No ker že imamo ta kotiček, pa bi izkoristila priložnost in te prosila, če lahko napišeš, kako prijeti kakšen akord (vsaj osnovne oz. tiste, ki se najpogosteje uporabljajo), lahko pa bi poslala tudi kakšno slikico, da bi se to res dobro videlo. Hvala
Če te zanima samo kje ležijo akordi, ti predlagam tole (by Sumba): http://www.looknohands.com/chordhouse/piano/ Zadeva pa postane veliko bolj preprosta, ko razumeš malo teorije (zelo priporočam Stingrayeve osnove glasbene teorije za kitaro). Pianisti se načeloma ne učimo akordov, ker jih je na klavirju zelo preprosto postaviti že samo s pomočjo logike. Torej, klavir ima tipke, črne in bele. Sosednji tipki sta med seboj vedno oddaljeni za pol tona. Najpogosteje je to med belo in črno tipko takoj zraven nje, na določenih mestih pa tudi med dvema belima tipkama- med E-jem in F-om in med H-jem in C-jem (tam, kjer vmes ni črne tipke). Potemtakem so si vse bele tipke, ki imajo vmes črno tipko, oddaljene za cel ton. Dve sosednji beli tipki, ki pa vmes nimata črne, sta si pa oddaljeni za pol tona (E in F , H in C). Durov akord je sestavljen iz treh tonov. Med prvima dvema je razdalja dva cela tona, med drugima dvema ton in pol. Naprimer C-durov akord postaviš preprosto tako, da vzameš osnovni ton akorda - to je tisti, ki je v imenu - C. Nato šteješ poltone od akorda. Pol tona - Cis. Cel ton - D. Cel ton in pol - Dis. Dva cela tona - E. Na, pa smo dobili drugi ton akorda - E. Nato, da bi dobila tretji ton, moraš še prešteti razdaljo celega tona in pol. Pol tona - F. Cel ton - Fis. Cel ton in pol - G. Torej je G zadnji ton akorda. Se pravi, C-durov akord dobimo tako, da hkrati pritisnemo C, E in G. Z molovim akordom je podobno, le da ima drugačne razdalje - med prvima dvema tonoma ima cel ton in pol, med drugima dvema pa dva cela tona. Primer: C, Es, G. (Tu vidimo, da se C durov in C molov akord razlikujeta le v srednjem tonu, in še to le za pol tona). Še nekaj primerov: G-dur: G, H, D D-dur: D, Fis, A A-dur: A, Cis, E A-mol: A, C, E D-mol: D, F, A G-mol: G, B, D
Aja, pa še to: kvintakord (to so akordi, ki sem jih zgoraj omenila) primeš tako, da daš: v levi roki mezinec na najnižji ton sredinec na srednji ton palec na zgornji ton v desni roki palec na najnižji ton sredinec na srednji ton mezinec na najvišji ton Kadar kvintakorde obračaš (prestaviš npr. najnižji ton akorda oktavo navzgor, ostale pa pustiš na mestu) pa roko prilagodiš tako, da si je ne izpahneš ko držiš akord Ponavadi vedno primeš akord s palcem in mezincem na najvišjem oz. najnižjem tonu, notranjega pa primeš s tistim, s katerim je najlažje (kazalec/sredinec/prstanec). Uh, upam da nisem preveč zakomplicirala? =) lp
Oj! Malo se lotevam igranja klavirja in evo, se mi zatakne pri notah Kaj mi lahko poveš kako izgledajo različno dolge pavze med notami? Pa zanima me še kaj pomenijo izrazi ala moderato, allegretto ipd. Hvala
Takole. Spodaj imaš tabelico z različno dolgimi notami in njihovimi ekvivalenti v pavzah. Nato sem ti pa še napisala pavze v notno črtovje, da vidiš, kje ležijo. Pavze s pikami so enako dolge kot njim ekvivalentne note s pikami. Celinska pavza ni nujno dolga eno celinko (=štiri četrtinke). V kakršnem koli taktovskem načinu jo napišeš, je dolga točno za dolžino celega takta. Če imaš potemtakem takt, ki je dolg recimo tri dobe (naprimer tri četrtinke), je potemtakem tudi celinska pavza dolga tri dobe. To so oznake za tempo (hitrost), v katerem igraš. Moderato: zmerno Allegretto: zmerno hitro Več o tem tukaj.
helou aj sploh še kdo kle na tem forumu oz. tem kotičku ? enivej mene zanima kere vaje za raztegovanje prstov bi ble kej ql?
