Zdravo, mene zanima kako vsi tisti, ki pišejo tabulature UGOTOVIJO kakšen je prekleti solo. Ker meni so tisti soloti vmes med akordi (ne mislim kakih uber solotov, navadne pesmice z akordi, ki jih povezujejo 5 sekundni soloti) pomembni, ne da sam drkam akorde nonstop. En prijatelj mi je povedal, da si v končni fazi lahko solo izmislim tudi sam, samo da je v isti... em... lestvici (ravno sem tam prej gledal, po angleško je "key"). Tako da : - je to res, da lahko solo naredim iz tistih nekaj not v neki lestvici, če ta pripada akordom v skladbi - kako ugotovim katera lestvica spada h katerim akordom? Gledam recimo Preko Mure Preko Drave in piše 'prehod v D-dur', torej ima 2 različna, kako to ugotovim iz akordov? Pa tista carska spremljava pri 'Dokler se srce ne ustavi'. Pa drugi (ne začetni) solo pri 'Dekle moje' (po prvi kitici in refrenu) in viola. In za na konec, če me vi naučite tole o lestvicah, solo ugotovim s probavanjem? (pa ne mi linkat kako neuporabno lekcijo o lestvicah, razen če res o tem govori. hočem slišat od VAS) ^_^
Ti bom najprej nahitro dal par napotkov, potem pa še kaj upraš (ker nimam časa dolgovezit). Najprej se nauči vsaj osnovno shemo durove in molove lestvice (to najdeš na zgornjem linku, ki ga je dal blueman). To shemo potem samo premikaš po vratu gor in dol in dobiš vseh 12 durovih in vseh 12 molovih lestvic. Kako pogruntat v kerem ključu/lestvici je komad? (napotek za enostavne komade, ki so večinoma v istem ključu cel komad... ključ se namreč lahko menja med komadom). Ena varianta: poleg komada igraj en in isti ton, ki paše zraven (to moreš pač slišat, če paše zraven)... probaš več različnih tonov (12 jih maš na izbiro). Seveda najprej probaš tiste, katerih akordi so v komadu. Recimo, da imaš akorde G, C, D. Probaš najprej te tri tone (v tem primeru bo najbolj verjetno, da bo lestvica G-dur). Ko najdeš ton, ki paše k vsem akordom, potem probaš čez te akorde špilat durovo ali molovo lestvico iz tega tona (v zgornjem primeru G-dur). Če vsi toni dokaj pašejo zraven (to moreš slišat), potem si našel pravo lestvico. Lahko pa tudi, kar probavaš po kitari, kateri toni pašejo zraven, s tem da imaš v glavi ves čas tisti dve osnovni shemi (in pa še vse umesne, o tem kdaj drugič) in tako najdeš pravo lestvico. Tako ponavadi delam jaz
Ja to sem gledal predenj sem napisal, samo ima 5 različnih redov pentatonike. Torej tako kot on pravi, začnem na toniki kateregakoli reda in probam tisto lestvico? (samo ni pentatonika bolj blues? navadna lestvica ima 8 tonov...) Tu sem nekaj našel http://www.all-guitar-chords.com/guitar_scales.php? , izberem major scale in potem probam vse note pod akordi ki so v muzki če pašejo zraven? (stvarca je res super, se da dati link na trzalico?)
Pentatonična ni kar generalno bolj blues. Poznamo durovsko pentatonično, molovsko pentatonično ter več različnih blues pentatoničnih lestvic. Pri durovski in molovski samo vzameš ven dva tona iz diatonične durovske ali molovske lestvice, tako da ti ostane le še 5 tonov (kar poglej na tistem linku, ki si ga dal, boš videl kera dva tona izpadeta). Najbolj "znana" blues pentatonična izhaja iz molovske pentatonične in ima samo dodan tisti prehodni "blues ton", tako da ima ubistvu 6 tonov.