2-3-4---------------------------------------------------------------- Itd.
    Upam da je jasno za kaj gre! Igrati pa moraš tako, da igraš dol gor dol gor ves čas, in seveda enakomerno dolge note. Ko se navadiš to lahko ponoviš vajo tako da igraš gor dol gor dol, kar je obratno od prej.
    S to vajo se navadiš med drugim tudi koordinacije. Poleg tega da razgibaš prste.

3. Hrastopow

Hrastopow Member

super! čeprav mene najbolj matra menjavanje med strunami, predvsem med sosednjimi, običajno "sfalim" pravo struno oz. zaigram obe naenkrat :/

jah kej nej..vaja dela mojstra :)

4. AliAs

AliAs Super Administrator Staff Member

Kako hitro se boš naučil igrati s trzalico, je odvisno od tega, koliko časa boš posvečal npr vaji, ki ti jo je dal prowler, ali pa preigravanju komadov - veliko vaje je torej pomebne...

Pa še par inf, k ti lahko koristijo:
    Trzalico se drži s palcem in kazalcem; roko s katero brenkaš imej sproščeno - oz igraj z zapestjem (poskušaj NE premikati cele roke, ampak samo zapestje); trzalice ne drži čisto vodoravno s strunami, ampak jo malo nagni - tako je lažje trzati strune gor-dol; in strune poskušaj ubirati čimbolj izmenično dol-gor-dol-gor... - oz kakor se ti bo zdelo najlažje (včasih je to odvisno tudi od pesmi)

Last edited: Jun 28, 2007
  5. PERO25

PERO25 Member

V bistvu solote lahko igraš s prsti, ampak boš mogu pustit mal daljše nohte. PA glede na to da si bil v glasbeni šoli bi jih že mogu met. Vendar pa boš akorde še vsen mogu špilat s trzalico.

6. Hrastopow

Hrastopow Member

veš vseh 6 let glasbene šole nisem igral z nohti. Učitelj me je skor ubil..na izpitih so mi rekli da sem "debil" :lol::lol::lol:

sam mam grdo razvado da si "grizem" nohte-česar se ne morem odvadit:(:(

jebat ga..^_^

7. Nenad

Nenad Senior Member

8. Smokey McPot

Smokey McPot Senior Member

btw...ni nujno da je s trzalico...lahko s prsti igraš če ti je lažje...tle je sam vprašanje zvoka.

drgač pa...bogi ti :D mojga učitlna so z glasbene vrgl vn kr sm s trzalico igral pa k me ni sam klasike uču...pa mi zdej več hasne...oz. obojega je blo lih prave mere +teorija pomaga FUL k mi je bil v letih glasbene najbol neuporabn predmet.

9. prowler

prowler Senior Member

Še eno rešitev imam! Začni igrati bas! :D

10. Anja88

Anja88 Member

A vi to resno da rabiš obvezno trzalico za električno? Js poznam neki folka ki igra S PRSTI električno. Mam pa doma tri trzalice 1, 0.8 (roza barve hehe) in 0.6 če kdo rabi, meni je neuporabno.

11. tjaž

tjaž New Member

Kot je že napisal Smokey McPot - je vprašanje zvoka. Da se igrati tudi s prsti, vendar je zvok drugačen od zvoka trzalice.

Jaz pa bi bil zmožen igrati tudi akorde brez trzalice - hodim v glasbeno, tako da moram igrati z prsti, vendar akorde veliko raje igram z trzalico, ker nastane boljši zvok.

12. ayo

ayo Senior Member

eh..pravjo d se električno igra s trzalco zato k majo ponavad bl skup strune kt klasične...pač lažje se igra pa bl točn

drgač pa loh igraš tud s prsti sam se bo od distoržna en prdec slišu

13. Smokey McPot

Smokey McPot Senior Member

to je vse relativno... kot sm že reku ni važn s čim igraš.

tud s prsti ni važn če je z nohti al z blazincami. odvisn kak zvok hočeš iz kitare. pri električni kitari so strune res bol skup kar pa ne pomen d je s trzalco bol natančno (menda je lažje če maš en prst za eno struno in pol pač s tistim zabrenkaš?).

glede one vaje pa...tista vaja zna bit dost koristna. js osebno jo uporablam pred koncerti za ugrevanje prstov. drgač pa...upam d si predstavlate tist cilj vaje. ko jo že dost obvladaš naj bi žgal šestnajstinke oz. dvaintridesetinke. ...je pa res d je za to treba ŠE IN ŠE vaje.

tak in tak pa koristijo kake solaže od raznih komadov (hitrejše recimo kr jih vseen lahko igraš počas in pač tko nadgrajuješ hitrost)

edit: ampak vse to je teorija. js nism delu nč od tega pa šezmeri shredam.

Share This Page