Zanimajo me pogoji za vpis na srednjo glasbeno šolo in na glasbeno akademijo. Za odgovore se vnaprej zahvaljujem.
Pa kaj tisto "znanje klavirja v obsegu 4 razredov..." to pomeni da moreš hoditi v šolo za klavir ali to ni potrebno in te preizkusijo?Pa še nekaj, ali so tisti drugi inštrumenti obvezni? Stooooooooookrat hvala.
nardit moreš sprejemni izpit za inštrument, klavir delaš na SGBŠ. Če si v nižji glasbeni hodil h klavirju in prineseš potrdilo, ti ga na sgbš ni treba delat. Sprejemce si za prvi rok že zamudil. Pogoji so kot vidiš odvisni od predmeta, iz katerega misliš maturirati na sgbš. Za akademijo potrebuješ končano maturo, za ip moraš imeti inštrument ali (in?) glasbeni stavek, narediti sprejemce.
Koliko inštrumentov pa moreš znati pred vpisom na srednjo šolo in koliko inštrumentov če sploh se na srednji glasbeni moraš učiti? Hvala za pomoč...
Sej piše. Če greš delat inštrument, npr flavto moraš prej znati flavto. Na SGBŠ se potem naučiš klavirja. Če pa recimo vzameš glasbeni stavek, moraš znati klavir in nauk o glasbi. Sicer pa itak preverijo, približno mesec pred sprejemnimi dobiš gradivo za klavir, za nauk o glasbi pa ne. Glede nauka o glasbi, tam preizkusijo tvoje teoretično znanje in sluh. Slušni test zna biti kar zaj. Kaj točno pa bi rad vpisal?
Noznam kitaro rad pa bi igral tudi violino, flauto in klavir.Če hočeš biti skladatelj je ta šola pravi naslov?
huh. Si glede kitare samouk ali si hodil v glasbeno šolo? Znanje glasbene teorije je zelo pomembno. Definitivno se na SGBŠ ne boš naučil violine in flaute, klavirja pa kar dosti. Je pa problem, ker ne znaš klavirja. Zato bi moral na SGBŠ vpisati kitaro. Glede kompozicije, je AG edini pravi naslov v sloveniji. Povezava Če želiš res postati to o čemer govoriš (malo se mi zdi, da želiš biti podoben Godlerju ), ti ne preostane druga kot SGBŠ + AG. Za violino in flavto pa
pardon, my bad. Hotel sem reči, da za violino in flavtom bolje da greš na kakšno glasbeno šolo (nižjo ali zasebno). Če praviš, da se učiš kitaro privat, hmm... Glasbena teorija -> vsepovsod imaš teorijo in prakso. Praksa - igranje inštrumenta, teorija > note, lestvice, intervali, akordi, harmonija, kontrapunkt... Če si si zadal resen cilj postati skladatelj ti predlagam, da se čimprej vpišeš v glasbeno šolo in začneš obiskovati ure klavirja in nauka o glasbi. Kitaro se učiš prijeme, ki ti jih kaže inštruktor ali igraš po notah?
Igram po notah.Se učim klavir doma iz učbenikov za klavir...ali je to dovolj? Torej bi bilo dobro da začnem obiskovati glasbeno šolo za klavir, violino ali flavto(bi raja violino in klavir)?
fajn bi bilo da začneš obiskovati nauk o glasbi v glasbeni šoli. To je najbolj nujno za vpis na sgbš. Flavto in violino lahko delaš kasneje.
A jeboljše da začnem se učiti v glasbeni šoli violino(mi je boljša od flavte),Kaj pa je v bistvu nauk o glasbi in je kakšna poznana šola o tem v MB?
recimo. Lahko greš v glasbeno šolo učit se violino, itak boš moral zraven obiskovati teorijo. Vendar se moraš odločiti, kateri inštrument (ali solfeggio) želiš vpisati na srednji glasbeni. Ker bi ga bilo fajn zelo dobro obvladati. Glede glasbenih šol v mariboru ne vem, poznam le BASE Mentorji so kar hudi na tej (privat) glasbeni šoli, vendar prav tako cene... Koliko časa pa še imaš do vpisa na SGBŠ?
Lp. Za srednjo glasbeno šolo se mi zdi, da je obvezna nižja glasbena. Če boš hodil v gš, boš itak pri teoriji delal na klaviaturi in potem boš obvladal tudi klavir
Torej bi počasi moral se vpisati v glasbeno šolo igrat violino?Ali obstajajo zasebne urer pa potem samo narediš "izpit"?
Obstaja še ena glasbena šola v Ljubljani in Mariboru - Muzikaviva. Obstajamo že 20 let, tako da se splača pogledat na www.muzikaviva.si. Je veliko raziličnih programov, tako da vabljeni na ogled. lepe počitnice še naprej!