Vlado Kreslin - Od višine se zvrti

Discussion in 'Klavirski kotiček' started by bysec, May 19, 2008.

1. bysec

bysec New Member

Vlado Kreslin - Od višine se zvrti

že nekaj časa iščem po spletu note za omenjeno skladbo pa jih nikjer ne najdem
    ko sem gledal po tem forumu sm videl da je tukaj celo naložena ampak ni za klavir temveč za pevca tako da bi prosil da če ima kdo te note ali pa če je že pogruntal kok se to zašpila da jih da gor hvala:rolleyes::D

2. NoMAD

NoMAD Administrator Staff Member

Imamo enepar članov, ki so sposobn spisat kej takega...

z mal potrpljenja bi mogoče celo šlo...

drgač pa najbrž lahko tole GP datoteko z vokalom na klavirju ki si jo že najdu, združiš z akordi za kitaro, in jih pač primeš na klavirju...

3. bysec

bysec New Member

no bi prosu da če se komu da usest pa pogruntat da bi to napisou prosim

4. glasbenik5

glasbenik5 New Member

5. NoMAD

NoMAD Administrator Staff Member

Nekdo bi moral v GP dodat še eno stezo - pa te akorde noter dat.... pa pazit na ritem seveda!

6. finlandia

finlandia New Member

A ti iščeš note za spremljavo ali da bi igral spremljavo in vokal skupaj?

No, saj pravzaprav ni bistvene razlike. Z desno roko igraj vokal (če sem prav razumela, imaš note), z levo roko pa akorde. Pri tem samo pazi, da se note vokala ujemajo z akordi, če ne pa moraš akorde transponirat.

Ne vem, koliko obvladaš igranje in ali igraš klavir ali sint. Na sintesizerju si lahko nastaviš, da za akorde pritiskaš samo eno tipko, na klavirju pa tega ni, tako da igraš akorde na 3 prste.

To se mi zdi še najboljši način, ker ne vem, kje boš našel nekoga, ki bo imel toliko energije in časa, da bo napisal kompletne note. Za klasična dela se dobijo note, za zabavne komade pa je tega zelo malo. Jaz že zelo dolgo nisem sedela za klavirjem, ampak če se prav spomnim, sem vse rock, pop,... komade igrala na tak način.

LP

7. bysec

bysec New Member

ja bom probou to z akordi... ubistvu igram synth ampk sem prej igrau tud harmoniko nekaj cajta tok da za tipke vem kaj kera pomen sam če imaš pa še kak nasvet za to kako igrat pa kr povej tnx :winkiss:

8. finlandia

finlandia New Member

Sem pogledala note v GP in akorde za Od višine se zvrti, vse skupaj se ujema, tko da moraš sedaj samo še združit note z akordi. Če prav razumem, poznaš note in veš, kaj je kaj na sintesizerju, samo akordov ne znaš igrati. Najboljše je, če si sprintaš note iz GP in nad te note napišeš akorde, ki ti jih je že NoMad prilepu zraven. Note in akordi se morajo ujemati.

To potem lahko zaigraš na več načinov in tudi vse ostale komade se lahko naučiš po tem postopku, ki je po moje najbolj enostaven.

1. Vsak sint. ima gumb, kjer nastaviš, na kakšen način boš igral - lahko igraš akorde le z eno tipko (npr. če je akord F, potem pritisneš na sintesizerju tipko F in zaigra ti cel akord). Najbolje, da pogledaš v navodilih za uporabo, kje na sintesizerju se to nastavi. Če imaš mol, npr. d, pritisneš na sintu tipko D in zraven še eno tipko, da zaigraš mol (to ti piše v navodilih za uporabo, ker imajo različne firme za pritisnit različne tipke). Sočasno s pritiskanjem tipk za akorde (vse to igraš z levo roko), z desno roko igraš melodijo (note v GP). Poleg tega si lahko nastaviš zraven kakšen ritem (spremljavo), npr. 16beat ali 8beat, nastaviš tudi hitrost ritma in pri igranju moraš paziti še na ritem.

2. Če igraš na klavirju, potem te funkcije (opisano zgoraj) nimaš. Prav tako z desno roko igraš melodijo, z levo pa akorde. Akord je sozvočje najmanj 3 tonov. Torej ne rabiš igrat 5 tonov za en akord, ampak le 3. V klavirskem kotičku imaš Video lekcije za začetnike, kjer je video z razlaga, kako zaigraš akorde C, F, G7..., pomagaj si s tem. Drugače pa je osnovno pravilo pri igranju akorda (če igraš 3 tone), da zaigraš 1. 3. in 5. ton lestvice. V naši šoli si poglej lestvice. Te tri tone pa označujemo z rimskimi številkami in jim rečemo stopnje > torej I. III. in V.stopnja, kar je tudi označeno v interaktivni flash lestvici. (zeleno je dodal NoMAD)

C-dur: C D E F G A H C
    Zaigraš C, E, G (ti trije toni so akord C)

F-dur: F G A B C D E F
    Zaigraš F, A, C

B-dur: B C D Dis F G A B
    Zaigraš B D F

Pri d-molu zaigraš D F A
    Pri D-duru zaigraš D Fis A

(mol ima 3.ton lestvice pol tona nižje kot dur, to daje molu ta otožen zvok).

Vse akorde dobiš na ta način, te 3 tone pa lahko igraš poljubno. Lahko jih pritiskaš skupaj, lahko izmenično. Različne variante ti dajo različne spremljave. Če nimaš idej in ne znaš drugega, jih lahko igraš tako, da jih na začetku takta ali ob menjavi akordov pritisneš skupaj in držiš.

Tako, to so sedaj najbolj enostavni predlogi, upam, da sem napisala dovolj razumljivo, veliko uspehov in veselja ob igranju.

9. bysec

bysec New Member

napisala si dovol razumljivo tok da zdej jst že igram na synthu... naštimou sm si pa tok da za akorde uporablam zvok orgel za melodijo pa klavir mislm da bo šlo hvala za vse nasvete

Share This Page