Triole in igranje metala

Discussion in 'Teorija' started by Beastboy, Jun 20, 2007.

1. Beastboy

Beastboy Guest

Sem kitarist začetnik,imam narejeno nižjo glasbeno šolo,v glasbeni šoli sem odnesel skoraj nič,tudi posluha nimam razvitega.A bi prosim lahko objavili kakšen članek o tem kako se igra triole in podobne zadeve zlasti v povezavi s metalom.

Za odgovore se vnaprej zahvaljujem
    Lp Beastboy

2. SaXsIm

SaXsIm Saksofonist

Hja glede triol, razdeli si dobo na tri enake dele, pa bo. Triole se pojejo TA-TE-TI (oz vsaj jaz sem si tako najenostavneje zapomnil). V povezavi z metalom pa ne vem. Poslušaj bende, ki so ti všeč in poskusi odkriti kako odigrajo.

3. Smokey McPot

Smokey McPot Senior Member

nekdo je teorijo prešprical? :p

ja tko ko je saxsim reku ja... triole niso neki teškega...sploh glede na šolo in malo osnove ti nebo problem...

4. Beastboy

Beastboy Guest

Kako bi si pa posluh razvil????
    Najlepša hvala za odgovore

5. NoMAD

NoMAD Administrator Staff Member

čist simpl... tko kot vse na svetu :

Z vajo !!!

velik vaje, čimveč vaje, ogromno vaje ...

pa čisto vseeno je če poješ ali igraš... samo da na nek način slišiš zvok ki ga proizvajaš... in ko slišiš napako jo odpraviš ... to je to !

pa še to...zdele sem šele prebral tist na začetku ko praviš da nimaš posluha; to ni res, vsi mamo posluh (posluha nimajo samo gluhi ljudje), to - da praviš da ga nimaš je samo navadna lenoba, in krasen izgovor...

6. faxe

faxe Senior Member

NoMad moja punca se nebi s tabo strinjala:lol:, k sm ji jest enkrat reku d ma usak posluh me je nahrula kao, d to ni res, sam js se še zmer strinjam s tabo.
    Sam pa še useen vrjamm, d je tko d mašn loh posluh sam za eno stvar, recimo loh maš za kitaro pa za petje totalno neč‡, sam zdj je spet to pomoje mal odvisn od glasilk al kko js nwem. Zase lahko trdim, da pet ne bom nikol mogu, sm se pač mogu sprjaznt s tem.:lol:

7. ryms

ryms New Member

malo za hec.,..

iz SSKJ-a:

poslúh -a [SIZE=-1]m[/SIZE] (uÌ‘) 1. zmožnost razločevati tone različnih višin: imeti, izšolati posluh; dober, izreden, zanesljiv posluh / glasbeni posluh / igrati, peti po posluhu [SIZE=-1]brez uporabe not[/SIZE] ♦ [SIZE=-1]muz.[/SIZE] absolutni posluh [SIZE=-1]zmožnost ugotavljati tone brez pripomočkov[/SIZE]; relativni posluh [SIZE=-1]zmožnost razločevati tone na podlagi njihovih medsebojnih odnosov[/SIZE] 2. [SIZE=-1]nav. ekspr., navadno s prilastkom[/SIZE] sposobnost za dojemanje in zaznavanje zlasti duhovnih prvin, pojavov: imeti komercialni, politični posluh; posluh za javno mnenje, potrebe tržišča, za stvarnost, družbene tokove; biti brez posluha za umetnost; človek s posluhom za bistveno; [SIZE=-1]publ.[/SIZE] estetski posluh [SIZE=-1]čut[/SIZE] // določen odnos do teh prvin, pojavov; čut: imeti posluh za trpeče / prevod je brez jezikovnega posluha // razumevanje, smisel: nima posluha za njene težave; za njegove pobude ni dovolj posluha; v podjetju so pokazali precej posluha za njegovo raziskovalno delo 3. [SIZE=-1]knjiž.[/SIZE] poslušanje: prositi, zahtevati posluh; klicati k posluhu / na prvi posluh mi pesem ni bila všeč / [SIZE=-1]kot vzklik:[/SIZE] posluh; trenutek posluha, prosim 4. [SIZE=-1]zastar.[/SIZE] sluh: ker sem imel dober posluh, sem vedel, da se bliža konjenica; vid in posluh ● [SIZE=-1]pog., ekspr.[/SIZE] največkrat dela kar po posluhu [SIZE=-1]nenačrtno, nepremišljeno[/SIZE]; [SIZE=-1]ekspr.[/SIZE] včasih kaj zapišem po posluhu, ne po slovničnih pravilih [SIZE=-1]kot se mi zdi, da je primerno, ustrezno[/SIZE] ♪

EDIT:kar s pa tiče triol; TA-TE-Ti to moraš iz glasbene poznat! drugače pa to se igra lahk pomoje na tri načine(to jemlem iz NZ glasbe) z metalom nimam blage veze - žal...pomoje se igra to tak kot nek prehod ali kaj podobnega iz višjih tonov v nižje ...ali obratno...

Recimo če igraš po akordih: primeš D dur na 10 prečki in greš po prečkah gor proti vratu...

Potem je pa lahko vsaka tretja doba povdarjena...vglavnem triole - 3 ... ;)

Last edited: Aug 6, 2007
  8. CarpeDiem

CarpeDiem New Member

No, ker vidim, da so ti fantje že lepo razložli glede triol pa posluha, ti bom pa še jst probu neki glede metala.
    Ne bom ti šou v kake podrobnosti od začetka pa razni stili metala. Sam se boš mogu mal bol opredelit kakšn stil metala se teb dopade, da bi ga igral. Al bi kej v stilu Iron Maiden, Black Sabbath, Slipknot, Alice Cooper, Canibal Corpse, Nightwish, Korn...
    Morš povedat v kakšno podzvrst bi se rad poglobil, pol bi ti pa mogoč znal kej mal več povedat o tem.
    Drgač pa tko kt je reku Saxim...posluši si čim več bandov in tist k ti je najbol všeč, ga probi prekopirat...sam posluši kaj kitara igra...pa tablature ti bojo tut pomagale! :D

9. prowler

prowler Senior Member

V mojem profilu imaš moj MSN, lahko me dodaš in ti bom pomagal pri tej zadevi.

Share This Page