Kako če je kdo kle. Seveda, vedno je kdo kle=) Kaj misliš z "raztegovanjem" prstov? Podaljšal jih boš bolj težko. A maš muskelfiber?
Z raztegovanjem mislm točno to ko sm povedu...vem, da jih ne morm podalšat loh pa jih zihr bol razmigam, da bom lažje prjemu določene akorde, kjer je recimo prevelik razmak med 4. in 3. prstov al pa kej podobnga. js sicr delam vajo k sm si jo sam zmislu seprau leva roka 5. prst G, 4. H, 3. D, 2. F, 1. A pol pa držim akord in igram 1. prst 2. prst (akord skos držim), 1. 3., 1. 4., 1. 5. pa pol 2. 1., 2. 3. ....and so on and so on...desna roka pa isto. Je zdej bol jasno? Zdej pa me zanima če obstajajo kašne vaje že napisane oz. da se ve da so uporabne?
Luka, ne matraj se z raztegovanjem prstov. Akorde se vedno prilagodi roki in ne obratno; lahko ga drugače preprimeš, narediš obrat, ipd. Če te kak določen akord muči, povej, ti bom jaz svetovala. Obstajajo pa prstne vaje, ki pa niso mišljene za raztegovanje, ampak za ogrevanje in boljšo kontrolo prstov. Ena super vaja je po pentatoniki (C, D, E, G, A, vsak prst na svoj ton) prav tako primeš vse tone in držiš, ter igraš tako da najprej izmenjuješ prvi in drugi prst, nato drugi in tretji ( desna: 12121212 -32323232 -34343434 -54545454 -34343434- 32323232 - 1212121); nato prestaviš C eno oktavo gor in ponoviš zadevo, dokler ne prideš spet s prvim na C (point je v tem, da je luknja vsakič med drugima prstoma). Levo špilaš vzporedno. Če ti ne bo jasno, ti lahko tudi napišem v notah
ej ti... plank al karkoli... a je kej narobe če primeš z palcam kazavcem pa sredincam?... jes tko prjemam.... ti si pa napisala da s 1. 3. pa 5.
1-3-5 ti omogoča, da lahko primeš tudi akorde ki so širši od 5 tonov (npr. G7), če se navadiš tako prijet manjši akord, ti večji ne bo delal težav. Če se pa navadiš na 1-2-3, se ti bo pri večjem akordu ustavilo, ker je 5. prst najmanj spreten in traja, da ga navadiš česarkoli. Seveda pa to ne pomeni da je takšen prstni red prepovedan. Uporablja se lahko recimo ko vežeš akorde med seboj (igraš tako, da se ne sliši pavza), npr. če igraš (v desni) A (1-3-5) -> G (1-2-4) -> F (1-2-3). 1-3-5 prstni red izhaja iz osnovne (najbolj sproščene) pozicije roke na klavirju (vsak prst na svoji soslednji beli tipki). Morda boš opazila, da je v poziciji 1-2-3 roka bolj napeta (kar ni kul).
a no.. js leva mi še laufa 135 na desni mam pa petega škiljovga k mi je kontejner enkat gor padu.. pa me zdej ne uboga preveč.. hvala bom vsejen probala
helou plilnkplonk Evo LINK do not. V predzadnem taktu mi prvi akord dela največ problemov. Težko primem akorrd, k je razmak med Fis-om pa med H-jem je prevelik in komi, KOMI primem z 3. prstom,( z 4. pa sploh ne morm) in pol še un 5. prst uf. aha pa tnx za uno vajo, če TI pravš, da je dobra za ogrevanje in bolšo kontrolo prstov bo že držalo. Pa take vaje je dobr z metronomom tut vadt ane infekt use je dobr z metronomom vadt dumb me P.U. ( posebno uprašanje) Kok cajt pa si ti že tko u tem "poslu" s klaverjem a tut učiš kje tko al pa kej?
