Sem nekje na zacetku s kitaro, kaksne 4 mesece samoucenja. Z menjanjem akordov kolikor toliko dobro, najvec tezav sem imel (in imam se vedno) z ritmi, razlicnimi vzorci glede na skladbo. Sedaj sem se ujel v enem vzorcu, mislim da je valcek, dol/dol-gor, s katerim v bistvu lahko res dobro zaigram skoraj vsako skladbo in je hkrati edini vzorec, pri katerm lahko pojem in hkrati obdrzim isti tempo. Ampak se mi zdi, da en in isti ritem za vse skladbe le ni pravi nacin, je tudi ze dolgocasno postalo,ceprav se slisi zelo lepo in mi je ta ritem pisan nekako na kozo. Recimo iste skladbe, ki ste jih zaigrali tukaj s cisto drugim vzorcem, jaz igram v tem "valcku". Nekatere druge vzorce sicer poznam, jih tudi igram, ampak recimo ne morem peti zraven. Moja vprasanja so sledeca: 1. Kje se lahko naucim novih vzorcev za 3/4, 4/4, ali 6/8,...takte? 2. Kako ugotoviti, kateri vzorec, ritem uporabiti za katero skladbo? 3. Ce ne morem peti ob kaksnem vzorcu, ali to pomeni, da vzorec ni pravi (kako naj vem, ali je pravi ali ne?) Hvala vam za vase odgovore!
Ritem To ni nič novega. Vsak se lahko nauči prijema in pri akordih gre samo za motoriko prstkov. Ko ratajo prstki močnejši, in se na njimi naredijo žulji, so akordi mala malica. Problemi nastanejo pri ritmu, se pravi pri desni roki. Tudi kitaristi z večletno prakso imajo probleme pri ritmih, tako da se ne sekiraj. Skratka pravil NI!! Ritem moraš čutit nekje v sebi. Tudi ta posrečeni 3/4 takt ni zmeraj enak in vzorci se tudi tam spreminjajo. Ti npr igraš dol/dol-gor, lahko bi pa tudi dol/ gor-dol, ali dol/ dol-dol. Probaj to: Prijem D-dur 1. dol samo struna D 2. dol-dol 3. dol samo struna A 4. dol-dol Tako se sliši kot da bi igrala še bas kitara. Ali pa to: 1. dol samo struna D 2. dol-gor-dol 3.dol samo struna A 4. dol-gor dol V 1 in 2 imaš četrtinko, 2 in 4 pa razporediš v tiste 2 četrtinki ki sta ostale, saj je takt 3/4-ski. Če bi igral v bendu bi 1 in 2 izpustil, saj bi to zaigral bas. Pri ritem kitari, če igra sama, je po moje potrebno pričarati občutek kakor da igra več inštrumentov hkrati in to dosežeš z izbiro pravilnega ritma. Če poslušaš valček ali kakšen drugi ritem, osredotoči se na ritem sekcijo(bobni in bas). Ti inštrumenti ti dajo pravi občutek kateri ritem uporabiti. Pri valčku je konkretno takole: 1. boben--> udarec na kaso, bas udari prvi ton ritma(1/4 z . ) in ti na kitari prvi udarec-->dol 2. boben--> dva udarca na hi-hat, bas udari drugi ton ki je zopet 1/4 z . in ti udarce dol-gor Najbolj si boš pomagal z poslušanjem in igranjem ob komadih. Začni z enostavnimi ritmi (če takšni sploh obstajajo) dosti vadi in uspeh ne bo zaostal. Upam da sem ti kaj pomagal. L.P. edy
Edy, hvala, si mi pomagal. To delam prav sedaj, zadnji cas, da poslusam komad in se osredotocam na posamezne instrumente, najvec na boben. Prav zato, ker se toliko osredotocam na boben, igram tak ritem. Kot sem rekel, mi zelo ustreza, ampak recimo ko poslusam druge, igrajo lahko cisto drugacne ritme, hitrejse, s toliko razlicnimi variacijami. Ampak verjamem, da je ritem ze v posamezniku in ocitno sem nasel svojega, kaj pa vem... Tudi s tem, kar si rekel, da je potrebno pričarati občutek kakor da igra več inštrumentov hkrati, se popolnoma strinjam. Ker sem pac na zacetku, mi prosim povej, ali je to kar poizkusam "ritem kitara"? Je to tista zvrst, ki jo naj razvijam, ali obstaja se kaksna druga "kitara", ki prav tako spremlja nek vokal? Hvala!
Tista "druga kitara" je solo kitara, ki pa bazira bolj na solažah, ima pa tudi nekaj vmesnih vložkov.
ritem Nufan ti je dobro odgovoril. "Druga" je solo kitara, če govorimo o bendu. Če igraš sam ob petju, ponavadi zadostujejo že "goli" akordi. Te iste lahko napolniš tako da dodajaš bas tone (ki jih mimogrede v prijemu že držiš). Zgodnja črnska glasba ameriškega juga pa pozna še eno zvrst igranja ki se mu reče contemporary. Igra se s prsti, ponavadi palec, kazalec in sredinec desne roke, na katerih nekateri imajo nataknjene fingerpicks-e. Palec udarja bas tone, ostali prsti pa akorde z solo varijacijami (banjo tudi). To je malček težko razložit pa bom probal nekaj posnet in naložit. Druga varijanta je slide, metalna cev ki jo vlečejo po strunah, prav tako ob basiranju. Kitara je lahko "normalno" naštimana, ali pa "na prazno" v različnih akordih. Najpogostejši so G, D, ali A, čeprav sem naletel tudi na Cis. Rečejo mu tudi bottleneck. V 20-ih letih prejšnjega stoletja je obstajalo zelo slabo in zelo poceni vino ki so ga flaširali. Grlo teh flaš je bilo prav toliko široko da si ga lahko nataknil na prst. Danes teh flaš žal ni več. Bluegrass glasba pa uporablja flatpicking, to pa je trzanje s trzalico po sistemu gor-dol-gor dol. Hitrosti igranja so zelo visoke, tako da mojstri med solažami "utegnejo" udarit tudi kakšen akord. Malo zgodovine, res, priporočam ti pa da igraš tako kot čutiš ker največ kar lahko glasbi daš je tvoj individualizem! Lepo vadi! Edy