Aha. Predpostavljam da veš kaj se igra z desno in kaj z levo roko (note, ki imajo repke navzgor, spadajo k desni roki in obratno) - se pravi imaš v levi samo oktavo (seveda primeš s prvim in petim). Desna: smiseln je prstni red 1, 2, 4, 5. Potem 3. prsta sploh ne potrebuješ. Mislim da ti to ne bi smelo delati težav. Kako natančno si ti to prijel? Jaz nisem (še?) v "poslu" (bi blo pa fajn enega dne služit od tega=), zaenkrat sem še kar učenec. Klavir špilam že kake 10 let, od tega tri leta privat na začetku, potem sem šla na državno glasbeno in po ene sedmih letih šla na sprejemce za srednjo glasbeno, kjer sem zdaj (oddelek za jazz).
ja vidš js NE MOREM prjet 1, 2, 4, 5., ker 4. in 5. prst nista dost "raztegnena" med sabo. Lažje primem 1, 2, 3, 5 pa še to zlo težko. stupid fingers Aja 10 let uf fajn!!.Ja upam, da boš u tem poslu ane, k vidm da si kr zagreta za musko pa, da rada pomagaš folku. Toj fajn Držim pesti. p.s. kok pa loh primš več od oktave? Sej veš kaj mislm ne? sam tok ko me zanima če mam res tok mejhno roko al kaj je zdej to, da ne morm prjet enga akorda
A paziš da je 4. dovolj upognjen? (če je upognjen ga lahko malo zakriviš na noter) Js lahko komot primem C-D (oktava+1), če se pa mal pomatram pa C-E. Mam velko šapo za punco. Eni lahko primejo tud C-G. A je oktava tvoj maksimum? (če držiš samo oktavo, brez vmesnih tonov) Sej to ni nič hudega, moja prfoksa v osnovni je tud lahko prijela samo oktavo. Pa roka se sčasoma raztegne (rata bolj fleksibilna), ampak škoda cajta se je ukvarjat z raztegovanjem, to pride samo do sebe. Ta akord - probaj si sam najdet varjanto, ki ti ustreza; poskusi zunanje prste bolj zravnat, notranje pa bolj pokrčit; obrnit zapestje tako ali drugače... ne se pa silit! Obstaja pa še ena varjanta pri velikih akordih: arpeggio - tone primeš razloženo s pedalom (lahko še kak ritardando zraven, kadar imaš akorde na koncu). Lahko recimo primeš zaporedoma: oktavo v levi - E z desno- preostanek akorda (1-3-5) z desno; ali pa recimo oktavo, pa jo primeš s pedalom in z levo primeš E-Fis in z desno H-E hkrati (oktava-akord zaporedoma).
ja ja pazm sam tut, če ga zakrivim na not ne morm prjet akorda zarad razmaka med 4. pa 5. prstom. No upam , da se bo to pošlihtal s cajtom tko k pravš, da se s časom raztegne roka. js loh primm oktavo+1, če se pa mal pomatram pa oktavo+1,5 sam z levo roko laži primm k z desno. am pa dej mi priporoči kako prstno vajo plis, k to vem, da bi mogu delat pa ne vem kaj. Pa, da nauš pisala prstne rede al pa note mi loh kr poveš ko tega je zihr ful napisanga že...pa mi proporoči kake note pa bom js to sam najdu upam da te ne mučm preveč pa tisto ko si rekla, da bi razložiu akord...to nebi ko js čm tko prjet k piše trma pa to sej veš mislm sj se bo mogl to mal raztegnt nekak. Vaja dela mojstra če mojstr dela vaje zto ti težim da mi priporoči kakšno fala lepa že f naprej
Pol se pa nimaš kej pritoževat=) To k sem ti prej napisala maš lohk za ogrevanje pred vsakim igranjem. Če bi pa rad tehniko izboljšal, probaj etude od Czerny-ja, opus 821 (8-taktne, ful luštne). Pomojem bi se mogle kje na netu najdet. Ma ne sej to se dostikrat v klasiki počne, ker zelo pogosto ljudje, ki imajo ogromne roke napišejo zadevo po svojih merilih, pol se pa ljudje z majhnimi rokami morajo znajdet (snač‘i se Mujo )
ja pa se prtožujm zt, ko mi gre na žiuce, če ne morm prjet enga akorda k je usm logično in z lahkoto prjet 1 2 4 5.... bo že. Czerny-ja pravš...oky got it in če use te etude naštuderam sm glavni ne? well...better go to work danke za fse, če te bom pa še kej rabu ti pa TKOJ napišm. b ready - I'LL BE BACK!